logo2

 

 

 

ETALON/ SZÉPSÉG
2017. 4. szám június-július

 

A szépségipar innovatív találmányaival nemcsak a vonásaink, de tekintetünk is lenyűgöző metamorfózison mehet keresztül. A tartós műszempilla 21. századi vívmányának nevét minden bizonnyal aranyba foglalja az, aki már megtapasztalta milyen gyűrött tekintettel reggel a tükörbe nézni, majd hosszasan spirálozni, ívelni, dúsítani, hosszítani, nem elkenni, aztán a nap végén pandatekintettel végezni.

 

pilla


Az épített szempillasor számtalan előnye mellett sokoldalú választási lehetőségeket kínál azok számára, akik tartósan sikkes pillákra vágynak. Lehet cicás vagy dívás hatású, de annyira természetes is, hogy senkinek sem tűnik fel a szépségcsel. Ma már rengeteg helyen van lehetőség 3, 4, sőt újabban 5 és 6 dimenziós műszempillát építtetnünk. Ahhoz azonban, hogy valóban színvonalas szolgáltatást kapjunk, fontos körültekintően megválasztanunk a szakembert. Szempillastylist szakértőnk Gardáné K. Kata most számtalan tévhitet oszlat el, és megannyi hasznos információt árul el a témával kapcsolatban;

 

Pontosan, hogy definiálnád a tartós pillákat?
Az eljárást szálas szempilla-hosszabbításként, illetve szempilladúsításként hívjuk, hiszen a műszálakat egyenként, szálanként applikáljuk, minden egészséges saját pillára. Az eredmény lehet visszafogott, természetes és drámai a vendég kívánsága szerint. A 3D-s szempilla-hosszabbítás csupán fantázianév, hiszen megkülönböztetjük a vastagságot, sűrűséget. Egy tisztességes, műszempilla-stylist egy 3D vagy 4D szempillasor applikálásakor minden lehetséges pillára felragaszt egy-egy műszálat, ami a két szemre számítva 200-300 szálat és másfél-két óra munkát jelent. Ehhez képest jó néhány olyan szolgáltató van a piacon, akik szemenként csak nagyjából 50 szálat applikálnak. Ilyenekhez jobb, ha be sem jelentkezünk.

 

Ezek szerint a 4-, és 6 dimenzió már egy extrémebb dúsítást jelöl?
Igen, ezeket hívjuk duplázott technikával épült pillasoroknak, melyek esetében minden lehetséges saját szempillára 2 darab vékony vagy ultravékony műszál kerül, vagyis összesen akár 400-500 darab pillát is felhelyezünk. Ezzel a technikával még látványosabb pillasort lehet építeni. A szempillaépítés jelenlegi magasiskolája a Volume pilla vagyis az extrém dúsítás. Az eljárás akár három órát is igénybe vehet. Minden saját szempillára akár 3-6 szálat, a két szemre összesen akár több mint ezret is felragaszthatunk, ez adja a „D”-k számát, azonban ezek olyan vékony és könnyű műszálak, hogy még így is csak a hagyományos műpillák súlyával megeggyező mértékben terhelik meg a saját szempillát.

 

A pillasor hatását csupán a műpilla szálak mennyisége határozza meg?
Nem kizárólag, hiszen a pillák íve, vastagsága, hossza is befolyásolja a végeredményt. Különböző ívek (J, B, C, D, DD, LC), hosszúságok (8-16mm), vastagságok (0,05-0,25mm) közül választhatunk, egyénre szabottan a vendég szemformájához illően. Alapszabály, hogy a saját szempilla hosszánál maximum egy-két mérettel hosszabbítsunk és 0.15mm vastagságútól ne rakjunk nehezebbet.

 

Melyek a valós kockázatok és a sztereotípiák?
Az első leggyakrabban feltett kérdés, hogy károsíthatja-e a saját pillát a műszempilla? Sajnos sok elrettentő fotó kering az interneten és saját vendégeim korábbi tapasztalatából is elmondhatom, hogy a nem kellő szakmai hozzáértés bizony komoly károkat tud tenni a saját szempillában. A természetes pillasor csak akkor sérülhet a műszempilláktól, ha a saját pilláinkat megterhelő műszempillákat viselünk folyamatosan, amelyek gondatlanul vannak applikálva, illetve akkor, ha nem vigyázunk rá megfelelően. Sokan attól tartanak, hogy a tartós műszempillák applikálásakor a ragasztó belefolyik a szemükbe, ez azonban nem fordulhat elő egy korrekt eljárásnál, hiszen az alsó pillasort a felhelyezés idejére leragasztjuk. Az is gyakran felmerül a vendégekben, hogy okozhat –e allergiát? Az emberek nagyon kevés százalékánál (20-ból 1) jelentkezhet irritáció ezek fajtái szemvörösödés, égés, viszketés, duzzadás. Ez először ijesztő lehet, de van megoldás, egy erre a célra kifejlesztett sensitive ragasztóval. Szemgyulladásban szenvedőknek, illetve azoknak, akik nem tudják teljesen lezárni a szemhéjukat azonban, nem szabad pillát applikálni. Azt is megjegyezném, hogy sem a szemüveg, sem a kontaktlencse nem lehet kizáró ok, viszont pilla készítés előtt a lencsét el kell távolítani a szemből. Fontos, hogy ha a műszempilla mégis szúr, viszket, irritál, akkor se próbáljuk otthon, magunk eltávolítani, hanem menjünk vissza a szempilláshoz, és kérjünk leoldást!

 

Hogyan ápolhatjuk a műpillát és mire kell ügyelnünk?
A műszempillákat nem szabad tépkedni, dörzsölgetni. A felhelyezést követő 48 órában kímélni kell a víztől, a gőztől, a hőtől, és a szolárium fényétől. A kötési idő letelte után normális életvitelt lehet folytatni. Amit a műszempilla-viselés idején végig kerülnünk kell, azok az olajos alapú kozmetikumok, beleértve az ilyen típusú sminklemosók használatát is. Olajmentes kozmetikumokkal sminkelhetünk is, viszont szempillaspirálra nem lesz szükség, ugyanis csökkenti a műszempillák tartósságát, összeragad, és nem lehet tisztítani. Még a legigényesebben applikált műszempillák is összekócolódhatnak például alvás vagy öltözködés közben. Szempillakefe segítségével azonban néhány óvatos mozdulattal újra rendezett lehet a pillánk.

 

Hogy válasszunk szakembert?
A szempillaépítés nagy kézügyességet, türelmet igénylő feladat, éppen ezért körültekintést igényel, ha valóban megbízható szakember kezei alá szeretnénk feküdni. Mielőtt bárhová bejelentkeznénk célszerű megnézni a szempillaépítő saját munkáiról készült fotóit! Ha ritkás, hézagos, kócos esetleg csomós, ragasztóval túlterhelt pillákat látunk a fotókon, vagy egyáltalán nincsenek is saját fotói, csupán az internetről összeszedett, csábító képek, keressünk másik szolgáltatót! Ha a szempilla-stylistnak van saját Facebook-oldala, olvassuk el a kommenteket, a sok pozitív visszajelzés nem lehet kamu. Az árak nem mindig árulkodóak, hiszen városonként, sőt városrészenként, szalononként is igencsak eltérőek lehetnek. Egy alap pillasor felhelyezéséért egyes helyeken akár 25 000 forintot is elkérnek, ami azonban nem feltétlenül jelent garanciát arra, hogy magas minőséget kapunk, míg máshol 10 000 forint körüli áron is felrakathatunk egy igényes szettet.

 

Mennyire tartós az épített műpilla?
Megfelelő ápolással és kezelési szabályok betartásával akar 5-6 hétig is szépek lehetnek pilláink. Egy alap, klasszikus szettnél az ajánlott töltési idő 3-4 hét közötti, a több „D-s” pillánál 4-6 hét is lehet. Megfelelő méretválasztás esetén a pillasort évekig, folyamatosan töltethetjük és viselhetjük, anélkül hogy szünetet kellene tartanunk.

 

Hogy látod a szakmát?
2014-ben mikor a GYES mellett belevágtam a pillás képzésbe, még nem volt ennyire felhígulva a szakma. Nem találkozott az ember minden harmadik sarkon egy magát mesternek tituláló szakemberrel, sajnos azonban az elmúlt években divattá vált „pillásnak” lenni. Ennek az egyik oka a továbbtanulási ambíció hiánya, és persze a gyors, könnyű kereseti lehetőség gondolják ezt mások, ami azért nem ilyen egyszerű. Egyre több a csalódott vendég. Ez azért elég veszélyes „játék”, hiszen sokan bele sem gondolnak, hogy milyen anyagokkal is dolgozik egy-egy szolgáltató ezzel komoly és maradandó károkat okozva. Ha valaki igazán jó szeretne lenni, folyamatos továbbképzésre van szüksége. Az én szenvedélyem ezekre járni, mert egy ilyen nap után nagyságrendekkel emelkedik a munkám minősége. Ez egy nehéz szakma. Pontos, precíz, elhivatott és maximalista szakembert kíván. Vannak olyan szalonok, ahol futószalag szerűen, 40-60 perc alatt silány minőségű alapanyagokkal készítenek pillaszettet. Én mindig azt vallom, hogy jó munkához idő kell, amit kiegészítenék professzionális anyagokkal, széles választékkal és megfelelő szakmai tudással.

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Fotó: Fotolia