logo2

 

 

 

ETALON/ SZÉPSÉG
2017. 3. szám május

 


Nyakunkon a szandálszezon, márpedig a nyitott topánkák kíméletlenül közszemlére teszik lábujjainkat és körmeinket. Ha eddig nem hatott a körömgomba ecsetelő, már nagy eséllyel nem is fog. Az elszíneződött, megvastagodott, elsárgult körmök speciális lézeres kezelést igényelnek.
B. Kovács Viktóriával, az Ép Köröm Lézer Stúdió tulajdonosával a fertőzés lehetséges előjeleiről, kezeléséről és megoldásáról beszélgettünk.

 

Fotolia 112827390 L

 

Mitől alakulhat ki a körömgomba? Melyek a fertőzés első figyelmeztető jelei?
A körömgomba kialakulásának hátterében akár a legyengült immunrendszer, egy betegség, vagy sportsérülés is állhat. A megrongálódott köröm szabad utat enged a gombáknak, melyre különösen veszélyt jelenthet egy nyilvános fürdő, szauna, vagy uszoda. De épp úgy a gyakorlott háziasszonyoknál is gyakran előfordul, akik a kezüket, hosszú ideig a vízben áztatják. Az első intő jelek a fájdalom és elszíneződés. Ez utóbbi a fő momentum. A megvastagodás egy későbbi folyamat. Ez a köröm alatti élet megszűnését jelenti, mely ez által üreges lesz és teljesen elhal. Egy korábbi stádiumban kezelt körömgomba 3-4 hónap alatt teljesen gyógyítható.

 

Számtalan körömgomba kezelésre kifejlesztett készítmény elérhető a piacon. Mennyire hatásosak ezek?
Azok a vendégek, akik eljönnek a lézer stúdiómba, szinte utolsó esélyként érkeznek hozzám, zömük ugyanis addigra már mindent kipróbált. Végig ment a házi praktikákon, a gyógyszeres kúrákon, az ecsetelők tömkelegén. A tények azonban magukért beszélnek: az ecsetelők 20%-os javulást, az erős gyógyszeres kúra 50%-os sikert, míg az általam is alkalmazott lézeres eljárás 80-90%-os javulást eredményez. A vendégek teljesen elképednek az eredmények láttán, hiszen fotókkal dokumentálom az előtte-utána eredményeket, hogy a havi kezeléseken össze tudjuk hasonlítani a változást. Bevallom, sokszor magam is meglepődök a gyors és látványos gyógyuláson. Természetesen vannak súlyos esetek, ez esetben akár egy év is lehet a gyógyulási idő. Persze megfelelő odafigyeléssel és karbantartással ez az időintervallum akár rövidülhet is.

 

Megállja a helyét az állítás, miszerint a körömgomba inkább az idősebb korosztály betegsége?
Nem lehet általánosítani. Nagyon sok a fiatal. Függetlenül nemtől, kortól bárkit érinthet ez az alattomos betegség. Talán a kialakulás módjában lehetnek összefüggések: idős korban előfordul, hogy a körömgomba hátterében a cukorbetegség áll, hiszen a cukor táptalaja a gombának. Fiataloknál többnyire a szűk, zárt cipők okozzák, sokan sportolás során szereznek gombás fertőzést.

 

Milyen gyakori kezelést igényel a lézeres eljárás?
Elsősorban személyre szabott a kezelési metódus. Kúraszerűen alkalmazható, általánosságban heti renszerességgel járnak a vendégek 4-5 alkalommal. Ezt 3-4 hét szünet követi a sejtregenerálódás érdekében. Fontos, hogy az első kezelés alkalmával minden körmöt kezeljünk a felülfertőzés veszélye miatt. A lézer hatására az egyébként nem látható területeken is megmutatkozik a körömgomba, hiszen nagyon sok esetben előfordul, hogy mélyebb rétegekben bújt meg a gomba, így először nem is látszik, de pár kezelés után megjelenhet.

 

Szükséges valamilyen előkészítés?
A hatékony kezelés érdekében fontos, hogy a köröm legyen elvékonyítva. ezáltal a lézerfény is könnyebben hozzáfér a gombás területhez. Ezt célszerű a kezelést megelőzően pedikűrössel végeztetni. A megfelelően elvékonyított köröm is hozzájárul a kezelés sikeréhez.

 

Melyik ujjakon a legjellemzőbb a köröm-gomba megjelenése?
Általában a két szélső lábujj fertőződik meg a legkönnyebben, de ezekről könnyedén tovább is terjedhet a betegség. Vannak olyan esetek, amikor már gyermekkor óta jelen van egy idült körömgomba, ami tulajdonképen teljesen megváltoztatta a köröm formáját, és szerkezetét. De ezen esetekben is szép javulást hoz a lézeres eljárás, melynek az elve pont ellenkező, mint a lokálisan alkalmazható szereké. Sokan abban a tévhitben vannak, hogy a leecsetelt beteg körömrész egyszercsak lenő, ezzel pedig megszűnik a gombás fertőzés. De a gomba nem csak a köröm felszínén található, hanem a körömágyban is. A gomba spórája így újra fertőzi a körmöt. Ezért fontos, hogy a kezelés alkalmával a lágy rész is kezelve legyen. A gomba gyökerét csak úgy pusztíthatjuk el, ha a lágy részekre is fókuszálunk a gyógyulást illetően.

 

Milyen módon előzhetjük meg a körömgomba újra kialakulását?
Nagyon fontos a megelőzés, hiszen fennáll a visszafertőzés esélye is. Célszerű a kezelés megkezdése után a zoknikat, körömvágó eszközöket fertőtleníteni, kidobni. A kezelés része továbbá egy ultrahangos cipőfertőtlenítés is.

 

Vannak a lézeres kezelésnek kizáró okai?
Nem végezhető lézeres kezelés, anál, aki peacemakerrel rendelkezik, vagy olyan gyógyszert szed, melyben fényérzékenységet okozó elem van, valamint gyermeknél, terhességnél és szoptatás ideje alatt. De, ha valaki gomba elleni gógyszert szed, vagy ecsetelőt használ, átmenetileg az is lehet kizáró ok. A lézeres kezelés megkezdése előtt ecsetelőknél egy hetet, míg gyógyszereknél legalább fél vagy egy évet kell kihagyni. Nagyon fontos, hogy az orvos állapítsa meg a körömgombát, ugyanis vannak olyan betegségek, mint például a pikkelysömör, ami hasonló tüneteket képes produkálni, mint a körömgomba. Ha valaki gombára gyanakszik, a legbiztosabb diagnosztikai módszere, ha bőrgyógyásza kaparékot vesz és kitenyésztik.

 

Milyen elven működik a lézeres eljárás?
Ez egy Nd Yag, a lézerek csúscskategóriájú változata. Nem csupán körömgomba, de tetoválás eltüntetésre és bőrfiatalításra is hatékony. A lézerfény rövid robbanásokat okoz a kezelt felületen. Használata során nem okoz fájdalmat, a páciens csupán egy meleg behatást érez. Nincs felépülési idő, a vendégnek arra kell figyelnie, hogy aznap ne érje víz a kezelt felületet.

 

Említetted a tetoválás eltűntetést… Ennek mi a metódusa?
A lézerfény, a már említett hatásmechanizmusa révén a bőrünkbe fecskendezett festékeket is képes molekulárisan felbontani. Bőrünk először kifehéredik a lézerrel kezelt területen, majd besötétedik. Itt 6-8 hét elteltével végezzük a kezeléseket, ennyi idő szükséges ugyanis ahhoz, hogy a festékmolekulák kiürüljenek a szervezetből. Ezt az eljárást kizárólag ősz és tavasz között lehet végezni, hiszen a kezelés ideje alatt a bőrfelületet nem érheti napsütés.

 


Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Fotó: Fotolia