logo2

 

 

 

ETALON/ SPORT

2019. 6. szám

 

Bármilyen célokat is tűzünk ki magunk elé, a megvalósításhoz nem csupán a bátorságunkra és a kitartásunkra lesz szükség. Sokszor ugyanis egy támogatói háttér, egy belénk helyezett bizalom szárnyakat adhat. Molnár Benjámin, többszörös magyar MMA bajnok, Európa-bajnok, edző a szerencsések közé tartozik, hiszen fő támogatója a Marcus Team csapata - Őze Balázzsal az élén -, akik minden segítséget megadnak a fiatal tehetségnek, hogy a sportág magas szintű űzésével újabb és újabb dicsőségeket hozzon a magyaroknak.

 

BrN66hE4ntyB

 

Mikor van az a pont, amikor valakiben feléled a gondolat, hogy ketrecharcos szeretne lenni?
Számomra egyenes út vezetett az MMA-hoz, hiszen már hatéves koromban birkózni jártam. Aztán ahogy teltek az évek, új kihívásokra vágytam, s 17 évesen ragadott magával az MMA, azaz a Mixed Martial Arts. Ez egy kevert harcművészet, amelyben a különböző küzdősport technikáit alkalmazzuk vegyesen. A szabályok engedik az ütést, a rúgást és a földharcot is. Mindamellett, hogy sokan azt gondolják, ez csak egy erőnléti sport, komoly szellemi összpontosítást és gyors reflexeket igényel.

 

Megtaláltad ebben a sportágban önmagad?
Abszolút. Egy komplex küzdősportról van szó, minden egyes mozdulatban maximálisan ott kell lenni fejben is. Ami számomra hatalmas előnyt jelentett az a birkózási előélet, hiszen ilyen alapokra nagyon jól lehet építkezni. Nem hiába, hogy ebben a sportágban a birkózók a legsikeresebbek.

 

Mennyi edzés szükséges ehhez a szinthez?
Mivel főállásban Zalaegerszegen edzősködöm, hetente 7-10 edzésszámom van, ami azt jelenti, hogy alkalmanként napi kettő. Nyilván ennek intenzitása attól is függ, hogy milyen versenyre készülünk, és mikor kerül sor a megmérettetésre. Most éppen a szegedi edzőtáborban készülök egy októberi bajnokságra. Itt napi három edzés van beütemezve. Egy ilyen alkalom remek lehetőség arra, hogy a nemzetközi versenytársakkal is találkozzunk, hiszen nem csak magyarok, hanem külföldről is sokan érkeztek ide.

 

Tavaly indult útjára az egyesület Zalaegerszegen a Marcus Team szervezésében, mely 18 éven felüli, harcművészetekben jártas vagy épp teljesen kezdő jelentkezőket várt. Milyen tapasztalataid vannak edzőként az elmúlt évre vonatkozóan?
Szerencsére sokan érkeznek - nem csak a városból, hanem a Balaton, Nagykanizsa és Körmend térségéből is. Nem feltétlen az a célom, hogy mindenkiből versenyzőt faragjak, ez természetesen függ attól is, hogy ki, milyen képességekkel és készségekkel rendelkezik és ki az, aki az MMA fizikai és szellemi terhelését bírja. De nyilvánvalóan nem mindenki a versenyzést tűzi ki céljául. Többen hobbiból űzik ezt a sportot vagy önvédelmet szeretnének tanulni, de olyan is akad, akit csak a földharc érdekel. A Marcus Team munkatársai is szívesen vesznek részt az edzéseken, ezzel is emelve a biztonsági cég szolgáltatásának színvonalát. Mondhatni elég széles spektrumon mozgunk. Magának a mozgáskultúrának az elsajátítása azonban nem csak a képességeket fejleszti, hanem a személyiséget is formálja. Nő a fizikai erő, gyorsabbá válnak a reflexek, fejlődik a taktikai érzék. Nagyon lényeges ebben a sportban, hogy fel tudjuk mérni az ellenfelünk képességeit is, és alapos helyzetfelismerésre is szükségünk van, lehetőleg minél kevesebb reakcióidővel…

 

IMG 0383

 

Mit gondolsz, a sportban a tehetség vagy a sok-sok gyakorlás vezet el a sikerhez?
Mindkettőre szükség van - némi szerencsével kiegészítve. Ebben a sportágban sípcsontvédő nélkül, kiskesztyűben küzdünk, elég egy rossz helyen lévő kéz, egy rossz mozdulat, amely a mérkőzés végét jelenti. Kegyetlenül hangzik, de aki belép a ketrecbe, az már fel van készülve a sérülésekre. Rengeteg edzés, rengeteg fizikai munka van mögöttünk.

 

Említetted, hogy októberben lesz egy rangos megmérettetés…
Így van, a felkészülésem célja az október 19-20-a között Bukarestben megrendezendő Combat Wrestling szabályrendszerben történő világbajnokság. Ennek az Európa-bajnokságát nyertem meg május végén, és nagyon bizakodom, hogy fényes éremmel fogok innen is hazatérni. Mivel Magyarországon nagyon kevesen szponzorálják ezt a sportot, így ezúton szeretném megköszönni a Marcus Team vezetőjének, Őze Balázsnak a segítségét, aki fő támogatásával lehetővé teszi, hogy minél magasabb szinten tudjak a versenyekre felkészülni.

 

Szöveg: Kancsalné-Takács Bernadett