logo2

 

 

 

ETALON/ SPORT
2016. 6. szám december-január


A ZTE KK az elmúlt szezonban jócskán felülmúlta a szurkolók, az ellenfelek, sőt a szakmai stáb elképzeléseit is. Sokan csak rájátszás közeli helyre várták a csapatot, de jól működött a kémia, így a legjobb ötben végeztek, igazi meglepetéscsapatként. Természetesen azóta elrajtolt a 2016/17-es szezon és eddig Zalaegerszegnek bizony minden oka megvan arra, hogy büszke legyen a kosárcsapatára. Stárics Kornél ügyvezetőt és Bencze Tamás vezetőedzőt kérdeztük a csapatban rejlő lehetőségekről, célokról.

 

zte2

 

Milyenek a tavalyi sikerszezon után az új kosár évadra vonatkozó tervek?
A középtávú céljaink között szerepel a nemzetközi kupaporondon való részvétel. Ehhez pár feltételnek mindenképpen teljesülnie kell. Nagyjából a tavaly elért eredményt kell több éven keresztül megismételni. Szeretnénk, ha Zalaegerszeg évekig ott szerepelhetne a kosárlabda-városok térképén. A pénzügyi helyzetnek stabilizálódnia kell, noha ez ügyben már sokat tettünk és a cél, hogy ez folyamatosan így is maradjon. Szűkség lesz továbbá infrastrukturális fejlesztésekre itt, a sportcsarnokban. Az 1980-ban épült létesítmény sok tekintetben rekonstrukcióra szorul. Többek között gondolok a nézőtér székezésére, amely által jóval kulturáltabb környezetben tudnánk fogadni a csapatokat és a szurkolókat.


A célt miben határoznád meg?
Annak tükrében, hogy a többi csapat nagyon jól erősített, a rájátszásba kerülés a cél. Ott pedig már bármi megtörténhet. A tavalyi szezonban sikerült az 5. helyet elérnünk. A tavalyi szezon előtt elsődlegesen azt határoztuk el, hogy lépcsőzetesen haladunk, aztán a bajnokság hátsó feléből hirtelen az élmezőnybe kerültünk, ez pedig meglátszódott a nézőszámok emelkedésében is. A tavalyi nézőszámokat próbáljuk megtartani, ennek szellemében próbáljuk összekötni a mérkőzéseket programokkal.

 

Milyen a csapat összetétele, gondolok itt elsősorban a légiósokra? Ki és hogy dönti el, hogy hány légióst integráltok a csapatba?
A legtöbb csapat 5 légióst foglalkoztat. A látványos játék tekintetében a légiósok valóban kulcsfigurák, ám tavaly egy szövetségi gyűlésen már porondra került ez a kérdés. A mi álláspontunk szerint a korrekt felállás érdekében célszerű lenne 4 főben limitálni a légiósok számát, így egy magyar játékos mindvégig a pályán lehetne. Sajnos azonban ez nem lett kollektíven megszavazva, emiatt több csapat is 5 légióssal van a pályán. Mi szeretnénk a magyar tehetséges, feltörekvő játékosoknak teret engedni, így idén 3 légióst igazoltunk, ám ez a szám változhat időközben.


Bencze Tamásnál keresve sem találnánk alkalmasabb trénert a csapat élére. 1989 és 2004 között, kisebb kihagyásokkal a Zete csapatát erősítette és talán nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy minden idők legjobb ZTE KK-jának volt a csapatkapitánya.


A tavalyi szezon vége felé már egy gombostűt sem lehetett leejteni a lelátókon, az előző évekhez képest ez azért nagy áttörés. Mit gondolsz, lehet újra olyan kosár-kultusz Zalaegerszegen, mint a 90’es években?
A tavalyi évet megelőző négy évben háromszor a kiesés ellen küzdöttünk. Bár a törzsszurkolók, az a 6-800 ember az ínséges időszakban is kitartott a csapat mellett, de az emberek többsége alapvetően a győzelemmel szeret azonosulni. 26-ból 19 meccset nyertünk az alapszakaszban, ez teljesen jónak mondható. Sajnos sok volt a sérülés és a végén már nem igazán bírta a megfogyatkozott keret a terhelést. De igen, abszolút sikerként élte meg a csapat és a közönség is a tavalyi szezont. Szerintem megtörténhet, igen. Mi nagyon örülnénk neki.

 

Elvesztettetek a tavalyi szezon kulcsfigurái közül hármat. Hová várod idén a ZTE KK-t?
Sajnos a tavalyi alapszakasz legértékesebb játékosának választott Govens ajánlatával nem tudtunk versenyezni, így a Falcohoz igazolt. Kinney esetében ugyan ez következett be, ő most Szolnokon játszik. Pantelics volt az egyetlen, aki szakmai és családi okkal indokolta döntését. Szintén veszteségként élte meg a csapat Gáspár Dávid visszavonulását. Idén a cél az, hogy a 8-ba jussunk. A tavalyi eredmények nem voltak reálisak. Nagyon sok szerencsés meccs volt benne. Voltak kimagaslóan jó meccseink, mikor teljes volt a létszámunk. Körmend ellen például egy jó, egy átlagos és két gyengébb meccsünk volt. Az idei évben rajtunk kívül csak a Vasasnál van három légiós, a többi csapatban ennél több van. Általában négy jó teljesítmény kell a biztos sikerhez, ha a srácok fel tudnak nőni a szerepükhöz, ez a szezon is hozhat meglepetéseket. A Szolnok elleni meccsen már nagyon jól működött a támadásunk és ez bíztató ám a védekezésen van még mit javítani.


Nemsokára megrendezésre kerül Budapesten az All-Star Gála, amikor is a hazai kosárlabda krémje feszülhet egymásnak Nyugat és Kelet színeiben. Mi a véleményed erről, illetve delegálnál valakit a csapatból?
Be kell vallanom, a régi All-Starok közelebb álltak hozzám. Akkoriban az első félidő szólt a parádézásról, a másodikban pedig a nézők kaptak egy nagyon élvezetes, összetett, néha szoros végjátékot hozó meccset az NB1 legjobbjaitól.
Manapság 300 közeli összponttal zárul a meccs, nagyon látványos crossoverek, triplák, alley-oopok közepette. Ez nagyon szép, csak egyhangúvá teszi a meccset. Tudod, ez olyan, mintha minden nap libamájat ennél, egy idő után megunnád. Természetesen, négy játékost delegáltam is. De az maradjon az én titkom, hogy kiket.

 

zte

 

Ha már All-Star Gála… Mennyire követed az NBA-t?
Több olyan játékos van, akit elismerek, de az NBA már futószalagos hősöket gyárt. Mintha minden városnak kellene egy Michael Jordan, de nincs még egy olyan All-Around játékos, aki felérne hozzá. A legjobb példa erre James Harden, aki támadásban extra, védekezésével pedig rendszeres Shaqtin’ a Fool szereplő (az amerikai kosárlabda liga legviccesebb jeleneteit összegyűjtő heti videó magazin – a szerk.).

 

Dávid Kornéllal nagyon jó barátságot ápolsz. Ő több csapatban is játszott az NBA-ben. Látsz a mai magyar kosárlabdázók közül valakiben olyan szintű tehetséget, hogy kijusson a tengerentúlra?
Hanga Ádám. Őt már drafolta a San Antonio Spurs, véleményem szerint be is férne már a rotációba Kawhi Leonard mögé 6-7. embernek. Nagyon jó védő, támadásban hozza a dobásokat kintről és a festékből egyaránt, plusz hozza a kosárlabda látványelemeket is. A magyar mezőny más. Rengeteg tehetséges játékos van Magyarországon, de ha nem vagy elég attraktív, vagy kiemelkedő valamilyen statisztikai mutatóban, nem igazán fogod érdekelni az amerikaiakat.

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva és Farkas Márió

aktualis szam 2018 8 modul