logo2

 

 

 

ETALON/SPORT

2016. 4. szám szeptember-október

 

2016. szeptember 17-én a szombathelyi AGORA Művelődési és Sportház ad otthont a MARCUS Biztonsági Szolgálat által szervezett VULCANO Nemzetközi Ketrecharc Gálának, ahol 5 ország – köztük hazánk, Ausztria, Törökország, és Uganda és Bosznia – 24 sportolójának küzdelmeit láthatjuk. A Gála létrejöttében közreműködik a Nemzetközi Testőrszövetség, az IBSSA is. A versenyzők között üdvözölhetjük a szombathelyi Horváth Nikolettet és a zalaegerszegi Molnár Benjamint is.

 

mma1


A modern kori férfi és női gladiátorok látványos küzdelme – annak ellenére, hogy a csatázó felek a különféle küzdősportok leghatékonyabb technikáit alkalmazzák –, szigorú szabályrendszer alapján történik.
A nyolcszögletű ketrecben, az oktogonban küzdő versenyzők test-test elleni küzdelme során a vezetőbíró gondoskodik a sportolók egészégének, testi épségének védelméről, amennyiben ilyen kockázatot észlel, ideiglenesen, vagy véglegesen leállíthatja a csatát. Emellett természetesen bármelyik versenyző bármikor jelezheti, hogy feladja a harcot.

A Mixed Martial Arts nemzetközi szinten is kiemelten népszerű, érdemes megemlíteni, hogy a sportág talán leghíresebb versenyzője, Fedor Emilianenko a mérkőzéseit rendszeresen látogatja Vlagyimir Putyin orosz elnök is.


Történelmi előzmény, hogy az ókori Savaria területén nemrégiben feltárt ókori amfiteátrumban, több száz éven keresztül folytak a gladiátorok küzdelmei, a ketrecharcosokat pedig joggal említik az ókori gladiátorok kései utódaiként.

A VULCANO alternatív energiatermelő rendszerek gyártója, a KG Invest 2008 Kft. örömmel vállalta, hogy fő szponzorként működik közre a Gála finanszírozásában.
Hende Csaba országgyűlési képviselő kiemelte, hogy örömmel vállalta a fővédnöki felkérést, amikor megtudta, hogy a szervezők a Gála teljes bevételét az Alpokalja a Daganatos Gyermekekért Alapítvány számára utalja át, ebben is megmutatkozik, hogy a kemény harcosoknak van a legpuhább szíve.

 

mma


Prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky Kórház főigazgatója, aki maga is sportolt, és sport iránti szeretete megmaradt, különösen fontosnak tartja, hogy a civil szféra igyekszik segíteni a beteg gyermekek gyógyítását.
Oroszlán György professzor, a Markusovszky Kórház Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa párhuzamot vont a harcosok összecsapása és a beteg gyermekek egészségért, életért történő küzdelme között.
A szervezők részéről Rozman István, a Nemzetközi Kick-box Szövetség elnöke elmondta, hogy a ketrecharc ún. hibrid küzdősport, ahol a birkózás és cselgáncs elemek mellett az összes ütés- és rúgástechnika engedélyezett.
Vojnic Tunic Vlatko, profi WPKC kick-box és WKF thai-box európa bajnok újságírói kérdésre válaszolta, hogy bár nem várható, hogy a ketrecharc olimpiai sportág legyen, de nem gyakoribbak a sérülések, mint más küzdősportokban.
Székely Klára a Vas megyei Harcművészeti Szövetség képviseletében adott hangot tapasztalatának, hogy a ketrecharcosok keménységük mellett komoly önkontrollal rendelkeznek, s betartják a sportág szigorú szabályait.

 

A sajtótájékoztatót követően Őze Balázst, a MARCUS Biztonsági Szolgálat tulajdonosát, főszervezőt kérdeztük:

 

Miért tartja fontosnak társaságuk egy ilyen jellegű Gála megszervezését?
A MARCUS Biztonsági Szolgálat rendkívül sok rendezvényt biztosít, ehhez nagyon fontos, hogy a résztvevők biztonságát olyan személyek garantálják, akik magukat és másokat is – akár eszközök nélkül– meg tudnak védeni. A küzdősportokban való jártasság kellő belső tartást ad, ami fontos a higgadt, jogszabályoknak megfelelő intézkedésekhez. A látványos, sportos – igazi biztonsági őr-szerű - megjelenés demonstrálja a hatékony intézkedési képességet, megnyugtatóan hat a nézőkre, vendégekre, ennek alapján illeszkedik a sportág profilunkba. De a kellő fizikai kondíció ahhoz is elengedhetetlen, hogy egy esetleges testi kényszer-alkalmazás ne fajuljon verekedéssé.

 

Mely szempontok alapján döntötték el, hogy a Gála bevételét milyen célra fordítják?
Magam is érző szívű családapa vagyok, akit a beteg gyermekek szenvedése megindít. Emellett úgy véltem, a Gála, a ketrecharc küzdelmek keménységének ellensúlyozására tökéletesen alkalmas a beteg gyermekek gyógyításának hatékony segítése.

aktualis szam 2018 8 modul