logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON

2019. 6. szám

 

 

 A technológiának köszönhetően az otthonról végzett munka, vagy divatosabb nevén home office tendenciája egyre növekvő méreteket ölt. Miközben persze kettős érzetet kelt bennünk, „felhasználókban”, hiszen egyrészről a szabadság mámorító érzésével kecsegtet, ugyanakkor nehéz ellenállni a folyton ránk kacsintó házimunkáknak, a gyerek lelkes zenei műsorának vagy az éppen munkaidőre eső jóga órák csábításának. Ha nem szeretnénk végképp elveszíteni a kontrollt az otthoni tennivalók és a munka kényes mezsgyéjén lavírozva, érdemes a lakberendezés rafinált trükkjeihez folyamodnunk, amelyek még az otthon kényelmében is biztosítják számunkra az éldolgozói címet.

 

47x31


Aki azt gondolja, a koncentrált otthoni munkavégzésre tökéletes a konyhaasztal egyik szeglete, a telefonálásra pedig ott a kanapé, az nagyon téved. A legfontosabb feladatunk leendő munkaterületünk jól átgondolt, ésszerű megválasztása otthonunk falai között. Erre a legalkalmasabb hely egy olyan csendes szoba vagy sarok, mely távol esik a lakásban zajló élet zavaró hangjaitól és kellemes atmoszférát biztosít a ránk váró feladatok makulátlan elvégzéséhez. Sokszor már egy nagy ablak is elég lehet energiáink mozgósítására, azonban ügyeljünk annak ideális elhelyezkedésére. Ugyanis a szemben lévő ablaknak az előnye és a hátránya egy és ugyanaz: fantasztikusan hangulatos munka közben kifelé kíváncsiskodni, de éppen ez vonja el figyelmünket feladatainkról is. Egy vékony, áttetsző függöny lehet a megoldás, mely nem áll a fény útjába, ugyanakkor kalandozó tekintetünket is megzabolázza.

 

4x6

 

5x8

 

A legtöbb otthon adottságaiból kifolyólag az íróasztal jellemzően a falhoz tolva kap helyet. Ám ez korántsem kell, hogy a sarokba állítás büntetésének érzésével töltsön el minket! Sőt, számos kreatív lehetőséget ad a kezünkbe, melyekkel nem csupán hangulatossá, hanem egyenesen ösztönzővé válik az addig fantáziátlan terünk. Használjunk krétatáblát ötleteink, teendőink feljegyzéséhez vagy akasszunk ki a munkánkhoz kapcsolódó, számunkra inspiráló képeket, gondolatokat, hiszen sokat segít, ha látjuk magunk előtt a kitűzött célokat.

Általában napi 8, extrém esetben 10-12 órát is itt töltünk ülő munkával, mely jelentős terhet ró a hátunkra, különösen a derék és nyaki tájékra. Ezért cseppet sem elhanyagolható a megfelelő ergonómiával rendelkező dolgozószék, ideális esetben egy kifejezetten erre a célra tervezett darab. És habár ma már számos design közül válogathatunk, sokan nem tudunk elképzelni az otthoni miliőben egy klasszikus irodai széket. A jó hír, hogy nem is kell feláldoznunk a szép enteriőrt a kényelem oltárán, hiszen egy háttámlás szék, vagy kárpitozott karosszék éppúgy kitűnő társunk lehet a munkában. Ennek kiválasztásánál ügyeljünk a magasságra és próbáljuk kerülni a túlzottan kényelmes, belesüppedős relax székeket, ha nem csupán az álmainkban kívánunk jó munkát végezni.

 

5x6

 

6X9

 

Mindez a színek, fények és a rend összjátékával válik teljes egésszé. Tévhit, hogy az erős, vibráló, harsány színek kedvezően befolyásolják majd munkamorálunkat. Legalábbis nem nagy mennyiségben! A falak színének kiválasztásánál részesítsük előnyben a decens, levegős színeket, mint a fehér, törtfehér, vagy a hidegebb pasztell árnyalatokat a tisztaság és nyugalom érzésének megteremtéséhez és bízzuk az apróbb kiegészítőkre hangulatunk javítását. A mind ez idáig fiókok mélyén rejtegetett szürke dossziék és irattárolók már a múlté, mert a piacot – és ezzel együtt dolgozószobáinkat – elárasztották minőségi, akár dekorációs célra is felhasználható, vidám, élénk színű, mintás darabokkal. Ezekkel együtt csupán egyetlen dolog hiányzik az asztalról, mégpedig egy dolgozólámpa. Ennek titka a színhőmérsékletében rejlik, ugyanis a magas, 5200-6500 kelvin körüli értékek olyan hideg, nappali fényt adnak, melyek segítik a koncentrációt és az összpontosítást, így az esti, vagy a téli sötét órákban is élénken tartanak bennünket.

 

12x17

 

17x21

 

Az otthoni dolgozóegység nem csupán a funkcionalitásról szól, hanem magában hordozza a kreativitás kinyilatkoztatásának lehetőségét is. Éppen ezért ne bízzuk a véletlenre kialakítását, sokkal inkább tegyük fejedelmi szférává! Számoljuk fel a káoszt, rejtsük el a kábeleket és konfiguráljuk fel kényelmes ülőpozícióval, botanikus elemekkel, illatdiffúzorokkal, dekortárgyakkal és ötletes rendszerezőkkel!

 

 

Szöveg: Kiszely Noémi