logo2

 

 

 

ETALON/ TEGYÉL A BOLYGÓÉRT/ OTTHON

2019. 5. szám

 

Hazánk – napsugárzás szempontjából – közepes adottságú, ám mégis kedvezőbb feltételekkel rendelkezik, mint nyugati szomszédaink. Ettől függetlenül Németországban például a felhasznált villamosenergia 40%-át tudják előállítani napelemes megoldásokkal. Aki tehát ma Magyarországon ilyen típusú beruházáson töri a fejét, ne hezitáljon, hiszen a kedvező természeti adottságok mellett pályázati támogatás is rendelkezésre áll, hogy élhető, energiatakarékos és költséghatékony otthont építhessünk, vagy épp alakíthassunk azzá.  A Fotovoltaikus, azaz napelemmel működő technológia iránti érdeklődésre évek óta emelkedő tendencia jellemző, melyről a zalaegerszegi székhelyű Infrahőkép Kft. ügyvezetőjét, Győrfi Endrét kérdeztük.

 

Fotolia 275337219 M

 

A környezetvédelem szempontjából számos ingatlanpiaci rendelkezés is napvilágot látott, azt célozva, hogy az épülő, vagy már megépült otthonok minél energiahatékonyabb és környezetbarátabb megoldásokkal (sz)épüljenek. Manapság egyre többen kezdenek el hosszútávra gondolkodni, s nyitni a napelem okos felhasználása felé. Ön mit gondol erről?

Cégünk az elmúlt egy évtized alatt hatalmas léptekben haladt a technológia fejlődésével és egyben a fogyasztók igényeinek teljeskörű kiszolgálásával. Kezdetben valóban nehezen fogadták el az emberek ezt az új típusú megoldást, ám a 2008-as válság hatására mindenki a költségek minimalizálásán kezdett gondolkodni. A napelem alapvető mechanikája, hogy a nap sugarait begyűjtve villamosenergiát képez, ezáltal pedig kiváltható vele az áramfogyasztás költsége. Természetesen a beruházáshoz önerő szükséges, ám hosszútávon egyértelműen kifizetődő befektetésről van szó. Szerencsére ma már eljutottunk arra a szintre, hogy a távoli jövőnket tekintve tudatos és hosszútávon megtérülő döntéseket tudunk és akarunk hozni a jelenben.

 

bvf termosztatok

 

Melyek a napelemes rendszerek főbb jellemzői?

Egy ilyen technológia beépítése megtérülő pénzügyi befektetésnek is megállja a helyét, mindazonáltal, hogy környezetvédelmi szempontból is jóval hatékonyabb megoldás. Saját magunk termeljük meg az általunk elfogyasztott villamosenergiát úgy, hogy a bolygót a legkisebb mértékben károsítjuk, hiszen olyan természeti erőforrást aknázunk ki, mely alapvető jelensége a Földünknek. Két típusa közül az egyik a hálózatba visszatápláló rendszer, amelynek a nevében is benne van, hogy abban az esetben, ha a napelem többet termel, mint amit felhasználnánk, akkor az áramszolgáltató hálózatába tápláljuk vissza a plusz mennyiséget. Amennyiben azonban nem termelődik elegendő áramunk, a szolgáltatótól vételezzük vissza a szükséges mennyiséget. Tehát ez egy kétoldalú megoldás, s ügyfeleink körében egyébként a gyakoribb választás is egyben. Abban az esetben azonban, amikor nincs lehetőség a visszatáplálásra - a kiépített villamosenergia hálózat hiánya miatt-, akkor a sziget üzemű rendszer kialakítását javasoljuk, ez esetben akkumulátorokban tárolódik a megtermelt energia.

 

A napelemes rendszerek beépítésének támogatására milyen pályázati lehetőségek vannak jelenleg érvényben?

Mivel a környezetvédelem egyre égetőbb kérdés, így globális szinten is komoly pénzügyi támogatások állnak rendelkezésünkre, hogy környezettudatos otthont teremtsünk. Jelenleg a Magyar Fejlesztési Bank által kínált pályázatot említeném, mely kedvező, 0%-os kamatú hitel formájában érhető el és fordítható energiatakarékos megoldások kialakítására a már meglévő, vagy újonnan épített ingatlanok esetén, s mindehhez csupán 10% önerőt kell biztosítani.

 

Nyilvánvalóan ennek meghatározása egy előzetes felmérést igényel…

Így van, ebben az esetben egy alapos helyszíni vizsgálatot végzünk, ahol meghatározzuk, hogy az átlagos energiafogyasztást - a ház minden szerkezeti adottságával együtt-, mekkora teljesítményű napelemmel lehet kiváltani illetve megtermelni, majd az így kapott kalkulációt átadjuk ügyfeleinknek, akik ezután a pályázatban érdekelt intézményekhez juttatják el a kapott költségvetést. Amennyiben erre rábólintanak, akár egy nap alatt megtörténhet a teljes kivitelezés-természetesen az ingatlan méretétől és a napelemek számától függően.

 

falszigeteles celluloz

 

A villamosenergia felhasználás mellett komoly dilemmát jelent a fűtésrendszer ki-és átalakítása is, hiszen a rezsiköltségek közül ez a legmagasabb tétel. Ön milyen könnyen beépíthető, ám XXI. századi rendszert javasolna?

Azt gondolom, hogy a korszerű fűtés hatékonysága elválaszthatatlan a szigetelés milyenségével. Beépíthetünk bármilyen modern technológiát az otthonunkba, ám fontos a hőszigetelés optimalizálására is komolyan odafigyelni. E kettő szervesen összekapcsolódik. Mindenképpen első körben elektromos fűtési rendszer kiépítését javasolnám, gondolok itt az infrapaneles fűtésre, melynek létezik designos falra- illetve mennyezetre szerelhető változata is. Ezen kívül a másik favorit a padlófűtés, melynek köszönhetően radiátorok és hozzá tartozó csövek nélkül alakíthatjuk otthonunk enteriőrjét, s élvezhetjük a hűvösebb napokon a profi hőtároló és hőtartó rendszer kellemes melegét, minimálisra csökkentve a fűtési energia költségét. Ezekhez programozható vezérlésű, WIFI-s termosztát szerelhető, melyhez Ios, Android alapú okostelefonunkkal távolról is egy kattintással hozzáférhetünk és szabályozhatunk.

 

Ha már a szigetelést is említettük: ha jól tudom, az Önök által forgalmazott szigetelőanyag természetbarát megoldással készül. Miről is van szó?
Az Infrahőkép Kft. egyik kiemelkedő tevékenysége a cellulóz hőszigetelés kivitelezése, amelyet főként tetőterek szigetelésére ajánlanék gépi befúvós technikája miatt. Erről azt kell tudni, hogy az újságosstandokról visszakerült, nem értékesített napi-, hetilapokat hasznosítják újra egy olyan eljárással, mely során tűzálló és kisebb állatok (nyest, pele) elleni anyagokkal kezelik, s ebből készül ez a bizonyos szigetelőanyag. Nehezen elérhető üregeket is tökéletesen kitölti befúvásos, tömörítő technológiájával. Ennek köszönhetően búcsút mondhatunk a hőhidaknak, s az ezzel együtt keletkező penészedésnek. Ötszörösen jobb a hőfok csillapítása más szigetelés anyagokhoz képest, amely sokat javít ingatlanok tetőtereinek hőmérsékletén nyáron. A légkondicionáló berendezések használata minimálisra csökkenthető.

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett