logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON                
2019. 2. szám április-május

 

A mai, kortárs lámpák jócskán túlmutatnak az egyszerű funkcionalitáson és habár még mindig elsődleges céljuk otthonaink fényellátása, egyre inkább válnak maguk is műalkotássá. Küllemükkel megfognak és magukkal ragadnak minket. Talán megdöbbent egynémelyik monumentalitása, elgyönyörködtet egy másik egyszerűsége és kifinomultsága, de mindenképpen hatással vannak ránk és a környezetünkre. Jelenlétükkel nem csupán dekorálnak, hanem egyenesen alkotják a teret és benne az életünket.

 

38x28

 

formai és technológiai fejlesztések egészen új dimenziókat teremtenek, melyek tökéletesen alkalmazkodnak a jelen életstílushoz. A mobilitás korunk egyik alapmentalitása, ennek az elvárásnak tesznek eleget a több modulból álló, igényünk és ízlésünk szerint variálható, többnyire gömb, henger, vagy kristályos alakú lámpatestek. Az idei trendek ugyanis a letisztult vonalakat és formákat hirdetik, alapvető geometrikus jegyekre hagyatkozva.

Anyaghasználat tekintetében 2019-ben a metál dominál. Kiválóan egyesül benne a modern szemlélet és minimalizmus, a króm fényt és frissességet hoz a szobába, míg a sárgaréz és arany eleganciát nyújtanak. Sok esetben ötvöződik ez magas minőségű, manufaktúrákban létrehozott, extra vékony, ugyanakkor rendkívül erős üveggel. A melegebb, természetesebb anyagokat előnyben részesítőknek is kedvez az idei év: fából, bambuszból és szövött anyagokból sem lesz hiány.

 

10x10

 

A bőséges választékot látva felmerül a kérdés: hogyan válasszunk lámpát a saját otthonunk karakteréhez? A trendek ma már sokkal engedékenyebbek, rugalmasabban kezelik a stílusok összeférhetőségét és nagyobb átjárhatóságot biztosítanak köztük. Ezért éppen annyira megállja a helyét egy kortárs lámpa egy klasszikus enteriőrben, mint egy modern otthonban. Így a legfőbb szempont lámpavásárlás esetén, hogy mekkora szerepet szánunk nekik. Az egyszerűbb, filigránabb darabok szinte észrevétlenül támogatják a teret és a fő hangsúly nem magán a lámpatesten van, hanem az általa kibocsátott fényen, ami bensőségesebb hangulatot eredményez. Ellenkező esetben nyugodtan helyezhetjük a fókuszpontot egy extravagáns darabra, ami azonnal odavonzza a szemet és jelenlétével beragyogja szobát.

 

12x16

 

Azonban hiába az esztétikus lámpa megfelelő fény nélkül. Mert a fény nem csak megvilágít, hanem ugyanolyan súlyú lakberendezési jelentőséggel bír, mint egy bútor vagy lakástextil. Tudatos felhasználásukkal - például a mennyezet vagy a fal megvilágításával - növelhető a térérzet, vezeti a tekintet vagy fókuszpontot ad. A helyesen megválasztott világítás pedig hatással van az ember közérzetére, így az életminőségére is.

Az esztétikumon túl azonban a fénynek helységenként más-más funkcióknak kell eleget tennie. Szükségünk van általános világításra, amely a helységek alap fényellátását biztosítja. Ezek mennyezeti lámpák, függesztékek vagy spot lámpák, melyek tisztsége, hogy az adott helység főbb részeit egyenletesen világítsák be. A helyi világítás szolgálja azt a célt, hogy bizonyos tevékenységeknél megfelelő mennyiségű és minőségű fény álljon a rendelkezésünkre. A konyha kimondottan az a közeg, ahol fontos a munkapult kellő megvilágítása. Napjainkban a konyhabútorba épített, rejtett LED csíkok mellett dizájn falikarok és függesztékek is fényt visznek a konyhába és annak arculatába. Ugyanígy nélkülözhetetlen az ebédlőasztalra eső fény, vagy a fürdőszobai tükör helyes megvilágítása. A nappaliban a kanapé, olvasófotel és könyvespolc környékén, a hálószobákban pedig az ágy mellett vesszük hasznát egy-egy impozáns lámpának, ami az enteriőrtől függően lehet álló, asztali lámpa, falikar, vagy lelógó világítótest. A hangulatvilágítás fontosságát sokan megkérdőjelezik, ám cseppet sem elhanyagolható, hiszen a lágy fények játékától válik egy lakás igazi otthonná.

 

16x11

 

Mindennek az alfáját és omegáját pedig az izzók adják, melyek a kor előrehaladtával folyton változnak és ma már számtalan opció közül választhatunk. Az energiatakarékos izzó térhódítása leginkább gazdaságosságának és a hosszú, 10.000 óra körüli élettartamának köszönhető. Hátránya, hogy felkapcsolás után 1-2 percre szüksége van, míg eléri a maximális fényerősségét, így nem a legszerencsésebb választás olyan helységekben, ahol rövid időt töltünk és sűrűn kapcsolgatjuk a villanyt. Vetélytársa a LED izzó, ami még az energiatakarékosnál is sokkal kevesebbet fogyaszt és az élettartama akár annak duplájára is rúghat (15-25.000 óra), ez magyarázza a LED izzók borsos árát. Idővel azonban számolnunk kell az elöregedésükkel.

 

16x25

 

Azt régóta tudjuk, hogy a fény elengedhetetlen a földi élethez. És idővel azt is egyre inkább belátjuk, hogy lámpáink sem csupán egyszerű használati tárgyak, hanem a fényalkotás művészei.

 

16x16

 

Szöveg: Kiszely Noémi, Fotó: Occchio, Drusa, Superloon