logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON                
2019. 2. szám április-május

                                                                                                                                                                                                                                 

A tavasz beköszöntével a fűnyírók, gereblyék és kerti slagok kikerülnek a garázsból és elkezdődik a hónapokon át tartó hajsza a kerttel. Hiszen kinek nincs egy-egy jó, vagy rossz emléke a pázsitgondozással. Gyerekként még jó móka, amikor a papa zsebpénzzel honorálta verejtékes munkánkat és még élveztük is, ugye? Aztán, mikor a sajátunkra került a sor már jócskán lankadt a lelkesedés. Na, de mi van akkor, ha azt mondjuk, hogy a kert karbantartása lehet újra buli? Amíg Ön a teraszon szürcsöli a limonádét, addig az okos kerti társaink elvégzik a piszkos munkát… Bizony… A technikai forradalom –szerencsére– kertünket sem kímélte. Íme az okos kerti eszközök;                       

 

10x6

 

A fűnyírás új korszaka

Csupán betápláljuk kertünk GPS koordinátáit mobilunkon és az pázsitszépítő barátunk már végzi is a munkát, nem duzzog be, hogy a kert végében miért kell megcsinálni… Telefonunk segítségével minden mozdulatát lekövethetjük, tudjuk, hogy merre jár, körülbelül mikor végez. Ha netán akadályba ütközik sem pánikol be, simán kikerüli és folytatja útját. Ráadásul a tervezők ügyeltek arra is, hogy a szomszédot se zavarjuk, hiszen, zajszintje maximum 81dB, ami azt jelenti, hogy 10 méterre a géptől már egyáltalán nem működik zavaró frekvencián. Továbbá szenzorok sora biztosít minket arról, hogy balesetmentesen érjen véget a fűnyírás és, ha ez még nem lenne elég, lopásgátlóval is rendelkezik. Na, ugye, hogy lehet újra élmény a fűnyírás!

 

10x7


Az okos fűnyíróval azonban még nem áll meg a kerti innovációk sora! Itt az okostelefonról vezérelhető öntözőrendszer, locsolórobot, a növények fejlődését megörökítő időjárásálló digitális kamera, kertünk talajnedvességét monitorozó kerti szenzor vagy az elektromos precíziós gyomirtó, melyek egytől egyig a kert modern forradalmárai. Ki tehát a törpékkel, ideje beújítani pár hasznos kerti kütyüt!

 

26x29m

 

Kertünkből oázis

A smart-öntözőrendszer a legtökéletesebb megoldás akkor, ha idő hiányában vagyunk, de mindig is gyönyörű, zöldellő kertre vágytunk. Itt is okostelefonunk lesz a segítségünkre, hiszen legyünk a világ bármely pontján, egy applikációval bármikor rá tudjuk bírni öntöző rendszerünket egy kis locsolkodásra! Emellett előre is beütemezhetjük az öntözést, akár meteorológiai állomáshoz is kapcsolódhatunk általa, így kerülve el a túlöntözés és a kiszáradás nem kívánatos hatásait. A megfelelően telepített öntözőrendszer nem csak időnkkel, de pénzünkkel is gazdálkodik, hiszen néhány százezer forintból tökéletes kertet varázsolhatunk.

A locsolórobot bár kevésbé esztétikus, de lényegesen olcsóbb előbb említett társánál. Csupán annyi dolgunk van vele, hogy egy szintén telefonunkról irányítható egységet helyezünk el kertünkben, a kerti slagra csatlakoztatva, ami forgófeje segítségével juttatja a megfelelő vízmennyiséget növényeink számára. Ráadásul teszi mindezt okosan, hiszen figyeli virágaink vízigényét és ehhez mérten locsolja őket, akár 10 méteres körzetben.

 

29x19

 


Az okos-kertiszenzor, amellett, hogy tökéletes éke lehet kertünknek, képes felmérni a talaj nedvességét, a hőmérsékletet, páratartalmat és a fény intenzitást is. Mindezt továbbítja telefonunkra, úgy, hogy még jó tanácsokkal is ellát kertgondozással kapcsolatban. Gondolunk itt az épp aktuális teendők felsorolására, hogy mikor a legideálisabb kertészkedni, vagy, hogy mit kéne tennünk, hogy növényeink a legjobb ütemben fejlődjenek.

 

Egy kis kertészkedés nem csak növényeinknek, de lelkünknek is jót tesz. Persze, nem baj az, ha van, ami levesz némi terhet a vállunkról. Növényeink hálából gyönyörűen tekintenek a kék ég felé, így téve büszkévé minket.