logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON
2019. 2. szám április-május

 

 

A tavasz első melengető napsugara azonnal kicsalogatja a kert(sz)építők lelkes táborát, hogy a legfontosabb munkálatokat elvégezzék, mielőtt az utóbbi években megtapasztalt módon egyik napról a másikra beköszönt a meleg időjárás. Így aztán nem csak a gyümölcsfák, a szép, zöld gyep, a bimbózó cserjék, és pompázni készülő virágágyások várják a szépítő kezeket, hanem bizony itt az  ideje, s talán még nem késő elkezdeni a kert komplett át-, és kialakításának első lépéseit. Az idei évben Zalaegerszeg Innovációs díját elnyerő Naste Bau Kft. tulajdonosával, Kovács Bernadettel fedeztük fel a 2019-es év kerttervezési alternatíváit.

 

k2

 

k1

 

Milyen fontos tényezőket kell mérlegelni egy ilyen volumenű beruházás előtt?
A megrendelői igények az elsődlegesek. Érkeznek hozzánk konkrét elképzelések, ám továbbra is nagyobb számban inkább szakembereink tanácsaira hagyatkoznak. Ezt a módszert azért is ajánlanám, mert – bár az internetet elárasztják a témában kompetens videós és egyéb tartalmak - sokszor előfordul, hogy a növényismeret ellenére kerülnek a növények a nem megfelelő helyre, a nem megfelelő talajba, s így hamar elvész a gondoskodásba fektetett energia. Éppen ezért is lényeges, hogy a kerttervezéskor alapos felméréssel ismerjük meg az adott helyszínt, hogy az igényeknek maximálisan eleget tudjunk tenni.

 

Még nem késett el az, aki most kezd el gondolkodni udvarának megújításán?

Tény, hogy már a téli hónapokban a tervezést mindenképpen meg kell valósítani ahhoz, hogy az esetlegesen felmerülő földmunkák, növény beültetések időben megtörténjenek. Maga a kert végleges formátumának kialakulása így is hosszadalmas folyamat lesz, hiszen a növények nem egyik pillanatról a másikra érik el a kívánt formájukat.

 

Manapság egyre nagyobb figyelem fordítódik a kültér már-már szobaszerű megalkotásra. Ez helyi szinten is megfigyelhető?
Az, hogy minél több időt tölthessünk a szabadba, hogy szinte a terasz és az udvar kialakítása egyfajta pluszként emelje otthonunk értékét, azt gondolom, természetes és egyre inkább presztízs. Bármilyen stílusban megvalósulhat egy kert, legyen szó mediterrán, vagy minimalista stílusról. Minden egyes négyzetméter kihasználása alapos kigondolást követel. Ne legyen zsúfolt, ne legyen ízléstelen, pont olyanná váljon, ahogyan a természet és a vevők igényei harmonizálnak.

 

k3

 

k4

 

Haszon vagy látványkert? Melyik típus a kedveltebb?
A kerttervezés fázisainak egy komoly szakaszát képezi ez a kérdés, hiszen nem mindegy, hogy erre mekkora területet szánunk, és persze az sem mindegy, hogy mekkora áll rendelkezésünkre. Napjainkban nem ritka, hogy egy társasházi lakáshoz tartozó erkélyen találkozunk egy minikerttel, paradicsom- és egyéb zöldségpalántákkal, fűszernövényekkel beültetve. Létezik a gyümölcsfák közül is már több olyan fajta, amely kifejezetten erre a célra, „mini” változatban elérhető.

 

A növények kiválasztása szintén lényeges feladat…
Ha nem az egyik leglényegesebb pont, hiszen az arculatát, a hangulatát pontosan a növények adják. Ahogy házon belül is a szobanövényeknek meg kell találni a pontos helyét, természetesen a kintiekre is ez a szabály érvényesül. Egy rododendront például nem ültethetünk csak úgy el a földbe, hiszen a savanyú, jó vízgazdálkodású, szerves anyagban gazdag talajt kedvelik. Ha nem ezt az alapot kapják, nemhogy pompázni nem fognak, hanem hamar tönkre is mennek. Egy szakember által végzett tervezés során, minden növénynek megvan a pontos helye, legyen szó félárnyékról, szélcsendes vagy éppen napos oldalról.

A tavasz első munkálataiban milyen folyamatok alkotják a fű gondozásának első lépéseit?
Aki gyönyörű gyepet szeretne, már idejében el kell kezdenie a talaj szellőztetését, a fű pótlását, tápanyag-ellátását. Ez a kerttervezés folyamatának olyan állomása, mely döntő a kialakítás szempontjából. A pázsit eléréséhez állandó figyelem, törődés szükséges, célszerű már az előkészítésnél erre gondolni és egy jól funkcionáló öntözőrendszert beépíteni. Ha már meglévő gyeppel dolgozunk, egy kis frissítéssel abból is alkothatunk lenyűgözőt.

 

k5

 

k6

 

A 2019-es kerti design milyen elképzeléseket sugall?
Továbbra is azt mondhatom, hogy a kertek ékszerének számítanak azok a kövekkel, különböző mulcs-variációkkal kialakított, finoman elegáns kert-szigetek, virágágyások, melyek valóban egyedi hangulatot kölcsönöznek az udvar miliőjének. A fenyőkéreg a nedvesség elpárolgását lassítja, így a mulcs alatti talajréteg nem szárad ki hamar, ideális területet biztosít a növények számára. Sokszor elegendő csupán egy-egy örökzölddel, esetleg néhány különleges fajtával beültetni. A sziklakertek is töretlenül népszerűek, ugyanakkor a Zalai-dombság lankái miatt alapos rézsűtervezést igényelnek a helyi udvarok.

 

A mediterrán cserjék, fák is helyet kaphatnak a zalai vidéken?
A mai időjárási tényezők abszolút lehetővé teszik, hogy például a citrusfélék, a pálmák egyes változatai is átteleljenek, sőt termést is hozzanak mindenféle probléma nélkül. Most inkább a buxusok és a tuják betegségei okoznak nagyobb fejtörést, ám védekezéssel elejét vehetjük a bajnak, vagy ezeket más alternatívákkal ki tudjuk váltani. Mivel számtalan szempontot kell mérlegelni egy kert tervezésekor, mindenképpen javasolnám a szakember véleményének kikérését, mely nem kevés bosszúságtól óv meg bennünket.

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett, Fotó: Adolfo Harrison