logo2

 

 

 

ETALON/ ETALON OTTHON
2019. 1. szám február-március

 

Még csak otthonosan sem kell mozognunk a konyhában, ahhoz, hogy Havas Dóra neve ismerősen csengjen. A Lila Füge alapítója az abszolút kezdőket is gyorsan beszippantja a kulináris örömök világába. Nem, csak azért mert blogján, könyvein, páratlan minőségű magazinján és videóin keresztül magával ragadóan válhatunk újra a főzés szerelmesévé, de azért is, mert az újradefiniált menüi és a főzés iránti szenvedélye, finom ízlésvilága páratlan értéket képviselnek egy olyan világban, ahol könnyű egyre távolabb kerülnünk a gasztronómiai értékektől.

 

IMG 1804


Mit jelent számodra a konyha, mint tér?
Számomra a legkényelmesebb hely a lakásban. Itt érzem magam a legkomfortosabban. Mindenféle konyhát képes vagyok belakni és pillanatok alatt uralni. Egy átlátható káosz, ahogy minden más területe az életemnek. Talán így tudnám legmegfelelőbben jellemezni a konyhával való kapcsolatom.

 

Milyen konyhai felszerelések nélkül nem tudnád elképzelni az életed?
Első körben biztosan azt mondanám, hogy éles kések és egy súlyos vágódeszka. Serpenyő, lábas páros természetesen elengedhetetlen, ha pedig mindenképp kéne mondanom még kettőt, akkor a salátacentrifuga és a reszelő lenne az. Én ezekkel már tökéletesen elvagyok.

 

Mennyire fontos, hogy funkcionálisan jól kialakított konyhában dolgozhass?
A világ legfontosabb dolga! Még egy apró konyhában is kell lennie egy kis szigetnek, egy olyan konyhai munkafelületnek, ahová egy forró serpenyőt le tudunk rakni anélkül, hogy balesetveszélyes lenne.

 

Hogy tudsz megújulni?
Ez kicsit személyiségből is fakad. A nap minden szakában pörgök, és természetesen rengeteget foglalkozom azzal, amit szenvedéllyel csinálok. Azt hiszem a megújulás -e két dolog kölcsönhatásának eredménye. Na és ugye a napi rutin része a külföldi oldalak, gasztro-blogok böngészése, az épp aktuális trendek, események követése, alkalmazása. Ez egy állandó fejlődés. Eleve a világ folyton változik, ehhez kell tudni alkalmazkodni, irányt mutatni és ez az igény megvan bennem.

 

IMG 1678

 

Miből inspirálódsz egy-egy új recept kapcsán?
Én és a csapatom folyamatos tartalomgyártásban vagyunk. Lényegében minden nap megjelenik egy friss poszt a Lila Fügén. Emiatt már teljes rendszerszemlélet van főzés szempontjából. Tudom, minek van épp szezonja, ezt milyen stratégiába tudom beilleszteni, mit akarok vele támogatni. Például, ha éppen az egészséges, szénhidrátszegény, vagy fehérje dús táplálkozással foglalkozunk, ahhoz milyen alapanyag passzol. Így aztán nagyon gyorsan összeáll az a mátrix, ami lehet akár az időjárás, a szezon, az alapanyag és az üzenet függvénye.

 

Mit tanácsolsz azoknak, akik időhiányban szenvednek, emiatt sokszor az instant megoldásokra voksolnak a vacsorát vagy ebédet illetően?
Havonta egyszer kötelezően veselkedjen neki a kamra feltöltésének! Például rizzsel, száraztésztával, akár paradicsom- és csicseriborsó konzervvel. Igazából bármivel, amit szeret, hiszen mindenkinek van olyan jollyjokere, amivel millióféle ételt el tud készíteni. Ha ezek már vannak otthon, elég hozzá egy-két zöldség, vagy hús, esetleg sajt, hogy gyorsan tudjunk főzni. A legáltalánosabb hiba, amikor nagyon túl akarjuk bonyolítani az életünket és minden vacsorához külön vásárlunk be. Tudom, ez többnyire a friss hús miatt van, de nyugodtan el lehet engedni, hogy minden nap húst eszünk! Amellett, hogy egészségünk szempontjából sem a legjobb, a világ is a változatosság irányába halad. Ha ezt betartjuk, sokkal egyszerűbben és gyorsabban lehet a kamrából, vagy a hűtőből főzni valami ízleteset, akár 30 perc alatt.

 

Hogyan lehetne a főzést újra örömmel és szeretettel az életünk részévé tenni, kényszertevékenység helyett?
Két gyerekes anyukaként mondom, hogy muszáj elszakadni a mindennapi sztenderdektől. Igen, anya rakott krumplija a legfinomabb a világon, de azt akkor is legalább két óra elkészíteni. Épp emiatt a hétköznapokban nem ebbe az irányba kell menni, hanem pont ellenkezőleg. Engedjük el a csirkepaprikást és csináljunk valamit, aminek lehet, hogy nincs hagyományos neve, de attól még finom és egyszerű elkészíteni. Mi például otthon sült és főtt zöldségekből nagyon finom kis ételeket tudunk összerakni, mindenki kedve szerint. Mondjuk rizzsel, kis pirított mogyoróval a tetején. Én azt javaslom, hogy mindenképp merjünk kísérletezni!

 

Honnan van benned ez a szenvedélyes elhivatottság a főzés iránt?
Én alapból egy szenvedélyes ember vagyok. Amit elkezdek, azt csakis nagy amplitúdóval szeretem csinálni és ez a főzés dolog is valahogy ennek a megszállottságnak köszönhetően hatalmasodott el az életemben. Lényegében kicsiben kezdődött, mára pedig szép lassan átvette az irányítást az életem fölött. Mivel soha nem okozott csalódást, mindig sikerélményt adott, nagyon könnyű volt beleszerelmesedni és még mindig él ez a láng.

 

Milyen terveid vannak a közeljövőben?
Két nagy projekt van most fókuszban. Az egyik a Lila Füge webshopjának beindítása volt, a másik pedig egy új könyv, de ez utóbbit még hadd fedje homály. Most egyelőre a webshop a nagy feladat, hogy minél igényesebb és fejlettebb tudjon lenni. Illetve az áprilisban megjelenő új Bookazine-unk, amiből már négy szám került kiadásra. Ez egy negyedéves sajtótermék, ami annyiban tér el a szokásos magazinoktól, hogy pont annyi recept van benne, amennyi egy szakácskönyvben, tehát igazából szakácskönyv minőséget kap, magazin formában, egy könyv árának a töredékéért. Minden szezonnak van egy saját címe, a tavaszi a Könnyű, a nyári a Relax, az őszi Spájz, a téli pedig az Ünnep.


Havas Dóra február 21-én Zalaegerszegre látogat, ahol a Gasztro Talk Show keretein belül könnyű ázsiai ételeket és salátákat készít majd interaktív jelleggel. Gyere, légy részese egy izgalmas gasztronómiai kalandozásnak és vidd haza az új ötleteket! Helyszín: Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ.

 

Havas Dóra szuper receptötlete nem csak Farsangra:

 

IMG 2867 1

 

Bombolini, mini fánkok

Tömörebb, ruganyosabb fánk ez, mint a szalagos és akkor az igazi, ha egészen apróra szaggatjuk. Pont kis falatnyi gombócokká, hogy számolatlanul lehessen belakmározni belőle. Lekvárral, citrom- vagy narancskrémmel töltve is mennyei, vagy csak simán magában.

 

Hozzávalók (30-35 db): 125 ml langyos víz, 30 g méz, 10 g szárított élesztő, 375 g liszt, 3 ek tej, 6 tojássárgája, 70 g cukor, 2 tk só, 70 g puha vaj

A sütéshez: 1 l olaj a sütéshez, sütőcukor vagy porcukor a szóráshoz

 

Egy közepes keverőtálban összekeverjük a langyos vizet a mézzel, az élesztővel és 125 g liszttel. Kb. 1 órát pihentetjük meleg, huzatmentes helyen, hogy felhabosodjon.

A felfuttatott élesztős keveréket robotgépbe tesszük és hozzáadjuk a maradék lisztet, tejet, 6 tojássárgáját és a cukrot és a sót. Dagasztókarral kidolgozzuk, végül hozzáadjuk a puha vajat is és selymes, kissé ragacsos tésztát dagasztunk belőle. Éjszakára a hűtőbe tesszük és ott kelesztjük – nem fog magasra emelkedni.

Reggel a tésztát lisztezett deszkán 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk és 2-2,5 cm átmérőjű kiszúróval apró fánkokat szaggatunk belőle. Az olajat közepesen erős láng felett felhevítjük (max. 180 fokosra melegítsük az olajat, különben megégnek a fánkok). Nyolcasával kisütjük a fánkokat, majd papírtörlőre szedjük és lecsepegtetjük. Még melegen finom szemcséjű cukorba forgatjuk, amihez egy nagyobb tálba 1-2 cm vastagságban cukrot szórunk és ebben pörgetjük meg a fánkokat.

Egy habzsákot megtöltünk lekvárral vagy kávékrémmel és sima, kislyukú habcsővel megtöltjük a fánkokat. Ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk tálalás előtt. Frissen, melegen a legfinomabb.

 

Még több receptötletért, naponta frissülő tartalmakért és hasznos konyhai eszközökért kattints a lilafuge.hu weboldalra!

 

Az interjút készítette: Farkas Márió, Fotó: Bolega Niki

Etalon Magazin - Aktuális lapszám