logo2

 

 

 

ETALON/ ETALON OTTHON
2019. 1. szám február-március

 


Az otthonunk közösségi tereinek határai- akárcsak a nappali az étkező és a konyha- mára teljesen elmosódtak. A konyha lényegében társas térré és otthonunk egyértelmű fókuszpontjává avanzsált, éppen ezért a gyártók fejlesztései,- és tervezők ötletei is mind inkább erre a tendenciára reflektálnak.


A konyha ma már nem csupán funkcionális tér, ahová elszigetelt főzésre száműződünk. Sokkal inkább életstílusunk és individuális igényeink színtere, emellett pedig a gasztronómiáról alkotott gondolkodásunk kifejezője, nem utolsó sorban pedig egy domináns látványelem. Ezért számtalan izgalmas technikai újdonság és tervezési bravúr helyszíne is egyben. Így nem lehet kérdés; az egyre nagyobb mértékben érvényesülő, komplex életvitelt támogató technológiai trendeket felvonultató modern konyhák számára szakértő tervezés jár!

 

32x17

 

A belsőépítészeti kialakításokban szinte kizárólag olyan megoldásokat látunk megjelenni, amelyekben a konyha részben vagy teljes egészben a nappalihoz kapcsolódik. Éppen ezért olyan rejtett rendszerek, falpanel-megoldások és frontok alkotják, melyek megállják a helyüket a nappali részeként. De nemcsak a design hagy uralkodó lenyomatot a konyhán, hanem a technológiai újdonságok is. Ez utóbbi pedig már az egészségtudatos forralom okán helytálló. Az egészséges étkezés ugyanis nagyban befolyásolja a gépek piacát. Ennek követése és integrálása az életünkben nagyobb mértékben kívánja meg a konyha újradefiniálását, mint a design. Ám nagyon fontos és megkerülhetetlen tény, hogy a konyha annyira komplex rendszer, amelyet jól testre szabni kizárólag szakértő tervező képes!

 

b77885c5c7dc6a6123f112efe7334a61 dada

 

Szakértőnk, Rónaszéki Erzsébet, enteriőrtervező válaszol:


Miért van szükség átgondolt tervezésre a konyhabútor elkészítéséhez?

Az otthon lelke a konyha, de a megfelelő műveleti sorrendek és gondos tervezés hiányában könnyen eluralkodhat benne a káosz. A tervezés során csupán másodlagos a design, elsődleges szempont a munkafolyamatok logikai sorrendjére hagyatkozni és mindezt a rendelkezésre álló térbe helyezni. A tervezési folyamat éppen ezért a pultfelületek, a főzőpozíció, vagyis a tűzhely, a mosogató, a hűtő, a kamra és tároló elemek jól megkomponált rendszere köré szerveződik. Mindezt a rendelkezésre álló négyzetméter és a helység adottságaiba integrálva kell a legoptimálisabban megoldani. Az ergonómiai sorrend fontos, hogy kövesse az előkészítés, tisztítás, készítés és tálalás négyesét. Ahhoz ugyanis, hogy a konyhában ne tegyünk felesleges köröket és kihagyható mozdulatokat, ne kapkodjunk ide-oda, az ételkészítés praktikus sorrendjét is figyelembe kell venni. Ezt hívják konyhaszervezésnek. Ha ez, vagyis a profi konyhatervezés nem történik meg, a vasárnapi ebéd elkészítése kész zűrzavar lesz.

 

12x9

 

Unknown 19 dada


Miért van szükség átgondolt tervezésre a konyhabútor elkészítéséhez?

Az otthon lelke a konyha, de a megfelelő műveleti sorrendek és gondos tervezés hiányában könnyen eluralkodhat benne a káosz. A tervezés során csupán másodlagos a design, elsődleges szempont a munkafolyamatok logikai sorrendjére hagyatkozni és mindezt a rendelkezésre álló térbe helyezni. A tervezési folyamat éppen ezért a pultfelületek, a főzőpozíció, vagyis a tűzhely, a mosogató, a hűtő, a kamra és tároló elemek jól megkomponált rendszere köré szerveződik. Mindezt a rendelkezésre álló négyzetméter és a helység adottságaiba integrálva kell a legoptimálisabban megoldani. Az ergonómiai sorrend fontos, hogy kövesse az előkészítés, tisztítás, készítés és tálalás négyesét. Ahhoz ugyanis, hogy a konyhában ne tegyünk felesleges köröket és kihagyható mozdulatokat, ne kapkodjunk ide-oda, az ételkészítés praktikus sorrendjét is figyelembe kell venni. Ezt hívják konyhaszervezésnek. Ha ez, vagyis a profi konyhatervezés nem történik meg, a vasárnapi ebéd elkészítése kész zűrzavar lesz.

 

ST ONE Unit L 284 Antarctic poliert Laden Fotocredit Strasser Steine


Hogy simulhat harmonikusan a térbe a konyha?

A konyhabútort soha nem egy önálló elemként kezelem a tervezés során, hanem az otthon fókuszpontjaként tekintek rá. Fontos, hogy az abban megjelenő színek, és struktúrák egységet képezzenek a nappalival és az otthon többi részével. Ez határozza meg a stílust. Vagyis, hogy minimál, country vagy indusztriális jellegű irányban gondolkozzunk. Ezen belül a konyhai sémáknak persze számtalan válfaja létezik, akárcsak az L, az U alakú, a szigetes, félszigetes, egysoros, vagy párhuzamos kialakítású verziók. Azt hogy végül melyiket válasszuk, az ügyfeleimmel közös és a lehetőségeket maximálisan mérlegelő döntés eredménye.

 

18x13

 

11x8


Mi az, amire a műveleti sorrendeken kívül, laikusként nem is gondolunk?

A jó konyhában könnyű rendet tartani, öröm benne főzni. Ezért a szakma kínálta lehetőségeket fontos, hogy maximálisan kiaknázzuk. A többrekeszes fiókos elemek, zárt tárok, jól átlátható rendszerezők, kényelmesen nyíló ajtók, praktikusan kihasználható sarkok- melyek számtalan funkciónak, vagy eszköznek adnak helyet- szintén kritikus pontjai a konyhánknak, egyedi tervezést és tapasztalt rálátást igényelnek. Minél kisebb tér áll rendelkezésre a konyha számára, annál nagyobb átgondoltságra van szükség. A modern konyhák még inkább követelik a szakmai kezeket. Az egységes fronthatás érdekében ugyanis ezek fogantyú nélkül készülnek, jellemzőek a pushos megoldások, vagy azon fogantyúk, amelyek folyamatos mélyedés formájában futnak végig a frontokon. Egyre gyakoribb, hogy üveges vitrinszerű LED-profilokkal törjük meg a kolosszus elemeket. A konyhafalakat sem borítja ma már minden esetben csempe, burkolhatunk dekoritlapokkal vagy üvegborítással. A munkafelületek pedig sokszor a látvány részét is képezik, így itt is biztos szemekkel kell lavírozni. Ezek magas minőségű kvarcból pl. vulkanikus kőzetre emlékeztető felületekből, öntött kompozitból, vagy akrilból is készülhetnek. De a világítás pontos terve, a bútorfrontok, vasalatok és a gépek, vagyis a teljes műszaki tartalom sem kivitelezhető optimálisan, gondos tervezés nélkül.

 

15x9


EXTRÁZZUK OKOSAN:

•A környezettudatosság jegyében újdonsült konyhánkban integráljunk szelektív hulladéktárókat, ez esetben gondolkodjunk többrekeszes fiókos elemekben!

• Építsünk be olyan készülékeket, amelyek egy gépben testesítenek meg több funkciót. Gondoljunk a gasztrokultúra legújabb fejlesztéseire és integráljunk okos-konyhai kütyüket, melyek a konyhánk csúcspontjai lehetnek!

• Segítsük programozható főzési idővel a hatékony főzést!

• Válasszunk nagy teljesítményű páraelszívót, melyben a döntött falu üveg felület nemcsak hatékonyan munkál, de konyhánk ékszereként is funkcionál!


Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Fotó: Zeyko, Dada, Bulthaup, Essenza, Strasser Steine

Etalon Magazin - Aktuális lapszám