logo2

 

 

 

ETALON/ ETALON OTTHON
2019. 1. szám február-március


A technológia fejlődése új lehetőséget hoz és óriási minőségi ugrást generál az életünkben. Az okos otthoni megoldásokkal gazdaságosabbá, komfortosabbá, kényelmesebbé és biztonságosabbá tehetjük minden-napjainkat.

 

Az intelligens otthon lényegében egy olyan megtervezett rendszer, amely egymással összehangolt, automatizált funkciók segítségével biztosítja berendezéseink együttes vezérlését. A megfelelő gépészeti és elektromos rendszer kiépítése természetesen elengedhetetlen feltétele a Smart Home-nak. Az intelligens otthon rendszere ugyanis három fontos pillérből áll. A környezet változásainak figyelését végző szenzorokból, a központi vezérlőegységből és az általa adott instrukciók végrehajtását végző érzékelőkből. A kommunikációs csatorna kiépítése új építésű ház esetében egyszerűen megvalósítható külön kábelezéssle kialakított ún. BUS rendszerrel. Ez ugyanis egy olyan modern kommunikációs közeg, ahol elegendő egy vezetékpár kialakítása a központi egység, a szenzor, a vezérkő és az érzékelők között. Az alkotóelemeket csak fel kell fűzni egymás után a BUS rendszerre. A kommunikáció lényege, hogy minden eszköz saját címmel bír, amelyet a programozható központi egység megtanul.

 

Single App Home 4000

 

 

A Busch-SmartTouch vezérlő olyan könnyen kezelhető eszköz, akárcsak egy okostelefon vagy tablet, mely kényelmesebbé, biztonságosabbá és energiatakarékosabbá teszi életünket. A fekete és fehér színben kapható 7” panel lényegében elektronikus rendszereinket vezérli, mint a fény-, és árnyékolástechnika, hő- és klímatechnika, biztonságtechnika, vagy szórakoztató elektronika. A Smart Home rendszer egyik fő előnye, hogy csak és kizárólag azokat a berendezéseket működteti, amelyekre az adott pillanatban szükségünk van. Így a különböző vezérlési megoldásoknak köszönhetően a világítás pl. csak addig van működésben, ameddig arra valóban szükség van. Ilyen vezérlési megoldás lehet a mozgásérzékelő, az alkonykapcsoló vagy az időzített kacsolás..

 

03 busch welcome c bje 0

 

Energiatakarékos megoldások sora

Az okosvezérlés lehetővé teszi, a hőmérséklet helyiségenkénti automatikus szabályozását, nyáron megakadályozva a túlmelegedést, télen kiaknázva a passzív napenergiát. Így a temperálás a legoptimálisabb módon tud működni. Az okos megoldásokkal nem csak fűtésünk vezérlésére is lehetőséget kapunk, emellett a lakásban lévő levegő tulajdonságainak (hőmérséklet, páratartalom, befúvásból eredő sebesség) befolyásolására is. A klímaberendezés mellett a központilag vezérelt nyílászárók segítségével is megváltoztathatjuk a belső klímát, illetve előre beprogramozott módon, napszaknak vagy környezeti hatásnak megfelelően biztosíthatjuk a levegő cseréjét. Okosotthonunk központi egysége a lakás többi rendszerével összehangoltan működteti, ezzel kialakítva számunkra a legkedvezőbb életteret.

 

01 smarttouch frontal c bje 1


Intelligens őrzőink

Az okos otthon túlmutat a megszokott riasztó rendszereken. Amikor nem vagyunk otthon, a rendszer érzékelői, mint egy biztonsági házmesterként funkcionálnak. A Smart Home rendszer a biztonságtechnika számos területén alkalmazható, így a csőtörés-, szénmonoxid- és tűzjelzés, beléptetés, behatolásjelzés és mozgásérzékelés, kamerarendszer segítségével távoli lakásfelügyelet, a nyílászárók és elektromos eszközeink felügyeletei mind megoldottá válnak. A kamerák telefonról is irányíthatóak, a csengőt pedig arcfelismeréssel felvértezett videó telefon váltja.

 

MCIM02838987 BSH PAI Projektor


Csak semmi pazarlás

Az okostechnológia lényegében minden háztartási gépen átvette az uralmat. A hűtő, sütő, mosógép már eddig is kommunikált telefonunkkal, ám úgy tűnik a gyártók most még magasabb fokozatra kapcsolnak. A Bosch például olyan megoldáson dolgozik, akárcsak a hűtő tartalmát elemző algoritmus, mely kamerák segítségével képes meghatározni az élelmiszerek frissességét, ezáltal csökkenteni majd a kukába kerülő romlott ételek mennyiségét. Emellett februárra ígértek egy olyan eszközt, mely egy projektorral vetít kijelzőt a munkapultra, ahol akár maszatos kézzel is tudunk recepteket keresgélni. Felturbózzák továbbá a robotfűnyírók piacát is azzal, hogy egy olyan terméket jelentetnek meg, ami már képes időjárási előrejelzések alapján automatikusan meghatározni az optimális időpontot a fűnyírás ütemezésére. Egyszóval okosság költözik az otthon minden szegletébe!

 

savant door2


Mindent a kényelemért

Az Okosotthon luxusélményével a multimédia eszközök vezérlése ajándékoz meg bennünket. A multimédia eszközökhöz kapcsolódik egy háttértároló, melynek előnye, hogy minden zene, film, kép fájl egy helyen van, melyeket a Smart Home rendszer segítségével a lakás bármely pontjáról elérhetünk. Az összehangolt működés ebben az esetben azt jelenti, hogy mikor a telefonon, tableten lévő applikáción megérintjük a „TV nézés” ikont, akkor a rendszer beállítja a kívánt fényerőt a szobában, elindítja a projektort vagy TV-t, a háttértárolóból kikeresett tartalmat pedig összehangolva az audio rendszerrel, megjeleníti a TV képernyőjén és ez csak egy példa a sok közül. Az okosrendszer összetettségét és kidolgozottságát mutatja, hogy külön erre a célra létrehozott aljzatokkal más gyártók berendezései, nem okos elektromos eszközök is központilag vezérelhetővé válnak, így lehetőség van azokat is az okosház gépezetébe integrálni. Az okosrendszerek nem csak az épület belső, de a külső rendszereire is megoldást kínálnak. Fontos azonban, hogy bővíthető és valós referenciával rendelkező rendszerben gondolkodjunk.

 

Szöveg: Farkas Márió, Fotó: Bosch, Busch-Jaeger, Savant Door