logo2

 

 

 

ETALON/ ETALON OTTHON
2019. 1. szám február-március

 

Otthonunkban kulcsszerepet tölt be a hálószoba, ezen belül is az ágy, melyre minden egyes rohanó nap végén, álomra hajtjuk fejünket. Bár elcsépeltnek tűnhet a tény, mely szerint az itt töltött órák kihatnak egészségünk, vitalitásunk, szellemi fittségünk állapotára, mégis tudományosan igazolt, hogy aki rosszul alszik, bizony hamar megbetegszik. Éppen ezért ellátogattunk a tatai Rotex Kft. matracgyártó üzemébe, hogy utánajárjunk, milyen szempontok a döntőek, legfőbb alvópartnerünk kiválasztásakor!

 

A Rottex Kft. több mint 20 éves szakértelemmel gyártja és fejleszti a kitűnő alvásért felelős minőségi matracokat, ágyakat és a pihenés nélkülözhetetlen kiegészítőit. A sikerük kulcsa abban rejlik, hogy az igényes alapanyagokat a legmodernebb gyártástechnológiával ötvözik, így a matracok megfelelnek a legmagasabb kényelmi és egészségügyi követelményeknek. De, hogy mi mindenre kell figyelnünk matracválasztás esetén, abba Hidegh Illés Gábor a Rottex Kft. gyárvezetője avat be bennünket.

 

Fotolia 176116518 L

 

A matrac akár el is ronthatja, meg is keserítheti a relaxálásra szánt időt. Ebből kifolyólag mit kell mérlegelnünk a kiválasztásakor?
Nem elegendő ránézésre döntenünk, de testfelépítésünket, és kedvenc alvási pozíciónkat is figyelembe kell vennünk. Nem mindegy mely matracok és miként teszik lehetővé a váll, a csipő,- és medence besüllyedését. Fontos minőségi kritériumok vannak, akárcsak az anyag tömörsége vagy légáteresztő képessége terén. Éppen ezért fontos hogy mindenki személyesen tapasztalja meg, próbálja ki a különböző változatokat. Érdemes időt hagyni a matracválasztásra és próbafekvéssel tesztelni. Forogjunk, üljünk ide-oda, feküdjünk háton, majd oldalt fekvésbe, nyújtózkodjunk, aztán mielőtt végleges döntést hoznánk, ismételjük meg újra és újra, hiszen az, hogy melyik matracot választjuk személyes ízlésünk kérdése.

 

Számtalan variációval találkozhatunk itt az Önök gyárában, milyen kritériumok alapján különböztethetjük meg a matracokat?
Valóban, hogy csak az alapvető különbségeket, a keménységet, kialakítást, összetételt említsem. Bonell-, vagy táskarugós, kókusz, vagy éppen habszivacs matracról legyen szó, mindegyik különleges eljárással készül, egyedi sajátosságokkal rendelkezik. A klasszikus megoldásoknál a bonell rugóváz - az általunk kifejlesztett „Kókusz Ortopéd Zónával” - biztosítja a gerincoszlop megfelelő alátámasztását. A másik kedvelt típus esetén a rendkívül rugalmas, pontelasztikus táskarugók egymástól függetlenül mozognak, így a rugózat csak ott és csak olyan mértékben süllyed le, ahol és amilyen mértékben teher nehezedik rá. A flexibilis és formatartó matracok tökéletes ellazulást adnak a testnek. A felhasznált alapanyagok minőségének nagy szerepe van abban, hogy megteremtsék a matrac és a test közti harmonikus kapcsolatot.

 

A piacot - a fogyasztói oldalon – elárasztotta a bio és a „mindentől mentes” termékek hada. Mi jellemző e téren a matracgyártásban?
A fekvőalkalmatosságok közül is megtaláljuk a BIO jelzésűeket. Ezekben az ágybetétekben a természetes anyagok jó tulajdonságai ötvöződnek: például a kókusz, amely kiváló nedvesség és légáteresztő tulajdonságokkal rendelkezik. Szilárdságával a gerincoszlop optimális alátámasztását hívatott szolgálni. A latex speciális kialakítása révén jól szellőzik, antiallergén, higiénikus és baktériummentes.

 

Ez a típus az allergiával küzdők számára a legoptimálisabb?
Így van, másrészt a kókuszmatracok rendkívül kedveltek a családosok körében. A gyermek növekedése, fejlődése szempontjából fontos a gerincoszlop, nyak, hát megfelelő tartása, a kényelmes, de ugyanakkor egészséges fekvés biztosítása. Ezek a matracok hozzájárulnak az ideális fejlődéséhez, az elegendő és pihentető alvás lehetőségét kínálják.

 

A matracok széles választási spektruma közül melyik a legmagasabban pozícionált?
Az úgynevezett Allegro családunk termékei, melyek minden olyan luxusigényt kielégítenek, amit egy minőségi táskarugós matractól és egy Boxspring ágyrendszertől elvárhatunk. Ugyanis nem csupán a matracnak a kialakítása és szerkezeti adottságai határozhatják meg az alvásminőséget, hanem a speciálisan gyártott ágykeretek, ágyvázak is egyaránt.

 

Vagyis nem mindegy, hogy a matrac milyen ágyszerkezetre kerül?
A matracvásárlás során gondolni kell az alatta lévő ágyra is, hiszen e kettő együtt alkotja az ideális kombinációt. Nem mindegy milyen peremzónákkal és ágyráccsal rendelkezik a vázunk. Éppen ezért a mély alvást és remek fekvésélményt szolgálják a szintén helyben készült és szabadalmaztatott Boxspring, moduláris felépítésű ágyaink.

 

Mit jelent pontosan a Boxspring kifejezés?
A Boxspring ágy kerete egy masszív, stabil tartószerkezet, erősen összekötött rugózattal a belsejében. Szerepe, hogy a matrac tulajdonságait beleértve a formakövetést és alátámasztás, még hatékonyabbá tegye, növelje annak élettartamát. Ez az ágytípus már 150 évvel ezelőtt ismert volt főleg az Egyesült Államokban, Európában pedig a szállodaipar kihagyhatatlan eleme. Szerkezetét tekintve a legstabilabb ágy-rendszer, mely a nagy terhelést is bírja. Magasabb szinten tartja a matracot, ezért higiéniai szempontból is előnyös. A boxspring ágy és matrac együttes alkalmazása lehetőséget nyújt a kényelmes, testmagasságunktól és izomzatunktól függő optimális alvás megteremtéséhez.

 

Akkor mondhatjuk, hogy egy ilyen típusú ágy kompletten testre szabható?
A mai világban a gyártók fő törekvése, hogy minél szélesebb vevői kört ki tudjanak kiszolgálni. Természetesen cégünk is ezt az elvet vallja: mindenki egyéni ízlésvilágához alkalmazkodunk, különböző alátámasztást nyújtó ágyszerkezetekkel, többféle stílusban, méretben megjelenő fejvégekkel, s számtalan kárpitvariációval. Mindezt azért, hogy az alvás egy magas minőségű, maximális feltöltődést jelentő idő lehessen.


Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett, Fotó: Fotolia