logo2

 

 

 

ETALON/ ETALON OTTHON
2019. 1. szám február-márciusEsztétikailag és technikailag is lenyűgöző újdonságok érkeztek az otthoni SPA részleg kiszolgálására. Így a fürdőszobai wellness-élményt garantáltan a maximumra kapcsolhatjuk, hiszen e tér fontos szentélye a relaxációnak és ékszere az otthonunknak. Éppen ezért komolyan megfontolandó, milyen burkolatokkal, szaniterekkel, egyedi berendezésekkel varázsoljuk ízlésessé a kényeztetés színhelyét.


Új termékcsaládok, térformáló struktúrák, formatervezett szaniterek, vagyis 2019 újdonságai megérkeztek a zalaegerszegi székhelyű Inter Opta Fürdőszoba Szalon bemutatótermébe is. Az izgalmas és mindenre kiterjedő körbevezetést Flait Évának köszönhetjük.

 

3ff0051a db38 48bc ab98 9c46c27c1680 original


Az előző évhez képest milyen elmozdulás mutatkozik a burkolati design tekintetében?
Minden évnek megvan a maga Pantone színe, a 2018-as vibráló ultra violetet, egy nyugalmat sugalló árnyalat, a korall váltotta fel. Ez az élénk, egy csipetnyi arannyal vegyített narancsos tónus egyértelműen pozitívabb benyomást kelt. Ez is volt a megálmodóinak célja. Egy harmonikusabb világot, környezetet teremteni a tengeri élővilág otthonunkba csempészésével. Bár nyilván a burkolatok vonatkozásában nem cserélődik át teljesen a termékpaletta, azonban megjelennek az ebben a színben pompázó dekorelemek, melyek a csempék, járólapok tónusainak finomságát hangsúlyozzák.

 

10x7

 

A részletekben rejlik a pikantéria?
Egy fürdőszobát csak és kizárólag egy adott színnel nem szerencsés beburkolni, sokkal elegánsabb, ha egy termékcsaládon belül különböző fajtákat vegyítünk, és inkább a „kevesebb, néha több!” elvét alkalmazzuk. Homogén színű lapokat, bézs, földszínű árnyalatokat válasszunk, a kiegészítőkkel, s azok színvariációival pedig bátran „játsszunk”!

 

amb 09 piasentina

 

Ha már a színeknél tartunk, az idei évben újra reflektorfénybe kerültek a színes fugák…
Érdekes, hogy erre a megoldásra már évek óta lehetőség nyílik, mégis, mindenki inkább a fehér, szürke vagy barna fugát választja. A csempék, járólapok közötti rések kitöltésére ma már széles színspektrum áll rendelkezésünkre. A gyártók merész elképzeléseinek köszönhetően a piros, zöld, kék, lila, rózsaszín különböző árnyalatai, s ezek csillámos változatai is már megjelentek a piacon. Egy homogén felületet élettel tölthet meg ez az apró változtatás…

 

Gallery 3

 

Milyen szempontok dominálnak, ha ízléses és hangulatos fürdőszobát szeretnénk megvalósítani?
A leglényegesebb momentum a tervezés fázisa, itt ugyanis minden aspektust figyelembe kell vennünk, hogy optimális megoldás szülessen. Sokan határozott elképzeléssel érkeznek hozzánk, viszont a felmérést követően szembesülnek azzal, hogy technikai gátja van az általuk megálmodott miliő megvalósításának. A fürdőszobák esetén egyértelműen az épített zuhanyzós megoldások a legkeresettebbek, ám ennek létrehozásához teljesülnie kell az elvárt feltételeknek. Örömmel tapasztalom, hogy a mai építkezések többségénél már alapvető dolognak számít, hogy külön háztartási helyiségbe száműzik a mosó-és szárítóberendezéseket, ezáltal a fürdőszobát nem terhelik felesleges kiegészítőkkel, bútordarabokkal. Letisztultság, rendszerezettség veszi át a főszerepet.

 

Ragno Abitare 009.jpg.1920x0 q75 crop

 

A 3D-s burkolatok még mindig népszerűek?
Idén egyértelműen a márványt megidéző díszítés újragondolása került előtérbe, natúr és fényes felületű kivitelben. Itt ne erős mintázatot képzeljünk el, hanem egy lágy, finom, elegáns formát! A fürdőszobáknál kedvelt metódus, hogy a márványos járólapokat felfuttatjuk a falra egészen a plafonig, ennek a termékcsaládnak a 3D-s elemével pedig a fő falat burkoljuk be. Így amikor belépünk a helyiségbe, a szemünk a központi helyre fókuszál, mellette pedig maximálisan érezhetővé válik az összhang. Ennek minél tökéletesebb megteremtéséhez a gyártók különböző méretben tették elérhetővé termékeiket.

 

 

 

Ezek szerint variálhatóak az eltérő méretezésű burkolatok?
Így igaz, a felmérés során elkészítünk egy tervet arról, hogy mennyi alapanyagra lesz majd szükség a kivitelezéskor, s ezeket - a helyszín adottságaihoz mérten- sok esetben úgy dolgozzuk ki, hogy ahol kisebb méretű csempe is elegendő, ott a termékcsalád kisebb méretű változatát javasoljuk. Ha már a méreteket említettük: a tavalyi évben úttörőnek számított a 80x80-as, illetve az ennél nagyobb lapok megjelenése, ez a tendencia idén is emelkedést mutat.

 

Otthonunk egységessége abban is megmutatkozik, ha konszenzust teremtünk a helyiségek között. Miként lehet a burkolatokkal ezt a hatást elérni?
Személyes kedvenceim a greslapok, melyek a természetes kövek érzetét keltő kőporcelánból készülnek, s beltérre és kültérre egyaránt használhatóak időtállóságuk és kopásállóságuk miatt. Ezek mintázata olyan, mintha egy kőtömbből vágtuk volna ki őket, mindazonáltal nagyon kedveltek a mészkőre, a csiszolt betonra és a parkettára emlékeztető variációk. Ezek mindegyike lézervágott, úgynevezett retifikált lapok, melyek tökéletesen méretpontosak, előnyük, hogy éleik kidolgozásának köszönhetően szűk fugával burkolhatók. Az összhang megteremtése pedig pontosan abban rejlik, hogy például – optikai térbővítés céljából - a beltéri járólapot visszük tovább a teraszrészre, vagy a nappali padozatának burkolatát futtatjuk fel a falfelületre. A greslapokat padlófűtéses otthonokba is ajánljuk, mivel sokkal jobban tartják a hőt, könnyebben átmelegednek hagyományos társaikkal szemben.

 

A jövőt tekintve milyen újdonságok várhatóak?
Bemutatótermünkbe hamarosan érkezik az egyik legkorszerűbb Walk-In zuhanykabin típus, s a hozzá kapcsolódó szaniterek. A skandináv minta ihlette karakteres minimalizmust az üvegpanelbe futatott fekete keret adja. Ennek egyediségét a szintén fekete csaptelepekkel, törölközőszárító radiátorokkal is emelhetjük. A zuhanykabin esetén a falsík alatti rendszer kiépítését szoktuk javasolni, ugyanis a hagyományosan kiálló, vízkeverő rész a falba illetve a padozatba könnyen beépíthető. Ahol a műszaki megoldás megengedi, falfülkéket helyezünk be, melyeket akár spot lámpákkal varázsolhatunk hangulatosabbá. Számunkra hatalmas sikerélmény, ha vásárlóink elégedettek a közösen megálmodott elképzelések megvalósulásával.


Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett, Fotó: Concept, Ambiance, Ragno