logo2

 

 

 

ETALON/ ETALON OTTHON
2019. 1. szám február-március

 

Az ingatlanszektor szembetűnő szárnyalása évek óta elsöprő szinten jelentkezik a gazdaságban. A támogatási opciókkal bátran élnek a kedvezményezettek, így a lehetőségek széles választékából már csupán az ízlésvilág és az anyagi tényezők a döntőek. Nem csupán országos szinten emelkednek a mutatók mind a lakáseladás, mind a négyzetméterárak tekintetében, hanem Zala megyében is magasra szökött a kereslet és kínálat az újépítésű és a használt ingatlanok piacán.

 

Fotolia 163511125 M


Vucskó Krisztina és Büki-Bedő Veronika közel egy évtizedes tapasztalattal a hátuk mögött nyitották meg - az Otthon Centrum Franchise partnereként - saját megyeszékhelyi irodájukat, ahol az eddigi évek alatt begyűjtött tapasztalataikkal szeretnének segíteni az ingatlanvásárlás és -eladás fázisában lévő bizonytalan, vagy épp határozott elképzelésekkel érkezőknek.


Helyi szinten továbbra is ugrásszerű az újépítésű otthonok kivitelezése?
Vucskó Krisztina: A város több pontján is szembetűnő a változás, hiszen vagy kezdeti állapotban, vagy már folyamatban lévő építkezésekkel találkozhatunk. Ez mindenképpen pozitív jelzés arra vonatkozóan, hogy Zalaegerszeg jó irányt vett és újra fellendülés mutatkozik a gazdaságban. Az elmúlt években tapasztalható pörgés azonban nem csupán az új építésű otthonoknál jellemző, hanem a használt lakások, családi házak is hamar gazdát cserélnek.

 

Általában milyen szempontok alapján választanak a hozzátok érkezők?
Büki-Bedő Veronika: Alapvető, hogy az első személyes találkozás során felmérjük, ki, milyen otthont szeretne. Ha konkrét elképzeléssel érkezik valaki, akkor is előfordulhat, hogy módosul az eredeti elgondolás, mert megismerve a lehetőségeket, bizony, sokszor kompromisszumot kell kötni. Például egy család, akik szeretnének kertes házban élni - akár az új építésű családi házat vesszük alapul, akár a használtat -, lehet, hogy egy nagyobb alapterületű, új építésű lakás mellett döntenek majd, mert szembesülnek azzal, hogy a felújítás előtt álló családi ház értékében egy vadonatúj otthont kaphatnak, kedvező kialakítású belső elrendezéssel. Így már könnyebben mondanak le a nagy udvarról.

 

Négyzetméterárakat tekintve milyen számok a mérvadók?
V.K.: Természetesen ez ingatlanfüggő, de ha általánosságban a helyi, megyei adatokat vesszük figyelembe, akkor 250-350 ezer Ft között mozognak az árak. Nyilván vannak ennél magasabb értékek is, a napokban például egy használt, felfelújítás előtt álló lakás becsült értéke vetekszik a nekeresdi városrészben épülő, Innovatív lakópark négyzetméter árához képest.

 

Ez szintén egy új projekt, ahol is tavasszal indul az építkezés. Milyen lehetőségeket rejt az ingatlan?
V.K.: A tesztpálya szomszédságában kitűzött területen folyó beruházás mindenképpen nagy volumenűnek számít, hiszen több ütemből épül majd meg az épületegyüttes. A háromszintes lakóparkban a legmodernebb eljárásokat alkalmazva dolgoznak a szakemberek, a vevői igényeket maximálisan szem előtt tartva. Így például a központi, radiátoros fűtés mellett a padlófűtés is beépíthető, illetve a konyha elrendezése, a szobák kialakítása is – megbeszélés szerint – módosítható. Az épületben lift teszi komfortossá a közlekedést. A 36 m2-es garzonlakástól a 100 m2-et meghaladó, több szobás elrendezésig, mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Négyzetméterárakat tekintve ennél az ingatlannál jelenleg 378 ezer Ft-os árral kell számolni. Nyilvánvalóan a kisebb méretű otthonok főként befektetési célzattal kelnek el.
B.-B.V.: Azt gondolom, hogy azért is szerencsésebb a tervezőasztalról vásárolni ingatlant, mert számos elképzelést tudunk még a kivitelezési fázisban megvalósítani. Szerencsére a beruházók is nyitottak az igényekre, rugalmasan kezelik a kéréseket, sok esetben minimális többletköltséget jelent mindez a vevőnek. A nagycsaláddal rendelkezőknél a belső elrendezés, a szobák számának és méretének kérdése az egyik leglényegesebb szempont a választásnál. Itt minimum 1+3 félszobás kialakítást keresnek azért, hogy mindenkinek meglegyen a maga kis kuckója.

 

A családokat támogató kedvezmények az új építésű családi házak piacát is felpörgette?
B.-B.V.: Attól függetlenül, hogy a CSOK-ot számtalan család igényelte, talán azok mernek a térségben emellett a megoldás mellett dönteni, akik már meglévő 3 gyermekkel rendelkeznek. Ugyanis rengeteg negatív példát hallani arról, hogy némely pár esetén mennyire problémás vagy éppen lehetetlen a gyermekáldás. Ezt viszont előre nem lehet tudni, így mindenki inkább a biztosra megy.
V.K.: Nem beszélve arról, hogy egy családi ház építése nem kevés időt vesz igénybe...

 

Miként lehetne ezt a türelmi időt könnyen áthidalni?
V.K.: Attól függetlenül, hogy az új építésű lakások is több hónap, akár több év alatt épülnek meg, a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy a vevők türelmesen várják a megvalósulást. Családi házak esetén a legnagyobb problémát a szakemberhiány jelenti, ami miatt újabb és újabb hónapok telhetnek el haszontalanul. Éppen ezért szerződtünk egy olyan céggel, aki könnyűszerkezetes struktúrával építi fel kulcsrakészre a megtervezett otthont, s mindezt csupán 3 hónap alatt. Bár még van némi bizonytalanság e téren a vevőkben. Azt gondolom, hogy a külföldi példák is igazolják, igenis merjünk belevágni! Kiváló hőtartás, magas minőségű szigetelés, norvég hőpanel, padlófűtés, minden alakítható, amit az egyéni igények megkívánnak.

 

A jövőre nézve milyen kilátások prognosztizálhatók?
V.K.: A megyében továbbra is - az erőteljes gazdasági fellendülésnek köszönhetően – az ingatlanpiac élénkségére számítunk. A munkahelyteremtéssel újabb és újabb otthonok kialakítására van szükség, nyilván ha nem lenne igény az új építésű ingatlanokra, nem épülnek ilyen számban és ütemben.
B.-B.V.: Ugyanakkor azt is fontos megemlíteni, hogy a lakások áfája ez év végéig biztosan az 5 %-on stagnál. Természetesen ez is pozitívan hat az ingatlanszektorra, ugyanakkor ez egy olyan lehetőség, melyet most kell kihasználni. Aki esetleg még hezitál, szívesen látjuk irodáinkban (Zalaegerszeg mellett Nagykanizsán és Körmenden is), hogy segítsünk a végső döntésben, a megálmodott elképzelések megvalósulásában.


Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett, Fotó: Fotolia