logo2

 

 

 

ETALON/ ETALON OTTHON
2019. 1. szám február-március

 

Az ingatlanpiaci ágazat jelenleg a legvonzóbb szektor a befektetők számára. A helyi és külföldi szereplők egyaránt magas értékű tranzakciókat bonyolítanak mind stratégiai-, mind pedig otthonteremtés céljából. Mindez soha nem látott pörgést generált az utóbbi években hazánkban, amit egyenlőre a tartós áremelkedés sem vet vissza.

 

Az ingatlanpiac Zalaegerszegen is potenciált rejt a befektetők számára. Évek óta tombol ugyanis az építési láz a zalai megyeszékhelyen. Sokféléi vevői igény mutatkozik. A befektetés céljából vásárolt ingatlanoktól egészen a magas színvonalú építészeti megoldásokat felvonultató, prémium életterekig.

 

iStock 615393282


Zalaegerszeg Megyei Jogú Város főépítésze, Bálizs Andrej is szárnyaló ingatlanpiaci tendenciáról számol be, de hogy vajon lehet-e ezt még fokozni, arra nincs egyértelmű jóslat, mint mondja: „Az építési kedv töretlen, a szektor pezsgőbb már aligha lehetne. Lassan ott tartunk, hogy gyakorlatilag kitehetnénk a városra a „MEGTELT” táblát. A belvárosban jelenleg szabadon álló területek mind-mind beépítésre várnak, melyhez már megvannak a potenciális beruházók. A jövő ingatlanpiaci tendenciáját - már ami az újépítésű ingatlanok építését illeti-, azonban nehéz lenne megjósolni. Talán épp az említett, szabad telkek magas arányú beépítési százaléka miatt. A „szárnyalást” tekintve azt gondolom, valahol most vagyunk a platón, az eddigi társasház beépítésre alkalmas potenciális házhelyek, szinte egytől egyig beépültek, folyamatban van beépítésük, vagy érdeklődés van az irányukban. Jó volna azonban realizálni, hogy az építkezések embert próbáló feladata közben az építészet helyes alapelvei ne sérüljenek.”

 

Ennek kapcsán Bálizs Andrej Marcus Vitruvius, Krisztus előtt megfogalmazott, ugyanakkor ma is örökérvényűnek számító ökölszabályát említi miszerint, ha a tartósság, célszerűség és szépség, hármasa teljesül egy épület létrejöttekor, akkor többet kívánni nem is lehet. „Az épületek kivitelezésekor fontos lenne a felhasznált anyagok kapcsán a tartós, évszázadok, évezredek alatt már jól bevált építőanyagok, építési módszerek alkalmazására törekedni, úgy, hogy mellette az új kivitelezési eljárások, anyagok is felhasználásra kerüljenek, így teremtve konszenzust a múlt és a jövő között. Hiszen minden épület kölcsönhatásban van környezetével és ráhatással van a benne élőkre.”-hívja fel a figyelmet a főépítész. Persze a nagy ingatlanépítési láz, közismert instant megoldásai, idő, - és valós szakemberhiánya miatt számtalan kockázatot rejt, ezért az építész arra buzdít, ha saját otthonunk építésén fáradozunk legyünk körültekintőek, és fogadjunk fel műszaki ellenőrt. „A kivitelezők ma nagy fölényt élveznek, éppen ezért nagyon fontos, résen lenni a monopolhelyzetben, így az építkezés során elkerülhetőek a komolyabb kisiklások és bosszúságok.”

 

Ha pedig a szépség irányelvét nézzük, a modern építészeti szemléletben természeten nem csak új technológiák látnak napvilágot, de megjelennek olyan különleges arculati megoldások is, melyek nemcsak a családi házas övezetekben szolgálják a vizuális üdeséget, de társasházak vonatkozásában is hozzájárulnak a város esztétikájához. „A Rákóczi út és a Dózsa György út kereszteződésében épülő 19 lakásos társasház esetében is találkozhatunk majd erre példával. A homlokzaton speciális lyukarchitechtúrával kerülnek kialakításra a nyílászárók. Ennek köszönhetően az ablakok, erkélyajtók, mélyen ülnek majd, e mélységek pedig mészkő borítást kapnak. Ez az újépítésű ingatlan arculatában egy unikális formai megfogalmazás lesz.” – avat be a főépítész. Bálizs Andrej, továbbá arra is felhívja a figyelmet, hogy az eklektikus városi kép színességében a zöld területeknek is fontos szerepet kapnak a jövőben is.

 

iStock 880841710

 

„Alapvető városi döntés, hogy a természet közelségét jelentő területek nem kerülnek beépítésre, így például a Vizslapark is egy fontos zöld fókuszpontja maradt a városnak. Zalaegerszegnek is az egyik fő értéke, hogy minél több zöldterülettel rendelkezzen. Éppen ezt szolgálva a jövőben további fejlesztésekkel szeretnénk egy olyan területet megalkotni, ahová a városlakók szívesen mozdulnak majd ki és kellemes, természetközeli miliőben, vízcsobogás mellett tölthetik szabadidejüket. A város vezetése mindent megtesz azért, hogy élhető, komfortos és modern környezetet biztosítson az itt lakók és ide érkezők számára.”

Arra a kérdésünkre pedig, hogy történt-e bárminemű módosítás az építkezések szabályozására, bejelentési kötelezettségekre vonatkozóan az elmúlt egy évben a főépítész elmondta; „A tavalyi évhez képest lényeges változás nem történt a rendeletekben, talán itt azt emelném ki, hogy a város arculati rendelkezésében módosítottunk némiképp. Az eredetileg ebben szereplő piros tetőcserepeket terrakotta színre módosítottuk, mely kiszélesítette a választási spektrumot. A világos narancssárgától a sötét barnáig bármely színtónussal variálhatunk. A másik lényeges momentum, hogy a belvárosi társasházak utcafronti részénél tettünk egy kikötést, mely arra vonatkozott, hogy nem lehet garázskapukat sorolni ezekre a szakaszokra. Ennek oka: egyszerűen nem illenek bele a belváros arculatába.”


Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Fotó: Fotólia, Istock