logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON
2018. 8. szám december

 

Úgy tűnik a karácsonyi dekorálás évről évre egyre izgalmasabb kaland. Noha otthonunk az év 365 napjában is tökéletes helyszíne a kreativitás kinyilatkoztatásának, ilyenkor mégis egy kivételesen fényűző mesevilágba engedhetjük fantáziánkat szárnyalni. Itt az idő felfedezni az év legillusztrisabb ünnepében rejlő végtelen alkotói lehetőségeket!

 

A nemzetközi szezonális és ünnepi dekorációs szektor szakkiállítása a Christmasworld minden év januárjában körbejárja az ünnepi kellékek komplett repertoárját. Így volt ez idén is, amikor Frankfurtban ismét kiderült, hogy bizony a norvégmintás takarón és a tárolóból előásott tavaly előtti (előtti) díszeken túlmutatva, olyan lenyűgöző kelléktárat termel ki az internacionális karácsonygyár, mely a legéteribb elképzeléseinket is felülmúlja. Hozzuk hát hangulatba az év gyönyörű ünnepét és kacérkodjunk az új irányvonalakkal!


Különleges kortárs megjelenést kölcsönözne otthonának? Íme, az ETALON inspirációs összeállítása:

 

arany

 

Skandináv köntös, figyelemreméltó motívumok, játékos részletek fakasztanak mosolyt az arcunkra. A simogató nude, a klasszikus bíborvörös, a hűvös fehér és kőszürke árnyalatokon túl idén karácsonykor a mély smaragdzöld és óceán kék tónusok dominálnak jó adag réz és platina arannyal fűszerezve. 2018 karácsonya óvatosan vegyíti a fényűző fémes jegyeket, a meghitt nyers fákkal. A dísztárgyak egyszerű geometriai formákat mutatnak, ahogy azt a Ferm Living tolmácsolásában is láthatjuk, de az origami művészet is szárnyait bontogatja, ezzel könnyű, mégis látványos papírdíszeket eredményezve.

 

1510838476 ferm living brass hanger

 

5725 candleholdercirclesmall h

 

 

Az ünnepi dizájn eklektikus képet mutat, hiszen történelmi utalással felvértezett tradicionális elemek vegyülnek a modern szemlélettel. Mindebben pedig a fények és a természet ihletése kapja a legnagyobb hangsúlyt, miközben a népművészet és a hagyományos kézművesség is szerephez jut. Az idei karácsonyi időszak tehát formabontó megoldásokat kínál az otthonunk ünneplőbe öltöztetéshez, ám a trendek a hagyományszerető elvárásoknak is megfelelnek.

 

teritek

 

A klasszikus sikk továbbra sem veszített tiszteletet parancsoló bájából. A bíborvörös fenséges eleganciájával találkoznak idén is a fehér porcelántányérok, a mély szürke tónusok és a gyönyörű textilkompozíciók, vagy éppen nagyszüleink régi üvegdíszei. A terítéknél nagy hangsúlyt kapnak a tányérok, evőeszközök, és a nemes matériák. A dekoráció - legyen az karácsonyfa, koszorú, egy kollázs, vagy a terített asztal - ne legyen tolakodó, egyszerűen csak kísérje szépen az ünnepet!

 

nordic


Ha bizonytalanok vagyunk a művészi vegyítést illetően, alkalmazzuk a nordic stílust! Helyezzünk ki a lakásban egyszerű üvegvázákat,ledes fényfüzérrel és tobozokkal kombinálva, helyezzünkel véletlenszerűen cédrus, fenyő vagy boróka ágakat,tegyünk ki különböző méretű gyertyákat dísztálakra, alkalmazzuka fa-fém kombinációkat. Használjunk minélkevesebb műanyagot, ha lehet inkább semennyit és díszítsünk üveggel, porcelánnal, jacquard-dal, élő ágakkal.


Díszíthetjük az üres falakat, az ablakpárkányt, az asztalt, az ajtót. Végeredményben a lakás minden szegletében megjelenhet az ünnepi miliő. Ha úgy tetszik szerényen, ha úgy, akkor gazdagon, a lényeg, hogy ékesítsünk szenvedéllyel, persze közben had szóljon az ünnepi jazz.

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Fotó: h&m home, Ferm Living, Butlers, House Doctor, Skandi Trend, Tchibo, Ikea