logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON

2018.6.szám szeptember


A tavaszt ősszel kell előkészíteni - mondták a régi, tapasztalt gazdák. És valóban, az ősz beköszönte nem jelenti azt, hogy nyugodtan hátradőlhetünk, már ami a kerti munkákat illeti. Sőt! Kertünk őszi, figyelmes gondoskodását tavaszi növénypompával fogja majd meghálálni. Ráadásul a szabadban töltött munkálkodás kiváló alkalom arra is, hogy a friss levegőn egy kis testmozgást végezzünk. Ha pedig épp esik az eső, gyűjtsünk ötleteket, tervezzük meg, milyen újításokat szeretnénk majd tavaszra a kertünkben megvalósítani. Lássuk, milyen feladatok várnak ránk!

 

ddd2c9cd96d5dbb1ea5b9d79f14962e5

 

Az a szép, zöld gyep
A szép pázsit minden kertkedvelő embernek a szeme fénye. A tavasztól őszig gyakran öntözött és rendszeresen nyírt gyep rengeteg tápanyagot használ fel. Az ősszel lehullott faleveleket el kell távolítani a gyepről, mivel elveszik a fényt, ezáltal pedig barna foltok alakulhatnak ki a felszínen, elindítva ezzel a mohásodás. Ősszel fontos feladat a talaj fellazítása is. A kert szerszámok éles kései meghasogatják a földet, kihúzzák a mohát és a gyomokat. Ezután a gyep trágyázása következik. Utoljára november eleje környékén vegyük elő a fűnyírót, ám 5 cm-nél rövidebbre ne vágjuk a fűszálakat, mivel nagyobb hosszal könnyedebben tudja hasznosítani a napfényt.

 

Örökzöldek
A fiatal tűlevelű fák át-, és elültetésére a szeptember a legalkalmasabb hónap. A fákat földlabdával együtt ültessük egy nagyobb méretű, tőzeggel dúsított ültetőgödörbe. A növényeket rendszeresen öntözzük a gyökeresedés miatt. Az örökzöld sövények metszésének is most van itt az ideje. Az erőteljesebb hajtásokat vágjuk le, mielőtt formára nyírnánk a növényt. A kúszónövények néhány év alatt befuthatják az egész kerítést, falat. Ritkításukat legjobb, ha kézzel végezzük.

 

Bokrok, cserjék
A bokrokat és cserjéket körülbelül a méretük negyedére kell visszavágni. A sövényeket utoljára ősszel kell megnyírni, hogy megelőzzük a korhadást a nedvesség felgyülemlése esetén. A lombos, élő kerítéseket csak annyira vágjuk vissza, hogy ne keletkezzenek lyukak, mivel ezek a tél során nem nőnek be, csupasszá válik a terület. A lehullott faleveleket is el kell távolítani a sövényről, mivel elzárja a friss levegő útját és a napfényt, így pedig hamar elindul a korhadás folyamata.

 

Gyümölcsfák
A lehullott lomb eltakarításával meg tudjuk akadályozni az esetleges későbbi fertőzéseket. Ezt követően - de még a fagyok beállta előtt - nem árt utoljára gombaölő szerrel lepermetezni a fákat. A vályog- és agyagtalajú kertekben érdemes felásni a gyümölcsfák alját. A homoktalajú kertekben hagyjuk ezt a munkát tavaszra, nehogy a téli szelek a fellazított és fedetlen homokot elhordják.

 

Veteményes
Végezzünk őszi nagytakarítást a kertünkben! Gyökerestől húzzuk ki, és dobjuk ki az elszáradt vagy beteg, fertőzött növényeket. A veteményeskertben hozzá kell látni a kiürült ágyások kötött talajának felásásához. A hantokat nem kell elegyengetni, a téli fagyok szétomlasztják a rögöket. Ha a szamócát kora ősszel ültetjük, következő évben már szüretelhetjük édes, piros termését. A gyümölcsös bokrok gondozásának is most jött el az ideje: a ribiszke és egres bokrokat ritkítsuk meg! A levegő és a fény minden ágat érjen, a lényeg, hogy ne árnyékolják egymást. A málna és a szeder vesszőket tőnél vágjuk le! A tám-rendszert is ilyenkor célszerű felújítani vagy akár kibővíteni. A metszés során keletkezett növényi hulladékot ne hagyjuk a bokrok alatt!

 

Fűszer-, gyógynövénykert
A borsot és fodormentát, valamint citromfüvet ősszel tőosztással szaporíthatjuk. Ne legyenek túl kicsik, legalább 3 hajtást tartalmazzanak, s mivel a humuszban gazdag, nedves talajt kedvelik, ültetés után öntözzük meg őket bőségesen! A levendulát, zsályát és kakukkfüvet, hogy jobban átvészeljék a fagyokat, metsszük vissza felére! Az utolsó betakarításokat ideje is most érkezett el. A levágott hajtásokat csokrokba kötve, lefele lógatva, árnyékos, száraz helyen, szellős helyen száríthatjuk le.

 

Virágudvar
A rózsák számára az ősz az ideális ültetési idő, még az első talaj menti fagyok előtt. Szaporítsuk az évelőket tőosztással! Ha most végezzük ezt a tevékenységet, a növényeknek több idejük és esélyük lesz újra meggyökeresedni, a tél elmúltával új hajtásokat hozni. Azok számára, akik szeretik megcsodálni a tulipánok és nárciszok szépségét, eljött az idő, hogy megtegyék a szükséges előkészületeket a tavaszi virágpompához. A virághagymákat is ültessük el késő ősszel, a liliomfélék hagymáit meleg, napos helyre, jó vízáteresztő képességű talajba helyezzük! Az ültetési mélység a virághagymák méretének három, négyszerese legyen. A száraz magokat, ha összeszedjük, egy kis ügyeskedéssel önvetésre is használhatjuk.

 

Balkonnövények
A teraszon, erkélyen tartott dísznövényeket rendszeresen öntözzük és hetente egyszer nitrogénben gazdag trágyával tápoldatozzuk, hogy minél tovább gyönyörködhessünk bennük. Az elnyílt virágokat néhány naponta távolítsuk el, hogy újabb bimbók növekedhessenek. A kora őszi fagyoktól megvédhetjük az így tartott növényeket, ha fóliát vagy vásznat terítünk rájuk éjszakára. Ha van hely a lakásban, be is telepíthetjük őket a fagy elől.

 

Kerttervezés
Az új telepítésű kerteknél a siker alapkövetelménye a tervezés. A hagyományos kockás papíros, ceruzás tervezgetés már a múlté. Több nagy tudású, ingyenes kert- és balkontervező program is található az interneten, melyek segítségével 2 és 3D-ben is láthatjuk az elképzeléseket, a fák, bokrok mellett az öntözőrendszert, úszómedencét, sőt még akár golf pálya látványtervét is. A kész kerttervhez megnézhetjük és kinyomtathatjuk az éppen aktuális teendőket, sőt a vetőmagokat is megrendelhetjük egy gombnyomással.

 

És ha elvégeztünk, dőljünk hátra!
Az ősz tökéletes alkalom arra, hogy egy csésze forró teával vagy egy pohár borral a kezünkben kiüljünk a kertbe és gyönyörködjünk a téli álomra készülődő növényekben. Megnyugtató érzés felkészülten várni a telet, és arra gondolni, hogy nemsokára újra teljes pompával köszöni meg kertünk a gondoskodást.