logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON
2018. 5. szám július-augusztus

 

 

Van egy mondás, mely szerint egy dolog biztos a világon, az pedig a változás. Mindez újabb és újabb helyzeteket, fordulatokat generál az élet minden területén. Nincs ez másképp a magyarországi nagyvárosokban sem, melyek ugrásszerű infrastrukturális fejlődésüknek köszönhetően megnyitották lehetőségeik kapuját. A munkahelyek emelkedő száma, a keresetek növekedése, az iparosodás az ingatlanpiacra is komoly hatást gyakorol, így nem meglepő, ha az új lakások már nem csupán otthonteremtési, mind inkább – okos döntésből születően - befektetési célzattal kelnek el. A Bíró Márton utcában épülő Arrabona társasház beruházóját, a győri kötődésű, Csertői Csabát kérdeztük az ingatlanpiac rohamos változásáról.

 

Dark modern apartment with stunning lighting 4 1024x682


Nem csupán a fővárosban tapasztalható ez a rohamos innováció, hanem most már egyre kiterjedtebb, szélesebb körben, a nagyvárosokat érintően. A győri székhelyű Audi Hungaria Kft.-nek a helyi ipar, a város hatalmas fellendülést köszönhet, így ezt az opciót szem előtt tartva nem kétség, hogy Zalaegerszeg is hasonló cipőben jár az innováció tekintetében. Végre felismerték a gyártók, hogy hatalmas lehetőségek rejlenek a térségben, s ezt igazolja az a tény is, hogy az épülő tesztpálya mágnesként fogja vonzani a nagy beszállítókat, akik magukkal hozzák a kisebb vállalkozókat óriási mértékű fellendülést eredményezve a városnak. Ha pedig a gazdaság felfelé ível, az az újabb munkahelyek létrejöttét is jelenti, amelyek igényeire pedig az ingatlanpiacnak kell okosan reagálnia. Ebből az okból kezdtük el mi is a beruházást, mert a zalai megyeszékhely elképesztő léptekben zárkózik fel a vezető városok infrastruktúrájához. – meséli szakértőnk. Kalandozzunk el a konkrét számok világába, s nézzük: milyen ütemű fejlődés mutatkozik az elmúlt tíz év mutatóit figyelembe véve. 2008 kétségkívül a válság éve volt, melynek hatásai hosszan kitartottak. 2017-ben már igazoltan, statisztikai adatokkal támasztották alá a szakértők az emelkedő tendenciát, mely egyértelműen a lakásvásárlási kedv újraébredését jelentette. Az ugrásszerű fejlődés és igény azonban főként az új építésű ingatlanok irányába mutat. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény, azaz a CSOK 2016-os bevezetése szintén az aktuális beruházások keretében megépülő társasházak adás-vételének kedvezett, nem beszélve az 5 %-os ÁFA kulcsról, mely komoly összeget spórol a családoknak.

 

Dark modern apartment with stunning lighting 3 1024x682

 

Dark modern apartment with stunning lighting 5 1024x1024

 

Egy konkrét példával élve: egy 25 millió forintos új építésű ingatlan megvásárlása után az áfa a jelenlegi szabályozás értelmében 1.250.000 Ft, ellenben a 27 %-kal számolt 6.750.000 Ft-tal. Négyzetméterenként tehát tízezreket spórolhatnánk, ha most szánnánk el magunkat a lakásvásárlásra. – Célszerű lenne végiggondolni az anyagi kereteinket és valóban kihasználni a jelenlegi kedvező feltételeket, hiszen az ingatlanpiac őrült ütemben változik. Az országos adatok alapján 2014-hez képest körülbelül 7 százalékos növekedést értek el a négyzetméterárak, s ez az a folyamat továbbra is folytatódni látszik. Legkeresettebbek a kisebb lakóterű 50-70 nm-es lakások, ám egyre érződik, hogy a nagyobb kialakításokra is emelkedik az igény. Az ingatlanszektorban a lakáskiadás is egy fontos opció, hiszen a zalaegerszegi fejlesztések hatalmas erőket mozgósítanak magas kvalitású munkaerőt a térségbe, akik a kiemelt bérüknek és életminőségüknek a szinten tartása céljából, fogyasztóként komoly összegekkel járulnak majd hozzá a helyi gazdasági szféra növekedéshez, a város büdzséjéhez. Az albérletek száma, s egyben ára is emelkedni fog, s lesz is rá bőven kereslet. Így az albérlők akár a megvásárolt új építésű lakás hitelének törlesztő részletét is fedezik, ami egyértelműen a befektetésük megtérülését jelenti. A megnövekedett igény a beruházásokra magával hozta az építőipari munkaerőhiányt, hiszen egyre nehezebb megfelelő szakembert találni. Ennek a problémának az áthidalására egyre nagyobb figyelem koncentrálódik, hiszen a hazai fellendülés a hazai építőipari munkaerőnek ad lehetőséget. – Napjainkban már egyre elterjedtebb az a szemlélet, hogy nem minden itthon gyártott termék készül exportra, hanem a gazdaság erősödése annak is köszönhetően, hogy a magyar ember a magyar turizmus, a magyar ipar felé orientálódik. Az innováció őrült üteme az eddig szunnyadó vállalatok, vállalkozások értékeit is újra megcsillogtatja, ezáltal pedig az ingatlanok értéke is növekedési státuszából egy kicsit sem veszt. Az Arrabona társasház a belváros egyik legfrekventáltabb, mégis nyugodt környezetében épül, biztonságos és nyugodt otthonokat adva lakóinak. Célunk ezzel a beruházással, hogy exkluzív, élhető lakásokat hozzunk létre, melyek a fejlődés ütemét és a megjelenő igényeket maximálisan ki tudják elégíteni az itt élők és ide érkezők esetében is.

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett