logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON
2018. 4. szám június

 

A pár évvel ezelőtt érvényes elképzelhetetlen tűnő technikai mátrix, a sci-fi filmekben fel-felbukkanó hipermodern biztonságtechnikai megoldások napjainkban már-már idejétmúltnak számítanak. Az a végeláthatatlan, őrült hajsza, a mindent tornádóként végigsöprő technikai újdonságok hada esélyt sem ad arra, hogy ezeknek az eszközöknek a tárházát kiélvezve, eljussunk a „már unjuk” szintre. A fejlődésnek hála, bármerre is járjunk a nagyvilágban, telefonunk internetes hálózatán keresztül bármelyik pillanatban bekukkanthatunk otthonunkba, vagy éppen megbizonyosodhatunk róla, hogy valóban a postás csengetett-e kétszer...

 

16x9

 

„Mindenhol jó, de legjobb otthon.” „Az otthonunk melege.” Ilyen és ehhez hasonló frázisok, melyek egyértelműen alátámasztják a tényt, hogy életünk központja, - az alap, amelyre épít(kez)hetünk-, maga az általunk választott hajlék. Ennek elhelyezkedése, minősége, hangulata meghatározza mindennapjainkat, így ha valamit, ezt a legmagasabb szinten óvnunk és védenünk kell! A nyár közeledtével a házak ablakai kitárulnak, vagy a Balaton partján éppen lubickoló család meleg fészke válik kiszemelt célponttá a betörők számára. Meg kell találnunk a tökéletes biztonsági eszközt, mely maximálisan megóvja otthonunkat a hívatlan vendégektől! A zalaegerszegi székhelyű Dsbolt Zeg tulajdonosaitól, Véber Évától és Véber Balázstól tájékozódtunk a kínálat sokszínűségéről, s tettük mindezt bemutatótermükben, ahol saját szemünkkel tapasztalhattuk meg az innováció lehetőségeit.

Szakma megítélés szerint mennyire gondoskodnak az emberek otthonuk védelméről?
Balázs: Sokszor, sajnos már későn, mikor már bűncselekmény áldozatává váltak. Ez egy olyan fordulópont, amely ráébreszti őket arra, hogy ki vannak szolgáltatva és bármikor megismétlődhet ugyanez. Hacsak nem választanak egy olyan riasztóberendezést, vagy ezzel kombinált kamerarendszert, melyet több száz kilométeres távolságból is elérhetnek, ezzel elkerülve, hogy újra megtörténjen a baj.

 

Mi az, amire elsődlegesen figyelni kell?
Balázs: Egy riasztóval felszerelt otthon már önmagában elrettentő a bűnözők számára, bár a leleményes betörőknek nincs akadály. Mindenképpen az internettel kombinált rendszereket ajánlanám, melyekre bárhonnan rácsatlakozhatok, így az otthonomat folyamatos felügyelet alatt tarthatom. Ha pedig több napig távol tartózkodom, jelenlétet szimulálhatok redőnymozgással, kapunyitással, reflektor és külső-belső világítás kapcsolgatásával. A programozással abszolút egyedi, személyre szabott rendszer telepíthető, mely maximális védelmet nyújt.

Éva: Ezeken a megoldásokon túl az egyén védelme is kiemelten fontos. Főként idősebbek esetén egy távfelügyelettel ellátott, csuklóra szerelt támadásjelző életmentő lehet. Így amikor betörnek egy régi ingatlanba és megtámadják idős lakóját, ő egy gomb megnyomásával azonnal riaszthatja a segítséget.

 

A riasztórendszerek azonban nem csupán a betörők ellen védenek…
Balázs: A vagyonvédelmet kétféleképpen nézhetjük. Nemcsak a hívatlan látogatók ellen jelez a riasztó, hanem - kiegészítő elemekkel felszerelve - tűz és csőtörés esetén is beriaszt. Internetes rákapcsolódással pedig értesítés érkezik a problémáról, így már időben orvosolható a baj. Az érzékelők szerepe rendkívül fontos, nem feltétlenül a legolcsóbb megoldás a nyerő.
Éva: Ahol kisállat van a lakásban napközben, ő is aktivizálhatja a rendszert, ebben az esetben azt az érzékelőt javasoljuk, mely kifejezetten erre lett kifejlesztve, azaz kiszűri házi kedvencünk mozgását.

 

Ha már a különleges megoldásoknál tartunk, milyen csúcstechnológiát építhetünk otthonunkba a jelenlegi lehetőségekhez mérten?
Balázs: Olyan innováció mutatkozik a biztonságtechnikai berendezések terén, hogy szeretett hajlékunkat intelligens lakká, okos otthonná alakíthatjuk. Ehhez pedig egy alapos rendszertervezésre és precíz telepítésre van szükség, melyhez maximális segítséget tudunk nyújtani. Az épület védelmi mechanizmusán túl az otthonunk automatizálása is fontos kérdés, hiszen komoly költségcsökkenést érhetünk el vele. Gondolok itt például a fűtésszabályozásra, mely a napi ritmusunkhoz igazítható. Motoros redőny esetében egy hirtelen jött vihar okozta károkat szűntethetjük meg, illetve zárhatjuk ki azzal, hogy a telefonunkra érkező értesítést követően egy gombnyomásra leengedjük a redőnyöket. Így a nyitott ablakon keresztül nem ázik be a házunk.
Éva: Az intelligens konnektor is tökéletes kiegészítője az okos otthonnak. Szintén távolról irányítható, programozható funkciókkal rendelkezik, távvezérléssel elzárhatjuk a vizet, ugyanakkor a kis eszköz „okosságát” jelzi, hogy ha például érzékeli, hogy a mosógép még működésben van, addig nem kapcsolja le a vízáramlást.

 

A bemutatóteremben megtekinthetők ezek az intelligens „kütyük” is?
Balázs: Természetesen, és ki is próbálhatók. Hiszen mindannyian úgy vagyunk vele, hogy akkor hisszük, ha látjuk!