logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON
2018. 2. szám április

 

Ház és kert között harmonikus konszenzust teremteni csupán precízen tervezett folyamat eredményeként lehet. Az exteriőr esetében nem csak a növényekről beszélünk ugyanis, hanem minden egyéb olyan elemről is, mellyel a ház és annak lakói egyesülhetnek a természettel. A buxusoktól a kőburkolatokon-, és beépített ágyásokon át, a kerti grillezőig minden egyes momentumnak jelentősége van, amelyek a terület adottságaira adaptált szakértői elképzelések alapján születnek meg a legkiválóbb formában. Kertépítészeti teendőkről és trendekről a Naste Bau Kft. okleveles tájépítészét, kertművészét, Szekercés Ivettet faggattuk.

 

kert1

 

A tél hosszúsága, csapadékossága minden tekintetben meghatározó kertészeti szempontból. Melyek az első és legfontosabb lépések a tavaszi kerttervezési munkálatok vonatkozásában?
A fagyos, hideg hónapokban a növények nyugalmi állapotban vegetálnak, mi pedig legszívesebben a meleg szobában töltjük az időt, azonban ideje már ekkor elgondolkodni azon, hogy milyen kertet szeretnénk majd élvezni a tavaszi, nyári és őszi évszakokban. Merthogy ilyenkor életünk nagy részét a szabadban, a friss levegőn töltjük. A komplett tervezés egy hosszadalmas folyamat, melynek első lépése, hogy megrendelőink – egy személyes találkozás során - pontosan felvázolják, milyen elképzelés él bennük az udvar jövőbeli állapotára nézve. Felmérjük az igényeket minden egyes apró részletre kiterjedően.

 

Az exteriőr minden alkotóelemének döntő jelentősége van az összkép tekintetében, milyen szempontok dominálnak EZEK elhelyezésénél?
Egy, már meglévő növényállománnyal folyó munka során figyelembe kell vennünk azok karbantartási és fenntartási feladatait is, s mindezeket ötvöznünk kell az elképzelésekkel, integrálva mindezt a terveinkbe. Elsődlegesen a kert funkcióira kérdezünk rá, azokra a tevékenységekre, melyeket a szabadban szeretnének majd végezni. A konzultáció során fontos olyan feltételekről beszélni, mint például hogy van-e kisbaba a családban, terveznek-e a kutyát, háziállatot, hiszen az éles levelű, szúró, mérgező növények ilyen esetben egyértelműen szóba sem jöhetnek. A másik lényeges aspektus a kert kihasználhatósága, azaz, hogy a megrendelő, mennyire szereti és ideje engedi-e a kertészeti munkák elvégzését, vagy esetlegesen a fenntartási feladatok minimalizálása a cél. Ilyen esetben szárazságtűrő növényekkel tervezünk, melyek nem igényelnek túl sok gondozást.

 

kert3

 

Manapság egyre inkább része lett az enteriőrnek is a természet. A külső tér kialakításánál lényeges, hogy a környezettel szorosan kooperáljunk?
A nyugati országokban komoly hagyomány az enteriőrt és exteriőrt összekapcsolni, ennek hatására már nálunk is egyre több szerepet kapnak a téli kertek. Ezek kialakítása azonban - főként anyagi vonzatuk miatt – még kevésbé elterjedtek. Ám egyértelműen a kint és a bent egybenyitása, a természet közelsége egyre kiemeltebb szerepet kap. Ehhez azonban a kert átgondolt kialakítása, a növények rendszere, a térburkolatok, s mindezek egymással való harmóniája elengedhetetlen.

Ha már a burkolatoknál tartunk: milyen kültéri trendek hódítanak e téren?
Napjainkban egyre inkább a közterekre jellemző, nagyobb méretű burkolati dimenziók megjelenése vált divatossá a magánkertekben is. Az elmúlt években a többszínű, színátmenetes változatok élték fénykorukat, mára azonban inkább a tonizált, kontrasztos mintázatokat választják az Apátfa Kő és Kertcentrumban megrendelőink. Itt is visszaköszön a természetes effektus, a naturális hatást sugalló burkolatok, s ezek árnyalatai lényegesen nagyobb népszerűségnek örvendenek. Térburkolás szempontjából azt is célszerű végiggondolni a tervezésnél, hogy milyen terhelhetőséggel kell számolnunk. Nem mindegy ugyanis, hogy gyalogos, személygépkocsi vagy teherautó általi igénybevételről van szó.

 

Miként varázsolhatjuk az exteriőrt még hangsúlyosabbá?
A változatos növénytársulások telepítésével megteremthetjük a külső tér harmonizáló egységét. Azonban figyelnünk kell arra, hogy az azonos ökológiai igényűeket egymás mellé helyezzük, ugyanis hibás, átgondolatlan, össze-vissza ültetésbe feleslegesen fektetünk pénzt és energiát, hiszen ezek - a természet törvényei alapján - nem lehetnek működőképesek. A káros hatások, a negatív eredmény (növénypusztulás, kiszáradás) pedig csak komoly anyagi befektetéssel javítható. Az exteriőr-tervezés magában foglal minden egyes apró részletet. Ahogy a lakberendezők az otthon belső tereinek kialakításánál egy váza pontos helyét is meghatározzák, úgy a külső tér arculatának szempontjából sem elhanyagolható egy kerti óra vagy akár egy ülőpárna kiválasztása és elhelyezése.

 

kert

 

A kint és bent, a homlokzat és külső tér egysége, a színtársítások, a növények ültetésének rendszere mind-mind kiegyensúlyozottságot szimbolizál.
A kerttervezés során elhanyagolhatatlan a ház architechtúrája. A Naste Bau Kft-nél a tervezés során figyelembe vesszük a homlokzatot, a nyílászárók méreteit, a felhasznált anyagok struktúráját és a domináns színeket. Egy modern épülethez, korszerű külső kialakítás illik: tágas, egyöntetű tereket hozunk létre, tökéletesre nyírt gyepfelületeket, szigorúra metszett növényeket, örökzöld sövényt telepítünk, amelyek nemcsak nyáron, hanem télen is ékesítik megrendelőink otthonát. Naturalista vonások, visszafogott színek érvényesülnek, de természetesen az örök klasszikus trendek kialakítása is megtörténhet, amennyiben a megrendelőnk igényli. Azonban merőben eltérő stílusok igénylése esetén próbálunk az egységre törekedni, irányt mutatni. A harmóniát tovább mélyíti a burkolati családok megjelenése, mely lehetőséget teremt, hogy a belső mintázat kiszökjön a külső térbe, akár egy lépegető kiépítésével egészen a kert hátsó szegletéig. Azt gondolom, hogy az idei évben is ezt a tendenciát követjük majd.

 

Mekkora a kereslet a különböző vizes elemek kiépítésére, hiszen ezek tervezése is időszerű a tavaszi hónapokban?
A csobogók, esőztetők, úszómedencék iránt továbbra is nagy az igény, létezik azonban egy újdonság: a fürdőtó, mely a kerti tavak és a medencék házasításaként determinálható. Ez azonban annyira korszerű eljárás, hogy a magánszférában még nem igazán ismert. A fürdőtó lényegében öntisztító növényekkel telepített állóvíz, mely 100%-ban természetesnek hat és öntisztuló, miközben egy speciális fóliának köszönhetően a környező földdel nincsen közvetlen kapcsolatban. Méretarányok tekintetében szükséges egy adott négyzetméter, ugyanis egy tisztító tartályt is telepíteni kell hozzá. A természetes körforgás több év alatt alakul ki, ekkor a forgatórendszer már el is hagyható. Egy ilyen fürdőtó kialakítása komoly anyagi ráfordítással jár, de egyértelműen előbb-utóbb a medencéket ezek a létesítmények fogják felváltani.

 

A kerttervezés és - építés mellett milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe Önöknél?
Számunkra az érdemi kérdés az, hogy ügyfeleink elképzeléseinek eleget tegyünk, elégedetten távozzanak tőlünk. Nem sajnáljuk az időt a többszöri konzultációra, történjen akár telefonon, akár emailben, ez utóbbinál a tervkezdeményeket, vázlatokat is át tudjuk küldeni, így folyamatában alakíthatjuk véglegessé, tökéletessé a tervet. Azonban a kerttervezésen, térburkolati felületek építésén túl kertcentrumunk személyes tanácsadással segíti az egymáshoz illő, azonos vízigényű, páratartalmat szerető növények kiválasztását, így azok fenntartását is meg tudjuk könnyíteni. Ha vásárlóink „csupán” csak megújítani, átalakítani szeretnék kertjüket, akkor egy gyors helyszíni felmérést követően kertészetünkben döntünk az opcionálisan szóba jöhető növényekről, melyek szállításában, ültetésében egyaránt segítséget nyújtunk.

 

STÍLUSKALAUZ


A ház karaktere és lakóhelyünk környezete nagyban meghatározza kertünk stílusát. Érdemes tehát úgy kialakítani a zöld övezetet, hogy az összhangban legyen a környék építészeti stílusával és a hely adottságaival. A kertek stílusát meghatározó népszerű irányzatokba, növénykarakterekbe és azok elrendezési lehetőségeibe a szombathelyi Örökzöld Kertészet kereskedelmi vezetője Horváthné Kocsis Henrietta kalauzolt bennünket!

 

kert2

 

Angol kert
Az angol kertek építésénél a fő szempont a természetesség és a romantikus megjelenés. Ezek nem szabályosak, inkább a természetközeli szemlélet alapján kanyargós utak, lágy vonalvezetés, színes, évelő virágágyások jellemzik. Gyakori a kerten átívelő patak, esetleg kisebb tó. A nagy, egybefüggő gyepfelületet kisebb-nagyobb díszfák és bokrok tarkítják. Üde színfoltjai a virágzó cserjék és az évelő növények. A modern kerti bútor azonban nem illik az összképbe, inkább a rusztikusabb, régebbi vagy régies jellegű bútorok közül válasszunk!

 

Francia kert
Az angol kertek szabálytalanságával ellentétben, a francia kertekben fontos, hogy a vonalak szabályosak legyenek, szinte mértani pontosságú kialakításra törekszik alkotójuk. A geometriai formák gyakoriak, csakúgy, mint a szimmetrikus építészeti megoldások. A színvilág visszafogott, inkább a pasztell árnyalatok kerülnek előtérbe. A levendula szinte elengedhetetlen, de a gömbre vagy kúpra nyírt buxusok és tiszafák is szinte kötelező elemei a francia kerteknek. Ültethetünk szabályos spirál formára és kockára nyírt örökzöldeket is, lényeg a precizitás! Az egynyári virágok jellemzik, melyeket szintén valamilyen koncepcióban célszerű elültetni, ez által érhetünk el hímzésszerű mintákat.


Japán kert
A japán kertek leggyakoribb eleme a víz, mely lehet patak vagy kis kerti tó. A teapavilon a kerti szertartások egyik színtere, melyhez gyakran kanyargós ösvény vezet. Amennyiben japán kertben gondolkodunk, ültessünk bambuszt, kerti alakfákat, bonszájokat, Rhododendront vagy japán juhart! A fehér díszkavics illetve fehér homok szép kontrasztot ad a színes növények mellett.

 

Spanyol kert
A spanyol kerteknél nem csak egyféle irányzatról beszélhetünk, mivel tájegységenként eltérő stílusjegyekkel találkozhatunk. Ezek között a mediterrán stílusú éppúgy fellelhető, mint a barokk vagy az iszlám kert. Összességében elmondható, hogy itt erőteljesebb színeket használhatunk és akár sok növényt is elhelyezhetünk kis helyen. Az ízléses zsúfoltság megengedett, lényeg, hogy sok-sok dézsás növényt telepítsünk a díszburkolattal tarkított kertünkbe. A kőburkolatok egyhangúságát a virágzó növényekkel törhetjük meg. Az árnyékos helyeket pedig szőlőlugassal, pergolával vagy fedett terasszal biztosíthatjuk. A geometriai formákat a spanyol kerteknél is alkalmazhatjuk, a szabályosra nyírt sövények ugyanis itt is gyakoriak. Mindemellett ültethetünk gyógynövényeket, minél többfélét, annál jobb! Illik ide a kakukkfű, a rozmaring, az oregánó a spanyol levendula, a menta, de még a rebarbara is! A Bougainvillea pompás látványt nyújt, akárcsak a hónapokon át virágzó leanderek.

 

Minimál stílus
Az egyszerűség jegyében alakítják ki. Egyik jellegzetessége a fa-, kavicsos vagy térkőburkolat, melyet díszfüvek illetve gömbre nyírt örökzöldek tesznek izgalmassá. A minimalista kertekben elsősorban olyan növényeket ültessünk, melyek minimális gondozással is beérik. A zöld lombszín egyeduralkodó! Amennyiben olyan növény is beültetésre kerül, mely virágot hoz, csak a fehér virágszín megengedett. Az ipari, modern stílusban épült, egyszerű vonalvezetésű épület mellé olyan növényzet illik, amely elegáns egyszerűségével, letisztult formavilágával hívja fel magára a figyelmet. Mindazonáltal hangsúlyt kapnak a nagy terek és kötelező a rend! Kisgyermekes családoknak nem ajánljuk, viszont irodaházak, exkluzív szalonok, üzletemberek részére kiváló választás.

 

Természetesen nem volt célunk minden stílust itt és most felsorolni, csupán szerettük volna bemutatni, hogy milyen sok lehetőség közül választhatunk a kert kialakítása során. A stílusjegyek tiszta megvalósítása nehéz feladat, ezért keverhetők az egyes irányzatok, ki-ki a saját ízlése szerint formálhatja kertjét! Mindegy, hogy vintage stílusú vagy falusi hangulatú, lényeg, hogy mi jól érezzük magunkat az otthonunkat körül ölelő, saját kis zöld szigetünkön!

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett, Örökzöld kertészet, Fotó: Adolfo Herrison