logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON
2018. 1. szám február-március

 

Helyek, ahol nem csupán ízlelőbimbóink vágyakozásának tehetünk eleget, de olyan illusztris belsőépítészeti arculattal is találkozhatunk, amely az étkezést a legmagasabb szintekre emeli.

 

Elmenni egy étterembe
sokkal többről szól,
mint enni egy jót,
ez valójában
egy minden érzékre
ható élmény.

August Lund

 

Vörös sügér turbolyás krumplival és fokhagymakompóttal tálalva, némi kacsamáj terrine, végül pedig passió gyümölcs vinaigrettével és mangóval házasítva. Az érzékszerveinkre ható molekuláris gasztronómia önmagában is narkotikumként fejti ki hatását, de mi van akkor, ha mindez, egy minden részletre alaposan kiterjedő belsőépítészeti vízió páratlan hangulatával is találkozik? Szemünk, szánk, s testünk minden apró alkotója átadhatja magát a gourmet érzésnek. Most a nemzetközi vizeken barangolva olyan kozmopolita éttermek közül szemezgettünk, melyek elvezetnek a művészi tervezésű kulináris élvezetek világába!

Az étteremmiliő designelemei és a mennyei ízek magával ragadó kompozíciót alkotnak. Szerencsére a gourmet guruk ezt felismerve az étteremkialakításokban is szemléletváltás felé vették az irányt: egyre nagyobb divat lett az éttermek arculatát művészi, egyedi attrakciókkal fűszerezni, hogy az itt fogyasztott ételekre és a közegre se lehessen azt mondani: ez bizony „sótlan”.

 

FÁMA/ Budapest
A budapesti élet egyik gasztronómiai színfoltja az ázsiai és közép-európai konyha különlegességeit felvonultató fine-dining műfajában megálmodott FÁMA, mely már első ránézésre a kifinomultság érzetét kelti. Az ázsiai –magyar fúziós konyha különleges ízei a finom hangulatban is tetten érhetők. Faburkolatok, egy jó adag indusztriális jelleggel, zöld növények ázsiai dzsungelre emlékeztető hangulata, innovatív ízek és a látszólag véletlenszerű részletek nagyon is komoly átgondoltsága már az első találkozáskor nyomot hagy a vendégben. „Szenvedélyünk a felfedezés, az ösztönalkotás: erről szól a FÁMA!” – hirdeti a filozófia.

 

fama budapest galeria 10D06A6104

fama budapest galeria 10D06A6239

...............................................................................................................................................

 

VYTA SANTA MARGHARITA/ Olaszország
Az olaszok nemcsak konyhájukról, de építészeti remekeikről is híresek. Az 1930-as években a polgárok a Vyva Santa Margharita helyén azért töltötték az időt, mert éppen egy érkező vagy távozó vonatot vártak. Ma pedig azért állnak hosszú sorba, hogy – ha egy gyors eszpresszóért is, de – bejussanak az egykori impozáns váróteremből kialakított bárba, ahol a múlt a modern építészeti ízlésen keresztül elevenedik meg.

 

Vyta Espresso Bar Florence Santa Maria Novella Daniela Colli Yellowtrace 09

vyta2

...............................................................................................................................................

 

THE JANE ANTWERPEN/ Belgium
A belgák a hamisítatlan csokoládé-manufaktúrájuk mellett számos gasztronómiai berekben is bizonyították, hogy egyedit és maradandót alkotók. Képzeljük csak el, hogy belépünk egy helyi kápolna ajtaján, ahol semmi sincs úgy, mint ahogy lennie kellene. Keressük, de sehol az oltár, sehol a térdeplők? Az üvegablakon beszűrődő fény csodás táncot lejt a csillogó padozaton s egy kedves hang pedig hellyel kínál…„Vallásunk az étel.” Ez a belgák egyik kedvenc éttermének mottója. A The Jane-ben nyers, rusztikus vonások ötvöződnek a modern és monumentális atmoszférával. Tekintélyparancsoló, ám mégis élettel teli a templomi tér. A belső kialakítás a professzionalizmus kézjegyét őrzi, emelve a patinás étterem hangulatát. S hogy a gasztronómiát se felejtsük el: kiváló alapanyagok, felejthetetlen világi és tradicionális fogások: ez maga a csúcsgasztronómia.

sample church floor plans the most beautiful restaurants and bars of luxuo jane restaurant free garden design contemporary buildings how to home interior images ideas for very small

thejane5

...............................................................................................................................................

 

HÖST/ Koppenhága

Egyedülálló atmoszféra, egy igazi skandináv ékszerdoboz. A kulináris élvezet „csupán” a torta habja, az igazi krém a belső enteriőr. A hangulatos, indusztriális, retro design garantálja, hogy ha valaki egyszer ide érkezik, valódi élményekkel távozik majd. A régi időket ihlető belsőépítészeti kialakítás kiváló házasítás az észak-francia konyha remekeivel.

höst2

höst7

 

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett