logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON
2018. 1. szám február-március

 

Nem is gondolnánk, hogy egy kis anyagi és időráfordítás milyen nagymértékben segíthet kelendőbbé tenni az ingatlanunkat. A varázsszó: home staging. A módszer külföldön már évek óta sikerrel működik, ám itthon csak kevesen ismerik. Pedig alkalmazásával akár fele annyi idő alatt és akár több millió forinttal, illetve 5-15 százalékkal drágábban értékesíthetjük vagy adhatjuk bérbe a lakásunkat vagy a házunkat. A home staging tehát nem más, mint egyfajta tudatos ingatlanfelkészítés és értékesítési marketing. Ezzel az akár milliókat érő technikával már számtalan szakember, workshop és szakmai oldal foglalkozik.

 

hs1

 

Az első benyomás kulcsfontosságú
Ahogy a legtöbb kapcsolat esetében, úgy a lakáseladásnál is döntő lehet az első benyomás. Ha jobban belegondolunk, minket is jobban meggyőz egy rendezett, tágas, világos és tiszta otthon, mint egy sötét és zsúfolt bútorraktár. Nagyon fontos, hogy otthonunkat a leendő vevő vagy bérlő szemével lássuk, és az ő igényeinek megfelelően rendezzük, illetve alakítsuk át. A csábító illatok, a puha, vetett ágy, a kényelmes nappali szinte maradásra csábít, így mindenkinél beválhat. Kutatások szerint a látogató a bejárati ajtón való belépés utáni első 10 másodpercben eldönti, hogy érdeklődőből előlép-e vásárlóvá, avagy sem.

 

Lakásból otthon, lépésről lépésre
Ahhoz, hogy vonzó otthont varázsoljunk, nincs feltétlenül szükség nagy beruházásra. Elég az elhatározás, egy-két nap, és akár minimális összeg is. Az egyik legfontosabb lépés szinte ingyen van: a takarítás. Mielőtt fotót készítenénk az egyes helyiségekről, alaposan tisztítsunk le mindent. Ha szükséges, a fürdőszobában vagy a konyhában a még nagyobb tisztaságérzet érdekében fessük át a fugát is.
A zsúfoltságérzetet megszüntethetjük a bútorok szelektálásával vagy azok áthelyezésével, elforgatásával. Például egy nagyobb, összefüggő teret a berendezés okos elrendezésével különböző funkciójú zónákra oszthatjuk, így akár egy kis nappali, háló és egy étkezősarok is kialakítható. A zónákat egy térelválasztó polccal, paravánnal vagy a színek variálásával is elválaszthatjuk, de arra ügyeljünk, hogy a nagy teret ne pakoljuk tele bútorokkal, maradjon meg a szellős hatás.

 

hs

 

Színre színt
A sötét tereket egy egyszerű festéssel világosíthatjuk, amelyhez a natúr szín tökéletes választás lehet. Annál is inkább, mivel nem mindenki szereti a harsány falakat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy fukarkodnunk kell a színekkel. Egy-egy falfelületet feldobhatunk festéssel vagy dekortapétával, emellett különféle kiegészítőkkel, így például egy stílusos függönnyel, vagy egy különleges fali dekorációval is megváltoztathatjuk a szoba hangulatát. A több helyen felbukkanó, egymáshoz hasonló színek egységet teremtenek, például egy díszpárnán a nappaliban, egy ágytakarón a hálóban és egy szőnyegen a kisszobában. A kevesebb ugyanakkor ez esetben is több, így legfeljebb négy színt variáljunk egy helyiségben.

 

Tipp: Kedvező áron is beszerezhetjük a szükséges kellékeket, akár kisbútorokat és az olyan kiegészítőket, amelyekkel hangulatosabbá tehetjük a szobát többek között népszerű aukciós portálokon is, akár a Vatera. Ahonnan futár segítségével házhoz is szállíttathatjuk a megszerzett darabokat. A térbe nem illő vagy felesleges bútoroktól pedig ugyanilyen könnyedén megszabadulhatunk.

 

hs2

 

Ügyeljünk a részletekre!
Sokszor a személyes káosz az, ami nem engedi láttatni a potenciális vevőknek az ingatlanban rejlő értékeket. Fontos, hogy a legapróbb részletekre is ügyeljünk! Ágyazzunk be, a családi fotókat tegyük el, rakjunk rendet a konyhapulton. A száradó ruhák is elronthatják az enteriőrt, a személyes tárgyainkat rejtő dobozok pedig rendetlenséget sugallnak, ezért ezeket ne hagyjuk elöl. Sokkal figyelemfelkeltőbb, ha a fotók mellett videót is készítünk, így az érdeklődők virtuális sétát tehetnek, és szinte már el is képzelhetik magukat leendő otthonukban.

 

Komplett szerviz
A home stagingnek több szintje is létezik. A kevésbé pénztárcabarátabb megoldás –hosszútávon azonban megtérülő befektetés- amikor a tulajdonos enteriőr tervező szakember segítségét bevonva teljes körű felújítást, vagyis komplett átalakítást végez az ingatlanon. Ez esetben nem a saját igényeinket kell figyelembe venni, hanem a potenciális vásárlók kívánalmait, csakis így érvényesíthetjük az eladásnál a befektetett milliókat.

 

Forrás: Vatera