logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON
2018. 1. szám február-március


Számos forrás hívja fel a figyelmet az ember és a természet harmóniájának fontosságára. Összhangban élni a naturális javainkkal, konszenzust teremteni a technikai fejlődés és bolygónk természeti adottságai között, igencsak sürgető feladat. Nem csoda, ha a világon mindenhol igyekezet mutatkozik az erőforrások okos alkalmazására – a környezet kímélése mellett. Az építészetben is ez a szemlélet kezd kibontakozni: energiatakarékos, megújuló alternatívákat hasznosító épületek tervezése, kivitelezése az irányadó, nem beszélve a technológiai sokszínűségről. Élhető otthonok, megújuló természeti erőforrások…

 

Zalaegerszegen is ez az elképzelés uralkodik az építkezések terén, a kivitelezők a legkorszerűbb megoldásokra törekednek. A 23 lakásos smart27 Társasház építtetői is ezt a célt tartják szem előtt: Sebestyén Máté projekt igazgató beszélt arról, mitől számít egyedinek ez a beruházás.

 

sm1

 

ALAPOK

A tavasszal induló beruházás során modern építéstechnológiával dolgozunk, a készülő épület ultraalacsony energiaigényű otthonoknak ad majd helyet. A pillérvázas, monolit vasbeton szerkezetű, 20-25 cm-es hőszigetelésű, tégla építésű ingatlan egyik kuriózuma, hogy a tetőtéri lakások szintén monolit vasbeton szerkezetből épülnek, melynek köszönhetően a nyári melegben is kedvezőbb a klíma, a hagyományos ácsszerkezetű tetőterekkel szemben. A kiváló hangszigetelés a többrétegű mészhomok-tégla lakáselválasztó falaknak köszönhetően valósul meg.


FRISSESS(L)ÉG

Az épület műszaki kialakítása jövőbe mutató. Számunkra lényeges, hogy a sMART27 Társasház sok év múlva is korszerűnek számítson. Az egyik innováció, hogy a lakásokban hővisszanyerős szellőztető rendszer kerül kiépítésre. Mivel belvárosi ingatlanról van szó, fontosnak tartottuk a tervezésnél, hogy ablaknyitás nélkül is folyamatosan friss, szűrt levegőt biztosítsunk a lakók számára. A rendszer működési funkciója abban rejlik, hogy egy berendezés kivonja a légtér elhasznált hőjét és azt a visszaáramló levegőbe táplálja. Ez a módszer – az új építéseknél gyakran megjelenő problémát – a penészedést is kiküszöböli, ugyanis az állandó szellőzés mellett por és pollenmentes levegő kerül a lakás atmoszférájába.

 

MELEGSÉG

A sMART27 Társasház fűtését korszerű központi kondenzációs gázkazánok látják el, amelyek egy kazánházban lesznek elhelyezve a tetőtérben. A lakók egyedi hőmennyiség-mérők alapján pontosan annyit fizetnek majd a fűtésért, amennyit ténylegesen elhasználtak. Az eljárás előnye, hogy az otthonok nem lesznek hangosak a búgó kazántól, kattogó gázórától. A korszerű szabályozásnak és a pontos számításoknak köszönhetően a levegőbe juttatott CO2 kibocsátás is csökken. Tervezési koncepció volt, hogy a teraszok ne teljenek meg a légkondicionálók kültéri egységeivel, ezért a mélygarázsba terveztünk egy nagy teljesítményű, hőszivattyús folyadékhűtő berendezést, s ehhez csatlakozási opciót kínálunk az összes lakás számára. Így a társasház modern megjelenését, és homlokzatburkolatát műszaki berendezések nem csúfítják el.


TERMÉSZETESEN

A Mártírok útján épülő ingatlan belső, négyszáz négyzetméteres udvara a természetközelséget hangsúlyozza. A közös zöldterület mellett a csendes, saját parkra néző, impozáns méretű teraszok is a nyugodt pihenést szolgálják majd. A Nap energiáját hasznosítva pedig napelem, napkollektor felel a közös helyiségek üzemeltetéséért, ezáltal csökkentve a közös költség összegét.

 

LAKÓKÖZÖSSÉG

Zalaegerszegen jelenleg, infrastrukturális szinten komoly modernizáció zajlik. A sMART27 Társasházat igényes közönségnek szánjuk. Olyan lakóknak, akik magas színvonalú, minőségi alapanyagokból épített, korszerű műszaki megoldásokkal létrehozott otthonokra vágynak. A reprezentatív belvárosi környezet, az egyedi lehetőségek széles palettája, Földünk erőforrásainak észszerűen takarékos alkalmazása, maga a jövő.

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett