logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON
2018. 1. szám február-március


Napjainkban olyan ütemű technológiai fejlődésnek lehetünk tanúi, amely mellett már nem mehetünk el szó nélkül. A környezetvédelemi problémák, a szélsőséges időjárás és annak extrém mozzanatai, a hatalmas hőingadozások, mind arra mutatnak rá, hogy ha nem változtatunk drasztikusan életvitelükön, komoly következmények várhatók. Fontos, hogy a természet alternatív energiáit mindinkább kiaknázzuk.

 

buygreenenergy

 

Meg kell tanulnunk a Föld által kínált megújuló energiák alkalmazásával élnünk, s ezeket beépíteni mindennapjainkban. Ilyen a geotermikus energia, mely egy, a bolygónk belső hőjéből származó korlátlan erőforrás, melynek felhasználása hazánkban főként a termálvíz alkalmazása révén ismert. Azonban létezik egy másik alternatíva: a hőszivattyús rendszer, melynek segítségével a Föld hőmérsékletét a téli időszakban fűtésre, a nyári melegben hűtésre használhatjuk. Ennek a mechanizmusnak a környezet kímélése mellett, az energiahatékonysága is növelhető, amennyiben napkollektoros rendszerekkel kombináljuk.
Függetlenül attól, hogy Magyarország geotermikus adottságai kedvezőek, óriási a lemaradásunk a kinyerhető energiafelhasználás terén, ugyanis más európai országokban (Svájc, Svédország) már egyáltalán nem alkalmaznak földgázt, az otthonok többségében hőszivattyúk adják a meleget. Ez a technológia anyagi költségét tekintve ugyan jelentősebb beruházást igényel, ugyanakkor már erre a célra megalkotott támogatási rendszert is igénybe vehetünk. Az Otthon Melege Program pl. a fűtéskorszerűsítési szempontokat figyelembe véve 24-25 %-os finanszírozási lehetőséget biztosít a lakosság számára.

 

A geotermikus fűtés telepítése a hagyományos fűtéshez viszonyítva körülbelül 50 %, mely körülbelül 5 év alatt megtérülő befektetés.

 

Tipp: A NIBE Energy Systems skandinávia, Lengyelország és Csehország piacvezető gyártója a háztartási fűtéstechnikai termékek piacán. Geotermikus hőszivattyúinak új generációja kifinomult, legmodernebb robot- és gyártástechnológiával készült, ugyanakkor rendkívül egyszerű a telepítésük és működtetésük. Ezeket a készülékeket alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerekhez alakították ki, mint padló-, vagy falfűtés, fan-coilok, melyek magas komfort szintet, óriási megtakarítást biztosítanak és óvják a környezetünket. Egy NIBE Geo Hőszivattyú otthonunk fűtési energiafelhasználását megközelítőleg 75% csökkenti.

 

A NIBE 15 féle levegő-vízszivattyút, valamint 37 féle különböző típusú geohőszivattyút kínál a vásárlói számára, melyek 5-60 kW közötti fűtési teljesítménnyel rendelkeznek. A berendezéseket csoportosan használva 540kW vagy akár 1080kW fűtési teljesítmény elérésére is képesek.

 

A geohőszivattyú rendszer mellett azonban létezik másik aspektus is: legmodernebb robot- és gyártástechnológia felhasználásával készülő levegő-víz rendszerű hőszivattyú, mely a légtérből elnyert energiát hasznosítja fel a víz felmelegítéséhez. Ennek monoblokkos változata olyan műszaki konstrukció, ahol a gyártó a levegő-víz hőcserélőt és a kompresszort a kültéri egységbe építi, ezáltal a megtermelt hőenergia könnyen csatlakoztathatóvá válik az épület fűtésrendszeréhez.

 

zdjecie na komorke

 

Bálizs Andrej, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város főépítésze szerint az innováció kérdését célszerű lenne átfogóan kezelni, hiszen - bár az alternatív technológiák komoly térhódítást nyernek évről-évre – nagymértékű fejlesztési költséggel kell számolnunk. A közeljövőben azonban valószínűsíthető, hogy mindezek megvalósításához és alkalmazásához állami támogatás is társul majd, így a szigorodó előírásoknak minden épülő ingatlan eleget tud majd tenni.