logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON
2018. 1. szám február-március


Nagyvonalú, formabontó és ultramodern burkolólapok mossák el a határokat enteriőr- és exteriőr, fal-és padló között. Nincsenek konvenciók, unalmas térelválasztások, annál inkább látványos, különleges atmoszféra már-már kortárs művészetet felvonultató kollekciók. A burkolatok egyre nagyobb jelentőséggel bírnak, hiszen lehetővé teszik a terek és struktúrák harmonikus egyesítését. A választási alternatívák széles tárháza igazi belsőépítészeti szárnyalásra ad lehetőséget, társításuk azonban hozzáértést és körültekintést igénylő feladat.

 

b2

 

A legújabb burkolattrendekben a retro hangulatvilágtól egészen a merész futurista jegyekig mindenki megtalálja a személyiségéhez legközelebb álló designt. Az iránymutatásban és az elképzelések megvalósításban kimagasló szakmai segítséget kínál a zalaegerszegi Inter Opta Kft. Varga Attilát a bolognai CERSAI nemzetközi kiállításon tapasztalt élményeiről, a legújabb burkolati technológiákról, Flait Évát a vevői igényekről és aktuális trendekről kérdeztük!

 

Minden évben iránymutatásul szolgál és szakmai körökben meghatározó jelentőségű az olaszországi Bologna városában megrendezett CERSAI nemzetközi kiállítás. Milyen újdonságokkal jelentek meg a gyártók a legutóbbi kiállításon?
A 2017-es kiállítás egyértelműen az óriási méretű burkolólapok bemutatásáról szólt. A gyárak a mostani trendek szerint azt tartják szem előtt, hogy minél monumentálisabb termékeket gyártsanak és itt most ne a 80x80 cm-es nagyságra gondoljunk. Megjelentek a 120x240 cm-es illetve a 160x320 cm-es burkolólapok, melyek– ha belegondolunk - kisebb volumenű lakásokban egy egész falfelületet is befednének. A gyártók másik újdonsága, hogy már nem csupán egy adott helyiségre koncentráltan determinálják termékeiket, hanem egységességet sugallva egyedi lapcsaládokat terveznek kiszélesítve ezzel a burkolatok kihasználhatóságát. Ez az innováció lehetővé teszi, hogy a fürdőszobában, a nappaliban, a teraszon vagy akár a kerti grillezőn és a járdán is ugyan az a design és struktúra köszönjön vissza.

 

b6

 

b1

 

A gigantikus méretek speciális burkolási technológiát kívánnak?
Nemcsak a burkolólapok, hanem a burkolás technológiája is folyamatosan változik. A nagy méretek miatt a szállíthatóság is kérdéses, speciális eszközöket igényel. Egy 160x320 cm-es lap mozgatásához, felhelyezéséhez négy-öt ember koncentrált, fegyelmezett munkája szükséges. A lapok vágásához egyedi szerszámok szükségesek, egy hagyományos vágógéppel nem lehet dolgozni, ahogy egy konvencionális ragasztóval sem érhetjük el a hosszú távú eredményt. A burkolás technológiáját tekintve a tradicionális, ragasztott eljárás nem időtálló megoldás főként azokban az országokban, ahol intenzív hőmérséklet-ingadozásnak vannak kitéve a burkolati matériák. Extrém meleg hatására akár
80 oC fokra is felmelegedhet a flaszter, amelyet egy intenzív, hűsítő zápor 20 oC fokra hűt vissza. Nem kérdés, hogy ez a szélsőségesség a ragasztó elválását, a lapok elmozdulását, a fuga kirepedését eredményezi. Mindezeket a problémákat két új módszerrel próbálják meg kiküszöbölni: a kavics –és kőzúzalék ágyra helyezett Drain-rendszerek illetve habarccsal kitöltött zsalugyűrűk alkalmazásával. Az alapprobléma mindig abból adódik, hogy a burkolat alá beszivárog a víz, amely a fizika törvényszerűségeinek értelmében a lapok elválásához vezet. Legelső és legfontosabb momentum tehát, hogy egy lejtésadó réteget kell kialakítanunk, amely elvezeti az áteresztett vizet. A Drain-rendszer esetében egy mosott kavicságyazatba helyezzük a burkolatot. Ennek az első generációs technológiának a hátránya, hogy a zúzalék alkotóelemei nagyjából egyforma nagyságúak, így könnyen elmozdulnak egymásról, ezáltal a tömörítés nem masszív, ellentétben a térkövek alatt alkalmazott finom bazaltrétegnél, ahol a nagyobb összetevők mellett apróbb szemcsék is előfordulnak. Így született meg végül a zsalugyűrűs megoldás, amely Magyarországon még kitaposatlan úton jár, hiszen a szakma körülbelül 60%-a nem is hallott róla.

 

Mi az eljárás különlegessége?
A zsalugyűrűk tulajdonképpen 20 cm átmérőjű műanyag karikák, melyeket a burkolólapok sarkaihoz igazítunk, majd megtöltjük betonnal, s erre helyezzük a lapokat. Ez mindenképpen egy előremutató eljárás, hiszen az üregek között, a lejtés irányában könnyen távozik a víz, így a legfőbb probléma minimalizálódik. Ha ezt a metódust alkalmazzuk, akkor fontos, hogy a burkolati lap vastagságát is figyelembe kell vennünk, ugyanis nem elegendő a 7 mm-es lapvastagság. Mindezt szem előtt tartva a lapcsaládok kültéri elemeinél már megjelennek a 2 cm-es vastagságú burkolólapok, melyeket kifejezetten kertek, garázsok elé terveztek. A zsalugyűrűs rendszer kiépítése magasabb árat pozícionál, ezért a magánszférában szinte egyáltalán nem, nagyobb építkezések esetében azonban már alkalmazott, innovatív tendenciát mutat.

 

b5

 

Mi a vélekedés a nagy felületű burkolat-kis tér egymást kizáró elvi kérdéséről?
Az új design-szemlélet egyszer és mindenkorra leszámolni látszik azzal a sztereotípiával, miszerint a nagy lapok kizárólag nagy terekbe helyezhetők. Sőt. Ma már számos technikai megoldás létezik mindez bizonyítására. „A kevesebb, néha több!” elve alapján tágasabb térhatás érhető el, ha a fuga használatával egy kicsit „játszunk”. Minél méretesebb lapok állnak ugyanis rendelkezésünkre, annál kevesebb kötőanyagra van szükség, ezáltal az adott helyiség perspektívája nemhogy beszűkül, mind inkább kiszélesedik. Tény, hogy a vásárlók tartanak ezektől a méretektől, nem feltétlenül azért, mert nem tetszik nekik vagy, mert nem találnak jó árat hozzá. Egyszerű az ok: jelenleg még elképzelhetetlen, hogy egy ekkora burkolat díszítse otthonunkat. Ugyanakkor a nemzetközi burkolattrend egyértelműen efelé tendál.

 

Széles a spektrum a design tekintetében, melyek a legkedveltebb felületek és újdonságok?
A vásárlók körében továbbra is a neutrális, bézs, homokszínű árnyalatok a legkeresettebbek, a cement -, márványhatású burkolólapok iránti igény sem mutat csökkenést. Egyes változatokban a retro stílusú, tapéta-utánzatú minták, nagymamáink konyhacsempéjére emlékeztető patchwork alakzatok, formai sokszínűsége jelenik meg. A természetes kövek erezetének aspektusa, a naturális fahatás pedig évről-évre kidolgozottabb struktúrát mutat. A kerámiaiparban alkalmazott digitális technológia ugyanis tömeggyártásban képes leutánozni a természet egyedi szépségeit. A letisztult, eleganciát sugalló fehér szín mellé feltűnnek az okkersárga, a bordó a púderrózsaszín, a lime, a burgundi, a lila, és a szürke tónusai. A sárga-narancs duója melegséget, otthonosságot, a krémszínek és a sötét árnyalatok egyvelege izgalmas összhangot teremt. A parkettamintás lapok továbbra is hódítanak minden méretben és tónusban keresettek a piacon. A metro csempe, a 3 dimenziós és különleges térbeli hatást eredményező falburkolatok, a mozaikok és a metál színek sikere pedig épp oly töretlen, akárcsak a tavalyi évben. Egyre több transzparens felülettel találkozhatunk. A legnagyobb újdonság pedig kétségtelenül a burkolatok felhasználási sokoldalúságában rejlik. A burkolatok ma már nemcsak a térélményt fokozzák vagy a funkcióváltásokat jelölik, de megjelennek a függőleges felületeken, vagyis a falakon, és a legújabb elképzelések szerint már a konyhabútorok frontjain is. Ez esetben a gyártó egész vékony és könnyített felület kialakítására törekedett. Bravúros megoldás, hogy a padozat mellett az oldalfalak is ugyanazt a burkolatot viselik. A konyha miliőjében a pikkely, rombusz, hatszög alakú mértani alakzatok kölcsönöznek harmóniát egy- egy homogén, minimalista style-al párosítva.

 

b3

 

b4

 

A burkolatok otthonunk meghatározó „alapkövei”. Ezt a vevők is figyelembe veszik, amikor választásra kerül sor?
Egyre inkább győzedelmeskedik a minőség iránti kritérium az ár felett. De tulajdonképpen a kategóriák és négyzetméterárak egyaránt ezt a szemléletet szolgálják. Ma már a középkategóriás gyártók esetében is magas kvalitással és lenyűgöző dizájnnal találkozunk. A választást tekintve alapos körültekintésre, jól átgondolt döntésre kell törekednünk, hiszen a burkolatokat hosszú évekre választjuk, életterünk maradandó elemeit képezik és mindennapjaink, hangulatunk befolyásoló tényezői. Egy új lakás, ház építésénél óvatosan kell bánni a mintákkal, nehogy abba a hibába essünk, hogy a trendek sokszínűsége, változása miatt pár év alatt elhidegülünk az egykor kedvelt alakzatoktól, árnyalatoktól. Az alapos szakmai tervezésre és kivitelezésre ösztönözzük vásárlóinkat. Az internet sok esetben csak útvesztő lehet, amiből sokszor nehéz kikeveredni, mi ebben is próbálunk segíteni. Igyekszünk alaposan felmérni, hogy ki, milyen igényekkel érkezik, hiszen ez alapján tudjuk személyre szabni az ajánlatot. Extrém álmok megvalósításában is kezességet vállalunk, ennek csupán a vevő pénztárcája szab határt. A lapcsaládok megjelenése hatalmas lehetőséget ad arra, hogy kreativitásunkal finomítsuk otthonunk tökéletes arculatát.


Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett, Fotó: Atlas Concorde, Ragno, Marmi, Inhabit, Opoczno