logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON
2018. 1. szám február-március

 

Otthonunk funkcióit és jellegét alapjaiban határozza meg a térszervezés, melynek jelentősége a vásárlók körében sok esetben elhanyagolt és kevés figyelmet övező kérdés. Az alaprajzokra specializálódott, enteriőrtervező szakértőnk, Rónaszéki Erzsébet hosszú évek óta foglalkozik családi házak, lakások, irodák térszervezésével, és vallja, hogy a berendezési alaprajz, precíz, pontos elkészítése mindenek előtt a legfontosabb része az új építésű, felújításra kerülő házak, lakások tervezési szakaszának. Csakis ennek köszönhetően lesz a falak között kiforrott koncepció és egy élhető otthon.

 

Nappali 18

 

„A tervezés soha nem a bútoroknál vagy a csempeválasztásnál, esetleg a falszíneknél indul, a folyamatot az alapokról kell, hogy felépítsük. A tervezés szakaszát nem lehet megkerülni, ha a hosszútávon élhető és szerethető otthon végeredményét keressük. Minden egyes térnek sajátos morfológiája van, amit testre kell szabnunk.„

– hívja fel a figyelmet a belsőtér szakértő. Amikor lakást vásárolunk, építkezünk, vagy csak egy felújításba fogunk, az első, hogy elkezdünk álmodozni. Ahogy mondja, azonban a tökéletes végeredményhez nem elegendő néhány inspirációs kollázs az internetről, mindinkább sok munka, gyakorlat és tanulás szükséges. Ismernünk kell a belső tér szabályait, mert, ha az otthonunk nem funkcionális, az nap, mint nap, számos bosszúságot fog okozni. Ez lehet egy szűkre szabdalt, kényszerekhez igazodó helyiségkiosztás, rossz irányba nyíló ajtó, rossz helyre tett kapcsoló, hiányzó lámpakiállás, kevés tároló hely, rossz műveleti sorrenddel rendelkező konyha, nem megfelelő helyre beállított kanapé, vagy fotel és még hosszasan sorolhatnám. Amennyiben az alaprajz átgondolt, precíz és pontos, a térfolyamok egységessé válnak és a térszervezés tökéletes végeredménye garantált.”

 

IMG 1045

 

"A jó alaprajz biztosítja a bázist,amire otthonunk arculatát komponálhatjuk."

Rónaszéki Erzsébet

 

 

Mindenki törekszik arra, hogy közvetlen környezetében kialakítsa a neki megfelelő funkciókat, a kényelmet és a szépség összhangját. Ennek eléréséhez azonban nem elég kiválasztani néhány bútordarabot, csempét, járólapot, színes tapétát, esetleg függönyt. „Az élettér minden szeglete harmóniában kell, hogy legyen. A centiméterek játékával és a családmodell figyelembevételével készül el egy kényelmes praktikus berendezési alaprajz. Ez alapján kapunk képet a burkolatok elválasztásának pozícióiról, vagy a világítási terv menetéről, ami a szakembereknek is nagyszerű iránymutatást jelent a későbbi munkafolyamatokban. Mindez csak a berendezési alaprajz pontos ismeretében érhető el. Ugyanakkor a 27 év munkásága alatt azt tapasztaltam, hogy a tulajdonosok többsége a tervezés elindításakor nem sok segítőre talál és árván marad a bonyolult feladatok terhével a vállán.„

 

Nappali 19

 

Ilyenkor jön jól egy olyan szakmai segítség, aki unikális szemléletével képes vezérfonalat adni a folyamatnak, tereket és funkciókat újradefiniálni, textúrákban, formákban gondolkozni, szemléltetni, és dönteni. Mindehhez kevés szimplán lakberendezőnek lenni. Annál sokkal több kell. – mondja szakértőnk, aki azt is elárulja, hogy a nagyszerű projektek sikere a megbízó és tervező közös összhangján múlik:

„Alapvetően ötleteket adok, és mindig ott vagyok, meghallgatom a kérdéseket, eloszlatom, a kétségeket, segítek dönteni és leveszem a terhek nagy részét a megrendelők válláról, többek között a különféle igények, ízlések egyeztetésében a kompromisszumok meghozatalában, az ellentétek elsimításában már-már pszichológusként.”

 

alaprajz

 

50 nm2-es újépítésű ingatlan újradefiniálása

 

A jó alaprajz biztosítja tehát a bázist, amire otthonunk arculatát komponálhatjuk. Természetesen ez utóbbi sem egyszerű feladat, hiszen, aki nem mozog kellő magabiztossággal a kereskedelmi piac útvesztőiben, könnyen eltévedhet . És, hogy miért fontos mindez, amikor az internet oly sok inspirációt kínál? „Mert a megfelelő fények, textúrák és színek rajzolják a kontúrokat és biztosítják az optikai érzetet, a bútorok dominanciája juttatja érvényre a karakterjegyeket, végül pedig a stiláris utalások hangolják finomra az összképet. Azt a benyomást, ami az ott lakók esztétikai értékeit és gondolatiságát hordozza magán. De hogy mi dominál a belső terek kialakításának elsődleges szempontjaként? Ahogy mondja, természetesen a megrendelő igényinek figyelembe vétele, a szakmai szempontok és a költséghatékonyság.

 

A szakértő tanácsai megfontolandóak, már az egy alkalmas tanácsadás is megtérülő befektetés, hiszen a hosszú évek gyakorlatának köszönhetően, képes olyan megoldásokat találni a terek szervezésére és funkcionális elosztására, amire addig hosszú hónapok vagy évek alatt sem gondoltunk.

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Látványtervek: Róna Design