logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON
2018. 1. szám február-március

 

Az elmúlt esztendők családtámogatási rendszerének lehetőségei és bővülése, a jövedelmek emelkedése, az ingatlanfejlesztők komoly beruházási szándéka növekedő tendenciát eredményezett a lakáspiaci helyzetet illetően. A következő hónapok további fellendülést sejtetnek e téren, ugyanis ugrásszerűen megnőtt az új építésű ingatlanok vásárlása iránti igény. Magyarország egyik legnagyobb franchise rendszerű ingatlanirodájának zalaegerszegi vezetőit, Tiborcz Zoltánt és Berki Mónikát faggattuk a 2018-as év távlatairól.

 

Fotolia 169043126 L

 

Erőteljes fellendülés jellemezte a lakáspiacot a tavalyi esztendőben. Hogy érintette mindez a használtlakás piacot?
Országos vonatkozásban a tavalyi évben a zalaegerszegi ingatlanárak nagymértékben emelkedtek, melynek főként az az oka, hogy alapvetően alacsony bázisszinten voltak az árak a többi megyeszékhelyhez képest. 2017-ben az előző évhez viszonyítva gyorsuló ütemben és emelkedő árakon cseréltek gazdát a használt ingatlanok, ez a tendencia azonban most kicsit lassulni látszik. Valószínűsítjük, hogy ez idén így is marad, melynek a fő oka abban keresendő, hogy a magánszemélyek kissé túlárazva kínálják ingatlanjaikat a piacon, erre a magas árra azonban a vevők még nem állnak készen.Nem mindenki tudja befogadni a piaci árnövekedést. A használtpiaci árak emelkedésének köszönhetően ugyanakkor a használt lakások és az újlakások közötti árkülönbség kisebb lett. Jelenleg – ennek (is) köszönhetően – megnőtt az igény az új építésű ingatlanok vásárlására.


Számtalan projekt indul(t) útjára a városban, milyen a kereslet és a bizalom a lakások iránt?
A válság nehéz évei után, most szerencsés helyzet áll fenn, a támogatási rendszereknek és a projektek banki felügyeletének köszönhetően, újra van vevői bizalom az újépítésű lakásvásárlás iránt, szerencsére ma már nagyon kevés a megbízhatatlan beruházó. A vevők emiatt bátrabban vágnak bele újlakás vásárlásba és bíznak a beruházás sikerében. A másik tényező, hogy a használt ingatlanok és az új építésűek árban már megközelítik egymást, hiszen egy, már évek óta lakott épület – a viszonylag magas árán túl – sok esetben számos rekonstrukciót, felújítást igényel, ami plusz költséget jelent a vásárlónak. Ehhez képest a költségkülönbség áthidalásával új építésű otthonba is költözhetünk annak első lakójaként. Sok esetben nem releváns a differencia a korszerű új, és a használt ingatlanok végső ára között.

 

kép01

Jókai utca

 

Milyen előnyökkel rendelkezik egy új építésű ingatlan? Miért olyan népszerű?
Egy új lakás vásárlása, amellett, hogy presztízsét tekintve magasabb, befektetésként is elsőosztályú, hiszen hosszútávon időtálló megoldás és könnyen bérbeadható. A rendezett, parkosított környezet emeli nívóját, értékállósága páratlan, nem beszélve azokról az energiatakarékossági szempontokról, energetikai előírásokról, melyek alacsony rezsiköltségét is determinálják. Azonos kvalitású és habitusú szomszédokkal pedig kellemesebb az együttélés.

 

A tavaly év végi statisztikai méréseink alapján a Zala megyei tégla lakások négyzetméter ára: 193.000 Ft, fajlagos ára: 11.000.196 Ft, a panel építésűek nem sokkal kevesebb: 192.000 Ft/m2 és 10.574.000 Ft fajlagos áron keltek el.
A vásárlók 31 %-os bázisa: 30-40 éves korosztályból került, akiket a 40-50-es korosztály követ 26 %-kal. Státuszukat tekintve beosztottak 44 %-ban, a vállalkozók befektetési célzattal
27 %-ban vásároltak ingatlant irodánknál. A vásárlás főként befektetési célzattal jött létre (29 %), nagyobb ingatlanba költözés (27 %) illetve az első lakáshoz jutás okán (19 %).

 

Annak, aki egy ilyen otthon mellett teszi le voksát, sok-sok türelemmel és kompromisszumkészséggel is rendelkeznie kell?
Talán ez a legkényesebb és legnehezebb pont. Akinek sürgős a költözés, érdemes olyan projektet választania, ahol javában folyik az építkezés és már állnak a falak. Ennek azonban az a hátránya, hogy a lakások nagy része már értékesítve van, így a választási lehetőségek számát tekintve szűkül a paletta. Annak, aki azonban a tervezőasztalról vásárol, több hónapos, akár másfél éves kivárási idővel kell számolnia. Ez a várakozási idő azonban érték is, hiszen nem kell elsietni az újlakás saját igények szerinti kialakítását. Van idő átgondolni, belsőépítészt segítségül hívni, majd az alapos tervezés után egy szebb, modernebb, minőségibb otthonba költözni.

 

Arrabona Társasház

Arrabona ház

 

Milyen kialakítású, elrendezésű lakásokat keresnek az újlakás vevők?
Kisebb alapterületű (42-50 m2) lakásokat főként befektetési célzattal vásárolnak ügyfeleink, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek a belső terek elrendezésére, a praktikusságra és a komfortra egyaránt. Ma már kedvező körülmény, hogy az új projekteknél nem jellemzőek az összenyomott és kihasználatlan terek, mindinkább élhető, tágas megoldások születnek. A vevők számára fontos szempont, ha a konyha ablakos, ha van étkező, háztartási helyiség és nagyméretű a terasz. De a garázs sem elhanyagolható tényező, akinek a pénztárcája megengedi, mindenképp vásárol garázst is lakásmérettől függetlenül. A CSOK miatt a nagylakások is kimondottan keresettek, hiszen a 3 gyerek feltételez egy bizonyos életteret. Ezért nagy igény van a 80-100 m2-es lakásokra egyaránt.

 

bodza

Bodza Villapark

A megyeszékhely mely városrészeiben észlelhető leginkább a pezsgés?
Zalaegerszegen a belváros közelsége és a kertvárosi miliő vonzza a fejlesztőket és a vásárlókat a leginkább. De az ügyfelek az újépítésű családi házakat is keresik, melynél teljesen egyedi igényeik kialakítására van lehetőség. Azonban itt is hosszabb átfutással kell számolni, a családi ház népszerűségét mutatja, hogy az idei évre már aligha tudunk projektet bevállalni. Sokak számára szokatlan még ez a fajta eljárás, külföldön azonban már régóta jól bevált módszer, hogy a kivitelezők már évekre előre leszerződnek, így aki családi ház építésében gondolkodik, jó előre kell terveznie.

 

Milyen támogatási lehetőségekkel élhetnek és élnek is a legtöbben?
A hatályos törvénykezés előírásainak eleget téve, bármilyen családtámogatási kedvezmény igényelhető, de – nem meglepő módon - az elmúlt időszakban lényegesen megnőtt a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) kérelmezők száma. Ennek ellenére a vevők fele most is készpénzért vásárol, hitel és támogatás igénylése nélkül. Azt is érzékeljük, hogy a hitelekre is megnőtt az igény, hiszen a jövedelmek növekedése, a kamatok csökkenése, a jó lakástakarék-pénztári konstrukciók, az illetékkedvezmény, mind-mind hozzájárulnak a hiteligénylés pozitív elbírálásához. Kiemelkedő lehetőség a lakásvásárlások terén, hogy a jövő év végéig garantáltan csupán 5 %-os ÁFA megfizetésére kötelezik a vevőt. A jelenleg zajló építkezések esetében, aki most vásárol, ezzel az ÁFA-garanciával élhet.

 

teskandi lakopark

Teskándi házak

 

Milyen áron tudunk ma újlakáshoz jutni Zalaegerszegen?
Egy új építésű projektnél nem a csak a piaci helyzet, hanem a kiindulási alap a bekerülési költség is megszabja az árat. Számolni kell a telekárral, az építőanyag költségével, az építési munkadíjjal, a kivitelezői és beruházói haszonnal. Mindezek együttese képzi a végleges árat. Az építési előírások folyamatosan változnak, szigorodnak: egyes jogszabályok szerint, 2020-tól már megújuló energiát alkalmazó rendszerek kiépítését kell szorgalmazni. Az alternatív energiát azonban meg kell fizetni, jelenleg ez az, ami a legnagyobb költségvonzattal bír. Mindezek ismeretében nem csodálkozhatunk azon, hogy a jelenlegi 350-380 ezer Ft/m2 közötti költség 400-420 ezer Ft/m2-re nő majd az elkövetkezendő pár évben, majd ezt követően is folyamatos áremelkedés prognosztizálható.

 

Sok-sok elintézni való feladat előtt áll az, aki új otthonteremtésen töri a fejét. Egy ingatlaniroda minden aspektusban segítséget nyújthat, maximálisan kielégítve ezzel a vásárlói igényeket?
Igen, azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb renoméja van a szakmánknak, az emberek bátran keresnek fel bennünket, szükségét érzik, hogy koordináljuk az értékesítés folyamatát, bíznak és bízhatnak is projektjeink sikerében. Irodánk tizenkét főállású ingatlanértékesítője és egy fő hiteltanácsadója dolgozik nap, mint nap azon, hogy ügyfeleink minél alaposabb, személyre és pénztárcára szabott ajánlatokat kapjanak, a vevőnek csupán az a feladata, hogy a lehetőségek között rátaláljon és elköteleződjön az adott ingatlan mellett.

 

gebarti

Gébárti Öko-ház

 

A Duna House kínálatában számtalan ingatlan vár eladásra 2018-2019-es átadással:

-Arrabona HÁZ: Bíró Márton utcában épülő 19 lakásos, 2 üzlethelyiséget tartalmazó épületegyüttes, melynek építése év elején indult. A lakások év végén költözhetőek, melyeknek jelenleg kb. a fele már értékesített.

-Kinizsi UTCA: a Páterdombon épülő 4 lakásos épület idén nyáron már költözhető állapotban lesz, jelenleg 2 lakás még gazdára vár.

-Öko-ház: a Gébárti-tó közelében épülő lakóépület a föld hőjét használja fűtésre és hűtésre, ezáltal alacsony rezsivel rendelkezik majd. Lift és teremgarázs szolgálja a lakók kényelmét, itt első ütemben 14 lakás várja lakóit.

-Color II.: – 32 lakásos beruházás, melyből már csak 6 lakás szabad. Az építkezés folyamatban van, az épület novemberben kerül átadásra.

-Jókai utca: két ütemben készülő beruházás, melynek első szakasza 15 lakás megépítésére ad lehetőséget, a második során pedig 11 további ingatlan épül majd. A Jókai utca elején épülő projekt első fázisában már csak 2 szabad lakás megvásárlása lehetséges.

-Bodza villapark: a kertvárosi Nemzetőr utcában épülő 27 lakásos épület különlegessége panorámájában és egyedi alakíthatóságában rejlik. A 70-100 m2-es lakások sora mellett a Bodza Villapark palettája ráadásul új lakástípussal is bővült: 3 db 55 m2-es ingatlan kialakítására is sor kerül. Az építkezés tavasszal indul, a lakások több, mint 50%-a már elkelt.

-Teskándi házak: Teskándon induló, árban kedvező, friss projekt, melynek keretében nagyszámú, 56-82 m2-es különálló lakóházak megvásárlására van lehetőség.

 

Forrás és látványtervek: Duna House, Fotó: Fotolia