logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON
2017. 8. szám december-január

 

Évtizedes álmukból ébrednek újra bútorok és tárgyak a Malenka Art & Style alkotói műhelyében. Erdei Klára 180 négyzetméteres műterme, nem csupán fotós tevékenységének szolgál helyszínéül, de egy lenyűgöző bemutató enteriőrként is működik. A fiatal fotós újragondolt sikkes tárgyi kellékei már évek óta izgalmas háttereket szolgáltattak képeinek. Az értékmentéshez pedig olyan gyártó festékét kereste, amely nem csupán új karaktert adott a komódoknak, szófáknak, vagy egyéb dekorelemeknek, de végtelenül egyszerű és magas minőségű lehetőségét kínálta a „csináld magad” projekteknek. Így lett felhasználóból a különleges Jeanne d’Arc Living festékkollekcióinak helyi forgalmazója. A Malenka belvárosi Showroomjában jártunk, hogy ecsetet ragadjunk és megtapasztaljuk, hogy is működik a gyakorlatban, a dán precizitás egy újabb remeke, a Vintage Paint.

 

m  

 

Miben más a Vintage Paint, mint a piacon szereplő társai?
A Jeanne d’Arc Living Vintage Paint a korabeli, tradicionális, mész alapú festék korszerűsített változata, amely egyesíti az eredeti minőséget a modern technológiával. A gyártás folyamán kizárólag természetes összetevőket használ a gyártó. Ami pedig az egyik legnagyobb előnye a hagyományos festékekkel szemben, hogy nem igényel speciális előkészítést, vagy csiszolást a festeni kívánt felület, legyen az bútor, padló, fal, dekorációs kellék, vagy csempe. Emellett ez a környezetbarát, vízbázisú festék úgy lett kifejlesztve, hogy használatával elérhessük azt az igazán matt, krétás felületet, amely a régmúlt idők festékeire volt jellemző. Mindemellett gyakorlatilag minden felületen megtapad, közvetlenül a dobozból már használatba is vehető, és kiváló fedést biztosít.ű

 

m2

 

A színpalettába azonnal beleszerettem… Gyakorlatilag bárki könnyedén megtalálhatja az elképzeléseihez leginkább illeszkedő árnyalatot!
45 csodálatos vintage színben, valamint 3 alapszínben kaphatóak a festékek, amelyekből könnyedén kikeverhetőek további kívánt árnyalatok. A palettán található összes tónus harmonizál egymással. Vagyis nincs rossz választás, hiszen nincs két olyan szín, ami ne passzolna össze. A festékeket egymással, sőt még a waxokkal is mixelhetőek így teljesen új tónusokat kaphatunk.

 

m3

 

A már lefestett felületeket hogyan óvhatjuk?
A vintage Paint kollekció 8 színben kínál az antikoláshoz és a festett felületek megóvásához elengedhetetlen ANTIQUE WAX felületzáró viaszokat. A lágy, prémium minőségű waxokkal nagyon könnyű dolgozni. De a termékek között megtalálható egy fantasztikus alapozó is, a VINTAGE PRIMER & SEALER, mely az „átvérzés” megelőzéséhez vagy a festék lezárásához javallott. Nagyobb igénybevételnek kitett felületek esetén pedig használható a szintén vízbázisú ULTRA MATT vagy FÉNYES LAKK.

 

Az elmúlt évek lakberendezési trendjeibe bombaként robban a shabby chic, a Vintage, az antik, a skandináv, a retro és az art deco és ezek eklektikus elegye a minimalista trendekkel keretezve, miközben mi magunk is szívesen alkotunk, kreatívkódunk az otthonszépítésben…
Valóban, és ez által lehet költséghatékony és teljesen egyedi a végeredmény. A Jeanne d’Arc Living termékcsaládját pontosan emiatt is éreztem magamhoz is testhezállónak, hiszen ez a lakberendezési márka nem csupán a festékcsaládot tartalmazza, hanem lakástextileket, lakásdekorációs termékeket és tapétákat is. Így foglalja gyönyörű egységes keretrendszerbe az enteriőröket és teszi lehetővé, hogy minimális pénz és energia ráfordításával kompletten újraöltöztessük a tereket és tárgyakat, legyen szó konyhabútorról, hálószobabútorról, vagy fürdőszobáról. A gyártó innovatív törekvéseinek köszönhetően pedig rendszeresen napvilágot látnak újabb és újabb produktumok. Ilyen például betonhatású festék, amellyel különleges faleffekt érhető el. De ha már a falnál tartunk, a ftalátmentes, mosható dekortapétáink is kiválóan illeszkednek a Vintage Paint színpalettájához, így mind falon, mind bútoron alkalmazva igazi vintage hangulatot teremthetünk.

 

m1

 

Aki ellátogat hozzátok, sok inspirációt és útmutatatást is kaphat a mész alapú krétafesték használatával kapcsolatban! Igyekszel mentorálni a vásárlóidat?
Minden hónapban tartunk workshopokat, ahová bárki, aki szívesen megtapasztalná a bútorfestés örömét, jelentkezhet. A workshopok kezdőtől haladó szintig kínálnak lehetőséget arra, hogy különböző technikákat sajátítsanak el a résztvevői. Itt megtudhatják többek között, hogy hogyan lehet autentikus Vintage stílusban bútort, padlót, falat festeni, mi az a repesztőlakk- technika, vagy antikolás, hogy miként színezhetők a textíliák és festhetők át a kárpitozott bútorok. A workshopok alapvetően egymásra épülnek. Először egy alap bútorfestő workshopon kell részt venni. A második szint már a stenciltechnikáról szól, ahol Vintage hangulatú ornamentikus vagy feliratos stenciljeinket használjuk a legkülönbözőbb felületeken. Akit pedig inkább a székfelújító wokshop érdekelne, belekóstolhat a kárpitozás világába. A haladók pedig tapétakasírozást is elsajátíthatnak. Nem csupán 6-8 fős, de kis létszámú egyéni workshopokat is tartunk barátnőknek, családoknak. Sokan itt fognak először ecsetet a kezükben, végül óriási sikerélményekkel távoznak, hiszen nagyon könnyű dolgozni ezekkel a prémiumtermékekkel.

 

Hogyan varázsolhatunk ünnepi hangulatot a Jeanne d’Arc Living termékeivel?
A festékpalettáról metálfestékek is elérhetőek, amelyekkel bármilyen felületű karácsonyi dísz, dekorációs elem is aranyba, ezüstbe, vagy bronzba öltöztethető. De a karácsonyi csomagoláshoz is nyújt különlegességeket a márka ünnepi motívumokkal tarkított stencilkínálata.

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Fotó: Malenka