logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON
2017. 8. szám december-január

 

Életünk mintegy egyharmadát alvással töltjük, nem árt, tehát, ha van néhány kritériumunk „hálótársunkkal” kapcsolatban. Matracunk sokoldalúan biztosíthatja alváskomfortunkat, vagy teljesen el is ronthatja a pihenés minőségét, derékfájást és allergiát is okozhat. Éppen ezért utána jártunk, mire is kell gondolni a matracvásárlásnál. Minden ember más és más tulajdonságokkal és életviteli szokásokkal rendelkezik (testsúly, alvástípus, alvási szokás), ezeket figyelembe véve nem felelhet meg mindenki számára ugyanaz a matrac.

 

2016072616454880462


Hanyatt vagy háton, esetleg oldalt? Kemény vagy puha?
Leginkább két sajátos tényező fogja meghatározni, hogy milyen keménységű matrac lesz az ideális számunkra. Az egyik a testsúly a másik a leggyakoribb alvóhelyzetünk, vagyis az alvástípusunk! A kifejezetten kemény matracokat általában nagyobb súlyú személyeknek ajánlják, akik többnyire hason vagy háton alvók. Illetve bizonyos orvosi esetekben, amikor ez indokolttá válik. Az oldalt fekve alvóknál, a váll és medence tájékon nagyobb nyomáspontok keletkeznek, ami lassítja a vérkeringést. Ez legtöbbször zsibbadást is eredményezhet, mely a leggyakoribb oka lehet az éjszakai forgolódásnak, nyugtalan alvásnak. A rugalmasabb felületű, viszonylag lágyabb vagy félkemény matracok általában nagyobb testbefogadó képességgel rendelkeznek. Jobban elnyelik a vállat, csípőt és ezáltal kisebb nyomás alakul ki ezeken a területeken. Ilyenkor oldalt fekve a gerinc jobban ki tud egyenesedni. A puha vagy félkemény matracokat leginkább közép illetve kisebb súlyú személyeknek ajánlják oldalt alváshoz vagy vegyes alvástípushoz. A nők 90%-a - testi adottságaikból adódóan- leginkább oldalt alvó. Ehhez párosul az átlagosan kisebb súly is, és immár ezt a két tényezőt együtt figyelembe véve nekik kimondottan nem ajánlott kemény matracot választani. Gyermekeink is hasonló igényekkel rendelkeznek. 8-10 éves kor alatt is inkább a viszonylag lágyabb matracok ideálisabbak, mivel ebben a korban a testtömeg még nem jelentős.

 

Hästens Vividus Elsa Hosk April 2016 compressed

 

Egyben vagy két darabban?
Általában két darabból szokták ajánlani az ágybetéteket, mert könnyebb a kezelhetőségük. A rugós matracoknál az áthullámzás kiküszöbölése végett, a biomatracoknál inkább a súly miatt, hiszen majd kétszer olyan nehezek, mint egy átlagos rugós matrac. Némely esetben a párok közti jelentős súlykülönbség, vagy eltérő alvási szokások indokolják a két különálló matrac használatát. A 160/200 vagy 180/200 méretű ágybetéteket akkor szokták egyben javasolni, ha az ágykeretbe kerül és pl. földre illetve galériába, (ilyenkor nincs, ami összetartsa a két matracot és könnyen szétcsúszhatnának) esetleg akkor mikor egy pár kimondottan szorosan összebújva szokott aludni. Ez esetben egyikük mindig középre kerül az ágyban.

 

Legyen antiallergén!
Antiallergén matrac, antiallergén matrachuzat egy meglévő allergia esetén sarkalatos kritérium a választásnál. A matrachuzat moshatósága, légáteresztő képessége válik a legfontosabbá. Az antiallergén matrachuzat előnye, hogy otthon, háztartási körülmények között tudjuk mosni. Tapasztalatok és tesztek szerint a 40oC-on történő mosás elegendő a fenntartható higiéniához.

 

Szerkezeti felépítés
Minden matractípusnak megvannak a maga előnyei, így például a rugós matracoknak is, melyek a kor előrehaladtával, és a habanyagok fejlődésével gyökeresen átalakultak. A formakövetésben, alátámasztásban és ergonómiai alakíthatóságban gyakorlatilag átlépett felettük a kor. A bonellrugók elavultságát és korszerűtlenségét felismerve a gyártók kifejlesztették a zsákrugót (más néven táskarugót), amelynek elve, hogy a rugótestek kisebb méretűek és egy kis textil tasakba bevarrva majdnem függetlenül mozognak egymástól. Ez a szerkezeti előny összehasonlíthatatlanná teszi őket elődjükkel, ám pontrugalmasságban így is elmaradnak a habmatracoktól. De nézzük csak a rendkívül tömör anyagösszetételük miatt higiénikus és pormentes latexmatracokat, amelyek nehéz fajsúlyánál fogva, továbbá “nem a legjobb” légáteresztő képességének és drága előállítási költségének köszönhetően némiképp kiszorulni látszanak a Nyugat-Európai matracpiacokról. Azok számára, akik az éjszaki izzadással küzdenek, fontos szempont nagy, nyitott pórusokkal rendelkező matracszerkezet. Ezt biztosítják a hideghab matracok, melyeket kiváló átszellőzés, jó nedvességelvezetés, és hosszú élettartam jellemez. Az ún. Memoryfoam kategóriájában kivételes és egyedülálló ergonómia és komfort valósítható meg. A legtöbb emlékezőhab matrac azonban egy kivágott hideghab hasábból és egy ráragasztott memory lapból áll. Ezek árfekvésüket tekintve az emlékezőhab matracok között a kedvezőbb termékek közé tartoznak. Kicsit magasabb kategóriában találhatók a profilozott tartómaggal és/vagy szellőzőcsatornákkal ellátott memory matracok, amelyeknél már elkerülhető a befülledés és a memory réteg felmelegedése. A személyre szabott felderítéshez azonban célszerű próbafekvést eszközölnünk.

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Fotó: Hästens