logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON
2017. 7. szám november

 

 

A kertkultúrát napjainkban minden eddiginél gazdagabb kreativitás jellemzi. Ám a kertépítés, akárcsak a belső terek kialakítása, átgondolt tervezést és koncepciót kíván. Fontos, hogy a kert igazodjon a ház karakteréhez, és fordítva is kell, hogy működjön ez a „zöld a házzal” féle kollaboráció, vagyis az ingatlan tervezésekor is célszerű igazodni a táji környezethez. Így születik enteriőr és exteriőr egymással harmóniában.

 

1

 

Akár új kertet szeretnénk létrehozni, akár a meglévőt csinosítanánk, az őszi időszak a legideálisabb a kertészkedésre. A kert harmonikus, és időtálló kialakításához azonban sok tényező együttállása szükséges. Kiváltképp azért, mert az új sorházi lakásokhoz és családi házakhoz manapság jellemzően kisebb telkek kapcsolódnak, mint a nagyszüleink idejében. A pici, tagolt kertek esetében pedig még fontosabb, hogy a rendelkezésünkre álló területtel minél ésszerűbben gazdálkodjunk. Horváthné Kocsis Henrietta, az Örökzöld Kertészet kereskedelmi vezetője kérésünkre elmondta, melyek a leggyakoribb hibák, illetve mire érdemes odafigyelni az újdonsült kerttulajdonosoknak:

• Ne ültessünk növényismeret vagy szakember tanácsa nélkül díszfát, mert pár év alatt kinőhetik a kertet! Megoldás: kisebb kertekbe alacsonyabb termetű, kisebb törzsre oltott fákat ültessünk, amelyek lassabban nőnek. Vegyük figyelembe a várható végleges magasságukat és hagyjunk elég helyet a fák fejlődésének!

• Gyakori hiba, hogy eltérő talajigényű növények egy helyre kerülnek, ezáltal sínylődnek, tönkre mennek. Figyeljünk arra, hogy egyes növények kizárólag alacsony pH-értékű (savanyú) földben érzik jól magukat, ilyen például az áfonya, a rododendron, a kamélia vagy az örökzöld magnólia. Más növények a bázikus (lúgos) talajban fejlődnek szépen, mint például a virágzó növények jelentős része. Az eltérő tápanyagigény miatt, már vásárláskor javasolt beszerezni az adott növény begyökeresedéséhez, fejlődéséhez szükséges tápanyagokat.

• Ismernünk kell kertünk adottságait, tájolását is. A teljes napot nem minden növény kedveli, egyesek csak árnyékban, míg mások félárnyékban érzik jól magukat.

• A burkolatok, támfal elemek, kő őrlemények, zúzalékok, magaságyások, a világítások, és a bútorokok elhelyezése is átgondoltságot igényel és, fontos, hogy azok a ház belső és homlokzati jegyeit figyelembe véve kerüljenek kialakításra.

• A végső stílus megalkotásakor az örökzöldek és évelők, színeire és ültetési formáira, arányaira és vonalvezetésére is ügyelni kell. Legjobb az elején eltervezni, milyen stílust szeretnénk létrehozni.

• Érdemes a kertünkről egy egyszerű alaprajzot és néhány fotót bevinnünk az általunk kiszemelt kertészetbe és kertész szakember véleményét kikérni. A kertészek, kertészmérnökök a kertünk adottságainak megfelelően segítenek választani a nekünk tetsző növények közül. Tájékoztatnak minket a megfelelő ültetési időről, a növények gondozásáról és az ültetéshez szükséges tudnivalókról.

 

8

 

22

 

 

 

A természet ruhája
Íme, a legnépszerűbb kerti stílusok

 

A spiritizmus a kertben is tetten érhető- japánkertek

A zen-buddhizmushoz köthető, elsősorban meditatív célt szolgáló japánkertek elmaradhatatlan alapeleme a víz és a kő. E kettő elem harmóniájába épülnek a törpefenyők, bambuszok, vörös juharok vagy törpe puszpángok. De a japán díszcseresznye, a liliomfa és egyes páfrányfélék is jól harmonizálnak ezzel a stílussal.

 

Klasszikus értékek mentén- angolkertek

Az angol vidéki kertstílus jellemzője, hogy a kert minden szabad területét felhasználja. Kanyargós utak, ösvények vezetnek a dúsan beültetett virágágyások között. A beültetéskor igyekezzünk a természetes hatást megvalósítani, ügyelve a szín és illat harmóniájára. Az angolkerteket a romantika és a természetesség jellemzi. A növények elrendezése nem feltétlenül követ szigorú képletet. A különféle cserjék, virágok és fák elszórtan vannak ültetve. Minden ápolt, de semmi sem szabályos!

 

66

 

2

 

67

 

A tradíció ma is él- konyhakertek

A gyümölcsös-, és a konyhakerteket nem kell bemutatnunk, hiszen ezeknek nagy hagyománya van hazánkban. A natúr kertek lényege a nyugtató természetesség: madarak, pillangók, gazdagon termő ágyások, dísz és haszonnövények gyönyörű és jótékony életközössége.

 

Minimál bent, minimál kint – modern kertek

A modern kert letisztult, szabályos formákat takar, minden kültéri objektum szigorú és geometrikus formavilágú, jól átgondolt koncepció alapján készül. Szép gyepet, szolid kőburkolatot, elegáns, kavicsos területeket rejt magába, némi díszfűvel, díszfával és díszcserjével tarkítva. A látványt a formára nyírt örökzöldek, és a minimalista balkonládák közvetítik. De karakterjegyei között szerepelnek olyan növények is, mint a buxus, a tuja, a Leyland ciprus, a bambusz, a fűfélék/sások, a gömbfák, és a korallberkenye is. A terasz és a kert egymásba olvadva hozza még közelebb az embert a természettel.

 

39

 

Minél öregebb, annál nemesebb- vintage kertek

A vintage nemcsak a lakberendezésben, de a kertben is helyet talált magának. Néhány lim-lom a nagyi padlásáról, vagy a bolháról, némi fantáziával fűszerezve, teljesen új felhasználási lehetőségeket rejt magában. A vintage stílus kialakításához régies, kopottas, rusztikus kiegészítőket használjunk. Kopott fabútorok, spaletták, egy ócska kerékpár, vagy talicska, vödör, vagy öntözőkanna is új fényében tündökölhet a kertben. A régi tárgyakat felhasználva ültessünk színes évelőket, pasztellszínű pozsgásokat, cserjéket. A lényeg, hogy semmi újnak látszó kerti díszítőelemet ne használjunk!

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Fotó: Adolfo Herrison