logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON
2017. 6. szám szeptember-október

 

Úgy tűnik az ingatlanpiac magasabb fokozatra kapcsolt. A korábbi előrejelzések megvalósulni látszódnak, egyre több otthon épül ugyanis Zalaegerszegen, miközben a kereslet is egyre nagyobb az újépítésű lakások iránt. Tiborcz Zoltán, a zalaegerszegi Duna House Ingatlaniroda tulajdonosa maga is több kisebb lakásépítési beruházást indított el az elmúlt időszakban a város projektjeinek prominens sorában, és fáradozik jelenleg is azon, hogy újabb és újabb társasházak épüljenek, megbízható háttérrel rendelkező beruházókkal együttműködve.

 

Berki Mónika irodai értékesítési irodavezetővel és Tiborcz Zoltánnal a legújabb, és a maga nemében páratlan lehetőségeket rejtő 27 lakásos kertvárosi villapark friss tervrajzai fölött beszélgettünk. Nos, már a név is sejteti, hogy itt valami többről lesz szó, mint csupán újépítésű épületegyüttesről…

 

dh0

 

Mitől olyan unikális ez a projekt?
Egy olyan beruházást szerettünk volna a beruházókkal közösen megvalósítani, ahol nemcsak egy újabb ingatlan vagy ingatlancsoport, de egyfajta új életérzés is születik. Ennek értelmében természetközeli milliőt és minőségi építészeti preferenciákat tűztük ki irányelvül. Természetesen ez esetben a kulcs az unikális elhelyezkedésében rejlett és elvitatatlan volt a stabil befektetői háttér is. Ami ez esetben a 10 éves múltra, és 15 éves tapasztalatra visszatekintő ingatlanfejlesztő- és beruházó cég, a szombathelyi West Pannon Shop Kft. A beruházó többszáz lakás beruházását bonyolította le a Nyugat-dunántúli régióban, főleg Szombathelyen, ahol jelenleg is 100 lakás építése folyik, de voltak fejlesztéseik Győrben, Tapolcán, Sárváron és már Zalaegerszegen is. A jelen beruházás abban is egyedülálló, hogy már az előkészítési fázisban is kérték a beruházók a tanácsainkat, hogy milyen otthonok épüljenek.

 

Egyszóval elsősorban meg kellett találni a tökéletes partnert, majd a helyszínre kellett adaptálni az elképzeléseket?
Valójában igen. Másfél évig kerestük azt a telket, ahol megvalósítható ez a fajta modern perspektíva és a leendő lakók valódi dialógusba kerülhetnek a zöld övezettel. Végül Zalaegerszeg egyik legpreferáltabb kertvárosi övezetében találtunk rá arra, a több, mint egy hektáros területre, ahová 2018. márciusi kezdéssel 3 épületben, épületenként 9 db 70-100 m2-es, magas színvonalú, lakást épít az ingatlanfejlesztő. A tervezett épületek elhelyezése szabadonálló, ám páratlan, hogy a beépítettség mindössze 14%-os. Így a közös zöldterületek alkalmasak játékra, pihenésre, kertészkedésre, a földszinti lakások előtti a zöldterületek pedig saját használatra is. Ám, ami még kiváltképp megkülönbözteti ezt, épületparkot az ingatlanpiaci társaitól, az a csend, a nyugalom, a jó levegő és a panoráma az alsóerdő és a Tv torony irányába.

 

dh

 

dh1


Mi volt a tervezési metódus?
Modern, mégsem radikális építészeti megvalósulást terveztük. Időtlen anyagok és a természet találkozása egyfajta kifinomult architektúrában ölt majd testet. Fontos, hogy modern, minőségi anyagokkal dolgozzunk. Ennek értelmében prémium minőségű fa nyílászárók kerülnek beépítésre. A homlokzat letisztult, és szervesen simul bele a természetbe. Ami pedig szintén építészeti megfogalmazás volt, hogy transzparens üvegkorlátok segítségével hozzuk kapcsolatba az ott lakókat a természettel. Ettől azonban még megmarad azok zárt és intim kialakítása, hiszen rendhagyó tervezési megoldással, egymástól térben elcsúsztatva valósulnak meg. Így egyik lakás teraszáról sem lehet majd átlátni a másikra.

 

Esztétika, kényelem, komfort…. de mennyiben irányadó a vevő és a sajátos elképzelések?
A villapark a vevőknek épül, kizárólag az ő igényeiket szem előtt tartva. Így a belső terek kialakítását is rugalmasan kezeljük. A jelenlegi alaprajzokon feltüntetett téregyüttesek átszervezhetőek. A szó szoros értelmében a leendő tulajdonos kezében van a tervező ceruza. A vevő dönti el, szükségszerű funkcionális igények meghatározásával, hogy hová kerüljenek a falak, a villanykiállások, hogy milyen burkolatok és szaniterek valamint berendezési elvek valósuljanak meg. A téralkotás tehát egyedi igények szerint történik. Beépíthető akár szauna és klíma is igény szerint. A lakásokat a vevő családmodelljére szabottan, ízlésére és életstílusának megfelelően „öltöztetheti fel”.

 

dh2

 

dh3

 

Mekkora az igény az ilyen kvalitású otthonok iránt?
Az ingatlanpiaci balance jelenleg a kereslet oldalára billent ezen belül is a minőségi ingatlanbefektetések iránti érdeklődés jellemzőbb. A minőség pedig az életstílusban is tetten érhető. Ma már egyértelműen a megnövelt életterek népszerűek. Az otthon, a nyugalom, a pihenés zónája lett. Már nem mi vagyunk a lakásért, hanem fordítva, az van értünk. Így a mai aktívan dolgozó generáció, noha titkon vágyik a családi házra, ellenben a felgyorsult életébe már nem fér bele az azzal járó temérdek teendő. Az ingatlanpiaci rés, ami a családi ház és a lakás közötti megoldásokra kínál lehetőséget, még mindig űrként tátong. Ezt a szerepvállalást hivatott betölteni a Bodza Villapark. Nemcsak a lakások zöldövezeti előnyeit és alakíthatóságukat kalibráltuk vevői igényekre, de a méretüket is. Ebből adódóan 70 négyzetméter alatt nem terveztünk lakásokat. A családiház legfőbb fölényeit pedig a nagyméretű 13-25 négyzetméteres teraszok szolgálják. Innen nem csak impozáns kilátás nyílik majd, de grillezni, napozni, jógázni, kávézni és napestig beszélgetni is kiválóan lehet majd ebben a páratlan övezetben.

 

A tervezés a tárolásra és parkolásra is különös gondot fordított…
A legtöbb helyen a belvárosban annyira korlátozottak az építési területek, hogy a beruházók igyekeznek kihasználni minden négyzetmétert a hasznos beépítésre, és azok értékesítésre. A Bodza Villapark esetében a jelentős méretű építési terület lehetőséget ad arra, hogy a lakásokhoz az adott szinteken tárolók, nyitott, vagy választástól függően akár zárt kerékpártárolók is tartozhassanak. Természetesen a gépkocsibeállásról sem feledkezhetünk el. A sétányról különböző típusú gépkocsi beállóhelyek: felszíni parkolók, könnyűszerkezetes, illletve tégla garázsok közelíthetőek meg. Az extrák pedig még ezeken felül kezdődnek.

 

dh4

 

Mint például?
Az épület előtti sétány díszkivilágítást kap, mozgás- és alkonykapcsolás vezérlésével. A garázsokban a tulajdonosok elektromos autóikat saját elektromos kiállásukról tudják tölteni, Lehetőséget kínálunk a kertészkedésre, a megvásárolható magas ágyásokban. A biztonságot a kártyás beléptetés és a videokaputelefon, valamint a riasztó előkészítések szolgálják majd. No és, hogy a legkisebb gyerekek se unatkozzanak, egy homokozóval, csúszdával és hintával felvértezett játszótér gondosodik majd az örömükről, amit természetesen kizárólag a házban lakó kis csemeték használhatnak, így nyugodt marad a környezet azok számára is, akiknek ez fontos szempont.

 

Ha jól sejtem a környezettudatos vevőkre is fókuszál a projekt?! Az építési technológiában ez miként nyilvánul meg?
A „közel nulla energiaigényű épületek” fenntartható, alacsony energiafogyasztású lakásokat hívnak életre, egyéni fogyasztásmérőkkel, digitálisan programozható termosztátokkal, 3 rétegű üvegezéssel, 16-18 cm hőszigeteléssel. A Bodza az adottságai valóban páratlanok, miközben ár-érték arányban kiváló.

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Látványtervek: AOD Kft.