logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON
2017. 6. szám szeptember-október

 

Hogy a fűtésszezon beköszöntével ne érjenek bennünket kellemetlen meglepetések, még az első csípős hideg napok előtt célszerű előrelátónak lennünk a fűtési rendszer tekintetében! Ennek fontosságáról és a korszerű fűtési lehetőségekről is beszélgettünk a zalaegerszegi Gázszerviz Kft. tulajdonosával, ifj. Cajnkó Alfréddal.

 

baxi

 

Miért érdemes még a kora őszi időszakban, vagy azt megelőzően átnézetnünk A fűtési rendszert?
A kazán karbantartása még a fűtés megkezdése előtt a legideálisabb. Ebben az időszakban jobban kapacitálhatóak a szakemberek, vannak kedvezményes karbantartási tarifák, és ha alkatrészt kell rendelni, nem kell attól tartanunk, hogy napokra fűtés nélkül maradunk. Mindezen túl a fűtési rendszer kitisztítása szintén az előtt kell, hogy megtörténjen, mielőtt beindulna a fűtési nagyüzem.

 

Mire irányul elsősorban a karbantartás?
Az említett égéstér kitisztítása az egyik legfontosabb szempont. A beszívott égési levegőben lévő por ráéghet a hőcserélőre, emiatt fokozatosan romlik a kazán hatásfoka valamint az égőtér frisslevegő ellátása, amely tökéletlen égéshez és előbb-utóbb a kazán leállásához, rosszabb esetben balesethez vezethet. Ebben van jelentősége az éves karbantartásnak, ugyanis pont a lerakódások miatt, a készülékek évről évre többet fogyaszthatnak. Az ügyfél pedig értetlenül áll a gyorsan pörgő gázóra jelenség előtt. A rendszeresen karbantartott készülékek még 10-11 éves korukban is kiválóan üzemelnek, de előfordul, hogy egy 6-8 éves kazánt pont az elhanyagolt karbantartás miatt kell lecserélniük a tulajdonosoknak.

 

Mitől lesz tele jobban vagy kevésbé lerakódással, egyik vagy másik égéstér?
Ahol nincs más alternatíva és tulajdonképpen éjjel nappal megy a kazán, nem csak a fűtési szezonban, de a meleg víz előállítása miatt is, ott állandó igénybevételnek van kitéve a készülék. Gondoljunk csak bele, hogy 1 köbméter gázhoz nagyságrendileg 10 köbméter levegőt szív be a kazán. Aki elfogyaszt egy évben 1500 köbméter gázt, ott a készüléken 15 ezer köbméter levegő megy át, mindazzal a porral, szeméttel, ruhaszösszel, bogarakkal, ami a levegőben van.

 

Mikor gondolkodjunk el a kazán cseréjén?
A régi kazán javítása adott esetben gazdaságtalanabb lehet, mint egy új megvásárlása. Akinek még a hagyományos kéményes kazánja van, annak a költséghatékonyabb üzemeltetés okán is célszerű elgondolkozni a cserén, hiszen az új kondenzációs kazánok fogyasztása sokkal jobb, miközben sokkal korszerűbb és biztonságos működést tesznek lehetővé.

 

Mi az alapvető különbség egy hagyományos és a kondenzációs gázkazánok között?
A hagyományos kazánokból az égéstermékek magas hőmérsékleten távoznak, és ezzel együtt nagy mennyiségű vízgőz is keletkezik. Az égéstermék távozása közben a kémény falán belülről lecsapódva agresszív, savas kémhatású páralecsapódás jön létre, amit kondenzvíznek neveznek. Ez a lecsapódó, savas víz nem csak a kémény anyagát károsítja, hanem a benne rejlő hőenergia is elvész. A kondenzátum a hőenergiáját nem a fűtési rendszernek, hanem a kéménykürtő falának adja át. A kondenzációs kazán elve, hogy az égéstermék már a gázkazán belsejében lehűljön annyira, hogy hőfoka ne haladja meg az 50-60 °C-ot, szemben a hagyományos gázkazánok gyakran 130-150 °C-os füstgáz hőmérsékletével, amivel nagyon sok energia távozik a kéményen át. Alacsonyabb hőmérsékletű égésterméknél a kondenzátum már a készülék belsejében kicsapódik, és leadja a benne rejlő plusz hőenergiát is. Ha valaki rászánja magát a cserére, akkor azonban érdemes körülnézni a piacon, ugyanis kondenzációs kazán és kondenzációs kazán között is óriási különbségek vannak, nem mindegyik nyújtja azt a teljesítményt, ami elvárható egy valóban modern gázkazántól.

 

Sok háziasszony észreveszi, hogy nem állandó a gáz minősége, egyszer hamarabb felforr a víz, másszor lassabban. Erre is van már korszerű gyártói megoldás?
Igen, már van olyan készülék, amely figyeli a gáz minőségét és tudja ezt kontrollálni. A BAXI kondenzációs készülékeiben például egy forradalmian új szabályozási rendszert – a GAC (Gas Adaptive Control) – vezetett be: a vezérlő elektronika az új gázszeleppel együttműködve teljesen automatikus égővezérlést tesz lehetővé.

 

baxi1

 

Szakmai ajánlásod tehát az említett olasz gyártó?!
A BAXI gázkészülékek 1993 óta vannak jelen Magyarországon és gyorsan az épületgépészeti kereskedelem meghatározó szereplőivé váltak. Nem véletlenül. A cég filozófiája szerint a minőség és a megbízhatóság a legfontosabb. Ez tetten érhető abban, hogy a saját gyártású elemek és alkatrészek rendkívül szigorú minőségi vizsgálaton esnek át, továbbá abban, ahogy az egyéb alkatrészek beszállítóit kiválasztják. „A minőség a gyártás előtt kezdődik!” – hangzik a szlogen és ennek megfelelően több éves, sok-sok vizsgálatot tartalmazó folyamat során válhat valakiből a BAXI gyár partnere. A Magyarországon forgalomba kerülő BAXI gázkazánokat az Olaszország északi részén fekvő Bassano del Grappában, Európa egyik legnagyobb kapacitású és legmodernebb készülékgyárában állítják elő. A gyártósorokról 2,9 percenként „gördül le” egy-egy új készülék. Érdekesség és jellemző a BAXI minőség iránti elkötelezettségére, hogy az új készülékek tesztelése, több időt vesz igénybe, mint az összeszerelésük.

 

Milyen fűtési rendszerek együttállása lehet a leghatékonyabb megoldás új építés esetén?
A gépészeti tervezéskor javasoljuk, hogy ha a lehetőségek megengedik, a kondenzációs kazán mellé alternatív, megújuló energiákat (napkollektor, hőszivattyú) is tervezzen be a ház leendő tulajdonosa. Ám több szakember is alátámasztja, hogy jelenleg egy jó fűtési rendszer kiépítése kondenzációs gázkazánnal a legolcsóbb. Az alternatív rendszereknek egyelőre rendkívül magas beruházási költsége csupán hosszútávon megtérülő.

 

Milyen újdonságok felé megy el a szakma? Miben látod a jövőt?
Leginkább az elektronika és a vezérlés terén figyelhető meg a rohamos fejlődés. Ennek köszönhető például az időjárásfüggő szabályozás is, ami jelentős energia megtakarítást eredményez. Ma már nem ritka, hogy a fűtést távolról vezéreljük. Ami nemcsak az okos otthon kényelmes része, hanem egy hétvégi ház esetében is óriási előnyöket kínál. A modern rendszerek már érzékelik a benti és kinti hőmérsékletet, és informálják a ház tulajdonosát, a fagyveszélyről. A jövő tehát az automatizálásé. A szélsőségeket tekintve, pedig ma már legalább olyan fontos lesz a hűtés, mint a fűtés. Így szinte minden gyártó kínálatában megtalálhatóak a hibrid rendszerek, amelyekkel a hűtés-fűtést egyaránt meg lehet oldani.

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Fotó: Baxi