logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON
2017. 5. szám augusztus


Tudatos tervezéssel otthonunk energiafogyasztását jelentősen csökkenthetjük. Ha leendő házunk még csak tervasztalon van, célszerű az építészeti szempontokat figyelme bevéve, a falak hőszigetelése mellett a nyílászárók elhelyezésére, méretezésére és az árnyékolástechnika megtervezésére is kiemelt gondot fordítanunk. A hatékonyabb energiafelhasználás, az ideális hőháztartás kialakítása és komfortérzetünk szempontjából, ezúttal a nyári hőségben nagy jelentőséggel bíró árnyékolástechnikai lehetőségeket összegeztük, Simon Péterrel, a Trio Egerszeg Kft. egyik tulajdonosával.

 

trio1


A ház tereinek felmelegedése ellen a leghatékonyabban külső árnyékolók felszerelésével védekezhetünk. Ideális esetben már a tervezés fázisában kell, hogy erről gondoskodjunk, ha szeretnénk, hogy a redőny tokrendszere a homlokzaton láthatatlan maradjon, ám később egy felújítás alkalmával is integrálható lehet az árnyékolástechnika, egy eléépíthető, külsőtokos redőnyrendszerrel.


Milyen lehetőségeink vannak az árnyékolásra?

Az árnyékolás és egyben hővédelem szempontjából nagy népszerűséget élvező termékek továbbra is a redőnyök. Egyszerű használatuk és kedvező áruk miatt kedveltek az újépítésű családi házak, lakások, vagy felújítások esetében is. De egyre népszerűbbek az óriási üvegfelületeket is lefedő, könnyen szabályozható, motorizált lamellákkal ellátott és ultramodern kivitelű aluminiumzsaluziák is. Ez utóbbiak ára azonban többszöröse a redőnynek, így aki ilyen megoldást szeretne, mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. Mindemellett, ha a ház délvidék-típusú jellege megkívánja felszerelhetőek zsalugáterek is, melyek lehetnek fix vagy állítható lamellákkal, kézi-, vagy motoros kezeléssel felszereltek.

 

trio2

 

Miben különbözhet redőny és redőny egymástól?

Elsősorban, az anyagukat tekintve különböztetjük meg őket. Az egyszerűbb tokszerkezettel ellátott alap műanyagredőnyöktől, a sokkal hosszabb élettartalmú, szigetelt lamellákkal és erősebb szerkezettel felvértezett, nagyobb felület árnyékolására alkalmas alumínium redőnyig terjed a választék. Ez utóbbi esetben nagyobb előnyök sorából válogathatunk, többek között, hogy motorizálhatóak és széles színválasztékkal rendelkeznek.


Ezek szerint a ma építészeti elveibe- akárcsak a nagy üvegfelületek- jól illeszthető megoldások lehetnek az alumíniumredőnyök?

Az almíniumredőnyökkel, noha egyedi üvegfelületre szabható megoldásokat kínálunk, mégsem fedhető be az összes méret, itt jöhetnek képbe a már említett zsaluziák, melyeknek pont az a legnagyobb előnyük, hogy óriási üvegfelületeken is alkalmazhatóak. Ha optimalizálnánk otthonunk árnyékolására szánt költségeket, kombinálhatjuk a különböző homlokzaton a zsaluziát alumíniumredőnnyel. A ház exponáltabb részeinél, például a nappaliba, ahol nagyobb üvegfelületek vannak, érdemes nagyobb összeget áldozni az árnyékolástechnikára, és zsaluziát választani, az egyéb üvegfelületekre pedig felszerelhető az alumíniumredőny. A megbízható motor-gyártók mechanikái mindezekkel karöltve integrálhatóak az okos otthont működtető intelligens vezérlőrendszerekbe.

 

trio3


Milyen funkciója van még az árnyékolástechnikai rendszereknek a modern otthonokban?

A fényzárás mellett a hőszigetelés, és a biztonságtechnika is egyfajta plusz faktor. A motoros redőnyöket ma már feltolás gátlóval szereljük.

 

trio4


Mivel tehetjük jobbá a teraszunk komfortfokozatát?

Célszerű UV-álló, hosszú élettartamú, por és szennytaszító textíliából készült, könyökkaros napellenzőket felszerelni, hogy legyen hová elbújni a nap erős sugarai elől. A gyártók refektálva a piac igényeire egyre letisztultabb formavilágú szerkezetekkel örvendeztetik meg a vásárlókat, fokozva a kültéri életvitel minőségét. A technikai követelményeknek pedig eleget tesz, hogy működtethetőek motorral, emellett pedig eső-és szélérzékelővel ellátottak, így a vihar és zápor esetén maguktól is bezáródnak. Különböző ponyvaméret, karkinyúlás és széles színválasztékban elérhetőek.

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Fotó: Markilux