logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON
2017. 4. szám június-július

 

A kerti örömök a kulináris élvezetekkel teljesedhetnek ki igazán. A grillezés karrierje talán éppen ezért ível oly szépen felfelé. Lehet kertben, teraszon, akár a balkonon, lehet nyárson, rácson, rostély, hiszen ma már számtalan ehhez használatos eszköz közül válogathatunk. Az első lépés a környezethez és tapasztalatunkhoz jól megválasztott grillsütő kiválasztása. A Göcsejflaszter Kft. zalaegerszegi Térkő,- és Kert Centruma ezek eligazodásában segít, termékpalettájuk ugyanis a Landmann, kiváló minőséget képviselő grillsütők szortimentjével bővült, melyekről joggal mondható, hogy új mércét állítanak fel a kerti kikapcsolódásban.

 

grill

 

A német gyártó úgy kínálja a szabadtéri sütögetés örömét, hogy sem a minőség, sem az ár terén nem kell kompromisszumot kötnünk. Lengőgrillek, grillkocsik, gömbgrillek széles választéka kínál alternatívákat, hogy a forró parázs felett, vagy egyszerűen kezelhető gázláng segítségével készíthessünk olyan ínyencségeket, melyek zamatos illatára bármely kertszomszédunknak összefut a nyál a szájában.

 

A grillek megjelenésükkel és funkcionalitásukkal egyaránt felhívják magukra a figyelmet, különböző sütési felülettel, praktikus tároló polcokkal rendelkeznek, könnyen mobilizálhatóak és kiváló minőségű, hőtartó anyagokból készülnek. A legkülönbözőbb formai és méretbéli fajtákon túl választható faszéntüzelésű -, és gázgrill egyaránt. Míg az előbbinek az az egyértelmű előnye, hogy a faszén füstje egy kellemes, jellegzetes aromát kölcsönöz az ételnek, utóbbi begyújtását tekintve van fölényben. A gázgrill ugyanis nem igényel különösebb előkészületet, a hőfok pedig könnyen szabályozható. Egyszerűen csatlakoztathatjuk a gázpalackhoz és az elektromos gyújtás segítségével, egy mozdulattal be is gyújthatjuk. A gázláng segítségével felhevíthetünk lávaköveket, melyek a fölé helyezett ételeknek adják le a hőt, vagy pedig felmelegíthetünk öntöttvas-, vagy rozsdamentes lapot, melyen az ételeket ráhelyezve sütjük meg. A faszéntüzelés esetében kétfajta anyaggal táplálhatjuk a tüzet; faszénnel vagy brikettel. Használatához némi szakértelem szükségeltetik, hiszen a hő kevésbé szabályozható, és amíg a faszénparázs eléri a kívánt izzást, bizony kell egy kis idő, ez adja a faszenes grillek hamisítatlan romantikáját.

 

grill2

 

A gyártó felismerte, hogy a grillezés élménye a részletekben rejlik, így számos tartozékot dobott a piacra a különböző grillegységeihez. A halsütő rácsok, ergonomikusan kialakított csipeszek, és a hamburgerhúsba szűrható hőmérő-szettek jól kitalált egységbe hozzák a grillezés gasztronómiai élményét.

Fotó: Landmann