logo2

 

 

 

ETALON/ MOSOLYOGJ
2018. 8. szám december


Egy alapos fogászati szűrés csupán pár perces procedúra, azonban nem pusztán azok számára ajánlatos, akik már kellemetlen tüneteket tapasztalnak szájüregükben, hanem azoknak is, akik gyakran ízületi problémákkal, foltos hajhullással vagy egyéb felderítetlen testi problémákkal küzdenek. A háttérben ugyanis egy alattomos góc indukálhatja ezeket az intő jeleket, melyek időben történő felismerése számtalan bosszúságtól, no és nem kevés fájdalomtól óvná meg a pácienseket. A hévízi Gelencsér Dental Fogászati Klinikán jártunk, ahol Dr. Sterba Károly szájsebész szakorvos kalauzolt el bennünket a fogászati góckutatás XXI. századi világába.

 

1524645236

 

Mit is jelent pontosan a fogászati góc?

Számtalan esetben előfordul, hogy egy alapbetegség hetekig elhúzódik, majd rövid, stagnáló állapotot követően újra a korábbi tüneteket produkálja a test. Ilyenkor felmerül a kérdés, mi okozhatja ezt a jelenséget. A visszaeséséért egy, a szájüregben megbújó góc, azaz krónikus gyulladás a felelős. A modern fogászati diagnosztikai rendszerekkel ezt a területet könnyedén feltérképezhetjük, s feltárhatjuk a gyulladás pontos origóját.


Milyen tünetekkel jelentkezik a probléma?

Azt kell mondanom, hogy a gyulladás az érintett területen, sajnos az esetek nagy többségénél, tünetmentes. A kóros állapotért felelős baktériumok és azok mérgező toxinjai könnyedén terjednek szét a vér- és nyirokkeringésbe, s rábukkanva az esetlegesen legyengült szervre, vagy a szervrendszer egészére, azonnali megbetegedést okoznak. Itt jelentkeznek a tünetek, a tünet-együttesek, azaz a gyulladás csupán a háttérből „munkálkodik”. Egy elgondolkodtató adat: a fogászati gócoknak a legmagasabb az aránya az emberi szervezetben…


Milyen tényezők idézik elő a krónikus gyulladásokat a szájüregben?

A probléma fő okozója lehet egy szuvas, nem megfelelően tömött vagy éppen előtöréssel bajlódó (bölcsesség) fog, de következménye lehet az ínygyulladásnak, a cisztának és a fogágy különböző betegségeinek is. Amilyen apró, olyan alattomos módon hálózza be a szervezet gyengébb mechanizmussal működő részeit. Olyan tüneteket produkál, melyek nem egyértelműen köthetők a fogászat területéhez. Gondolok itt például a hajhullásra, az ízületi fájdalomra, bélgyulladásra, bőrproblémákra (ekcéma) vagy éppen az allergiára. Mindegyik diagnosztizálása alapos fogászati vizsgálatot igényel.


Az időben történő dentális szűrés milyen betegségeket előz meg?

A szájüregben megbúvó gócok gyakran idézik elő a szív-és érrendszeri gyengülést, ha időben rábukkanunk a problémás területre, akár egy komolyabb lefolyású agyhártyagyulladást is elkerülhetünk. Kiemelt figyelemmel kell eljárni például a gyermeküket váró nők esetében, náluk ugyanis felmerül a koraszülés veszélye. Egy apró problémának tűnő rossz fog okozta góc miatt a fej- és nyakfájás sem kizárt, mely kiterjedhet a halánték- és válltájékra. Árulkodó lehet a szájban megjelenő jellegzetes íz, a fogínyvérzés tipikus érzete, de a szájszárazság is komoly rizikó, hiszen ebben az esetben a nyál jótékony hatása nem tud érvényesülni a szájüregben, ezáltal pedig védtelenné válnak a fogak.


Ez egyenes út a tályogok kialakulásához is?

Így van. A foggyökér, a ciszták, a fogínyben elhelyezkedő tasakok gyulladásának hatása egészen a szövetekig hatol. Az itt keletkező gennyes gócokat tályognak hívja az orvostudomány, melyek sokszor nem kis gyötrelmet okoznak „tulajdonosaiknak”, igencsak próbára teszik fájdalomküszöbüket.


Milyen digitális eszközökkel, módszerekkel diagnosztizálják a fogászati gócokat?

Amikor egyértelművé válik, hogy a huzamosabb ideje fennálló egészségromlást mélyebb szinten kell analizálni, a Klinikán pácienseink állapotát fizikális metódusokkal elemezzük első lépésként. Készítünk egy panorámaröntgent, mely pontos képet ad arról, hogy a fogak milyen vitalitással rendelkeznek, milyen státuszban vannak akár a szuvasodás, akár a gyulladásos állapot tekintetében. Mivel minden egyes esetben törekszünk az eredeti fog megtartására, így itt is ezt a szempontot tartjuk szem előtt. Ha a konzerváló kezeléssel nem orvosolható a probléma, eltávolítjuk a beteg, vagy elhalt fogat, és gondoskodunk arról, hogy a páciens megkapja a tökéletes kiegészítő implantátumot, fogpótlást.


Megelőzhető a szájüregi gyulladások kialakulása?
Mint minden esetben, így itt is nagyon fontos, hogy időben, már a kezdeti stádiumban felfedezzük a gócpontot. Ehhez a rendszeres fogászati szűrés elengedhetetlen. Lerágott csontnak tűnik, de a szájhigiénia alapos és napi többszöri alkalmazásával lényegesen csökkenthetjük a gócképződés kialakulásának lehetőségét.

 

 NMP0962 DrSterbaKároly

Dr. Sterba Károly szájsebész szakorvos

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett, Fotó: fixthephoto.com