logo2

 

 

 

ETALON/ MOSOLYOGJ

2018.6.szám szeptember

 

Tudod, hogy mi az a gondolat, amit a fogorvosok egy-az-egyben átültetnének a páciensek fejébe? Azt, hogy nincs jobb a saját fogaknál, ezért megéri odafigyelni rájuk.Ha viszont már késő, és az elővigyázatosság nem segít, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy gyorsan gondoskodsz a megoldásról. A fogászati technológia ehhez a legkorszerűbb fogműveket kínálja: nem is hinnéd, hogy milyen sok innováció történik ebben a szakmában, és hogy milyen sok újító digitális eljárás segíti a mosolyjavítást.

 

3DISC lightwall

 

A hévízi Gelencsér Dental Klinika tulajdonosa és egyben aranykoszorús fogtechnikus mestere, Gelencsér Béla, valamint a fogtechnikai labor vezetője, Tódor Zsolt ezért elkalauzolt bennünket ebbe a világba. Hogy miért őket, profi fogtechnikusokat kérdeztük erről? Azért, mert a fogpótlások minősége és tökéletesre formált alakja egyértelműen a fogtechnikusok munkáját dicséri. Ők azok, akik a legmodernebb eszközök és anyagok segítségével készítik el az élethű pótlásokat, hogy amikor elmosolyodsz, annak csodálkozás és ne döbbenet legyen a vége.

 

 

20

 

Milyen kompetenciákat ír elő a fogtechnikusi szakma?

G. B.: A szakma elsősorban ambíciót, megfigyelőképességet, improvizációt és nagyon sok türelmet, kitartást igényel. Természetesen kell hozzá egyfajta irányultság is, de ahhoz, hogy kiemelkedővé váljunk a szakmánkban, kell az a bizonyos plusz. Na, és persze sok-sok gyakorlás. Ha valaki jó tanuló, és megfelelő szakmai gyakorlati helyre kerül, akkor rengeteget fejlődhet a kollégák tanításával. A folyamatos, előre irányuló változás rendkívül fontos, ezért rendszeresen szervezünk továbbképzéseket, hogy mindig naprakész legyen a kollégák szaktudása.
Tódor Zsolt: A szakmánk nagyon összetett, ezért a fogtechnikusok egy-egy részfolyamatra szakosodnak, és igyekeznek azt a lehető legjobb minőségben elsajátítani. Az egész szakmára rálátásunknak kell lenni, de mindenki a saját, specifikus feladatkörét látja el. Folyamatosan konzultálunk egymással, ezáltal a közös munka is hatékonyabb, hiszen céljaink közösek. Egy-egy eset kapcsán szükségszerű a fogorvosokkal történő folyamatos kontaktus is.


Hogy működik mindez a fogászati klinikán?

G. B.: Hálás vagyok, mert az összeszokott csapatunkat specialisták és kiváló szakemberek alkotják. Sokan vagyunk, de tökéletesen együtt tudunk működni. Szeretjük, amit csinálunk, és ha az ember olyan feladatot végez, amit szeret, akkor abból jó dolgok születnek. Mire egy munka elnyeri annak végleges formáját, addig azt számos folyamat előzi meg. Előfordul, hogy egy pótlás elkészítésén négy technikus is dolgozik, és mindenki a saját szaktudását alkalmazza, „építi bele”.
T. Zs.: Mivel egyre nagyobb a kereslet az igényes, jó minőségű fogtechnikai munkákra, ezért nem kérdés, hogy a tökéletes végeredmény az elvárás. A klinikánkon működő labor egyik nagy előnye, hogy folyamatos kapcsolatban lehetünk a fogorvosainkkal is. A digitális technológiának hála az esetleges változtatásokat még a munka elkészülte előtt el tudjuk végezni.


Ha már az innovációnál tartunk, milyen újítások hódítanak a fogtechnika szegmensében?

G. B.: Ahhoz, hogy egy fogat vagy fogsort a fogtechnikusok el tudjanak készíteni, elsődlegesen jó harapási és lenyomatvételi eljárásokra van szükség, melyhez az Intraoral scanner, mint technológia jelentős segítséget nyújt. A berendezésbe épített kis kamerák segítségével a térben tökéletesen feltérképezhető és modellezhető a páciens fogsora, valamint fogainak pozíciója. A kamerák által készített képekből és videókból a számítógép 3D-s modellt alkot, amelyet a fogtechnikus megkap, és amiből el tudja készíteni a pótlást.
T. Zs.: Kicsit futurisztikusnak tűnik, de fantasztikus ez a technológia. Az új anyagok, új technológiák alkalmazásával a legjobb minőségre törekszünk. Referencialaborja vagyunk a dél-tiroli székhellyel működő, minőségi CAD/CAM-gépeiről és anyagairól híres Zirkonzahn© cégnek, így első kézből kapjuk az információkat a leginnovatívabb dolgokról. Attól függetlenül, hogy a CAD/CAM-technológiát évek óta alkalmazzuk, az még csak manapság került a köztudatba, pedig nagy előny, hogy a fogpótlásokat digitálisan, számítógép segítségével készíthetjük el egy 3D-s technológia segítségével. A lenyomat alapján készült gipszmintát digitalizáljuk, vagy ami még izgalmasabb, egy orális szkennerrel és egy szoftverrel készítünk digitális lenyomatot, hogy aztán megalkothassuk a kívánt fogművet. A páciens igényeit figyelembe véve választjuk ki a megfelelő anyagot (Prettau, cirkon, préskerámia, fémkerámia), a kész pótlást pedig marógéppel (CNC), egyedülálló mikronpontossággal készítjük el. Prettau fogművek esetén még műanyag próbamunkát is készítünk, hogy a páciens megtapasztalhassa, milyen lesz a végleges állapot. Ha korrekcióra lenne szükség, akkor ebben a fázisban még van rá mód. A másik fantasztikus fejlesztés a Mosolytervező (Face Hunter) rendszer, amely egy 3D-s arcszkenner által lehetővé teszi, hogy virtuálisan személyre szabjuk a fogpótlásokat, igazodva az arckarakterhez. Jelenleg a laborban 4 számítógéppel, 3 szkennerrel és 3 maróegységgel dolgozunk azért, hogy végeredményként egy erős, tartós, stabil és szövetbarát fogpótlás készüljön.


Ez a rohamos fejlődés nem váltja ki a technikusok kétkezi munkáját?

G. B.: Fogtechnikusra mindig is szükség lesz. Csak az a szakember fogja tudni megfelelőképpen alkalmazni a digitális technológiákat, aki a gyakorlatban is el tudja készíteni a pótlást. Ismerni kell a fogtípusokat és az artikulációt. A legújabb rendszerek, berendezések legfőképpen a pontosságot segítik, és az, hogy milyen minőségű munka fog elkészülni, ugyanúgy a fogtechnikuson múlik, aki a gépek mögött áll.
T. Zs.: Az Intraoral scanner, a Mosolytervező rendszer, és minden high-tech eszköz sokkal inkább segíti és gyorsítja a munkánkat, viszont kiváltani azt semmiképp nem tudja. Ezeknek a technológiáknak az alkalmazása azért is fontos, mert így lehetőségünk van a gyors és precíz változtatásokra. Pácienseink is úgy gondolják, hogy az emberi tényezőre szükség van, hiszen így, a közvetlen kapcsolatnak köszönhetően garantált a ragyogó, magabiztos mosoly.

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett