logo2

 

 

 

ETALON/ MOSOLYOGJ
2018. 5. szám július-augusztus


Ha a szem a lélek tükre, akkor a mosolyunk és fogaink az ápoltságé. Egy gondosan karbantartott fogazat igényességet üzen, de a szájhigiénia nem csak az esztétikum miatt fontos. A friss lehelet csupán a kezdet, a fogápolásra saját egészségünk miatt is oda kell figyelnünk. A szájüregünkben elszaporodó baktériumok ugyanis csúnya dolgokra képesek: a véráramlatba jutva alattomosan szétterjednek, és gócfertőzést okozhatnak testünk más, távoli pontjain.

 

Fotolia 118631376 L 1

 

 

 

 

 

ff

 

Dr. Sári Kinga
parodontológus szakorvos
Gelencsér Dental Klinika, Hévíz

 

Mit tesz a fogászat, hogy ez ne történhessen meg? Először is életre hívja a parodontológia tudományát, amely a fogíny- és a fogágybetegségeivel, ezen belül az ínyvérzéssel járó gyulladásos folyamatokkal és a foghús sorvadásával foglalkozik. A regionális és országos szinten egyedülálló hévízi Gelencsér Dental Fogászati Klinika parodontológus szakorvosát, Dr. Sári Kinga doktornőt arról faggattuk, hogy milyen ismérvei vannak a fogágybetegségnek, és hogy melyek a kezelési metódusok.

 

Mik az első tünetek, amelyekkel célszerű felkeresni a fogorvosunkat?
Ennek az alattomos problémának a fogínyvérzés az első olyan figyelmeztető jele, ami már igényli a fogászati kontrollvizsgálatot. A fogíny gyulladásáról sajnos még mindig csak kevesen tudják, hogy az mennyire veszélyes, márpedig ha a gyulladást nem kezeljük, akkor az idővel eléri a fog tartószerkezetét. Ez a terület gondoskodik arról, hogy a fog megfelelő pozícióban és stabilan álljon, ezért védeni kell mindenáron. Amikor ez az irritáció még csak az íny felületén jelentkezik, akkor az maradéktalanul gyógyítható, és ehhez nincs is szükség kellemetlen beavatkozásokra. Csupán el kell távolítani a lepedéket és a fogkövet, valamint segíteni kell a páciensnek abban, hogy a helyes szájápolási szokásokkal előzze meg a későbbi bajokat. Megfelelő szájhigiénével, professzionális szájápolási termékekkel a fennálló helyzet maradandó károsodás nélkül gyógyítható.

 

Kíséri, jelzi ezt az állapotot bármilyen erősségű fájdalomérzet?
Nem véletlenül használtam az alattomos jelzőt, mert azon kívül, hogy a páciens a fogmosás során némi ínyvérzést tapasztal, a gyulladásos állapotot sokszor nem kíséri semmilyen fájdalom. Krónikus esetben azonban kellemetlen érzet társulhat a kórképhez, ugyanis a kezeletlen ínybetegség idővel fogágybetegséggé alakul át, amely már komolyan érintheti a csontállományt és a gyökérhártyarostokat. Ez egyértelműen az érintett szakasz(ok) károsodásához vezet, ami a tartószerkezet érintettsége miatt nem ritkán fogvesztéssel jár. Az elsődleges célunk a kezelések során mindig a gyulladásos folyamat megállítása, illetve a fennálló állapot stabilizálása. De mivel a pácienseink többsége szinte csak az utolsó utáni pillanatban érkezik rendelőnkbe, amikor már a gyulladás mértéke a fogazat meglazulásához vezetett, nehezen vagy egyáltalán nem tudjuk helyreállítani az eredeti státuszt. Korosztály tekintetében a 30-40-es éveikben járók a leginkább érintettek.

 

Milyen kezeléssel gyógyítható a fogíny és a fogágy betegsége?
Először a probléma gyökerét kezeljük, vagyis megpróbáljuk eltávolítani a baktériumok gócait és a fogkövet az íny feletti és alatti részeken. A konzervatív terápiát követően pihentetjük pár hétig az ínyt, de közben megtanítjuk a pácienst arra, milyen további tisztítási technikákat alkalmazzanak otthon. A kontrollon újra felmérjük az íny állapotát, és ha gyulladás nem múlt el, akkor már elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás. Ekkor helyi érzéstelenítést követően feltárjuk az ínyt, és a csontszövetig alaposan kitisztítjuk. Bizonyos csontot érintő károsodás esetében csontpótlásra is van lehetőség.

 

A rendszeres szűrésen kívül milyen megelőzési lehetőségek állnak a páciensek rendelkezésére?
Nem lehet elégszer hangsúlyozni a prevenció fontosságát. Fél-egyévente megjelenni egy szűrésen nem ördöngösség, ám azzal számtalan komplikációtól és bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat. A rendszeres odafigyelésnek hála már csírájában elfojthatók a fogágybetegség kialakulásért felelős gócok. Ha viszont nem figyelünk oda az ínyvérzésre, akkor a kórokozók bejuthatnak a véráramba, komoly egészségügyi problémákat okozva ezzel. Az otthoni fogápolásunk legfontosabb része a fogmosás helyes technikájának elsajátítása (a nyelv felületén megülő baktériumok eltávolításával), valamint megelőző célzattal a klórhexidin tartalmú termékek, szájvizek használata. Lényeges szerepe van a fogak közötti területet ápoló és tisztító fogselymek alkalmazásának is, amelyek hosszútávon hozzájárulnak fogaink és azok tartószerkezetének épségéhez, egészségéhez.

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett, Fotó: Fotolia