logo2

 

 

 

ETALON/ TEGYÉL A BOLYGÓÉRT/LIFE STYLE

2019. 5. szám


Számtalan önkéntes akció, kampány indul, hogy felhívja a figyelmünket a bolygó állapotára. Sokan azt gondolják, egyéni szinteken kevés változtatni. Ám egyre borzasztóbb képek látnak napvilágot arról, hogy a természetes közegükben élő állatok, miként küzdenek az emberi hanyagság és felelőtlenség miatt… Éppen ez az, ami tettekre sarkallja a természet szeretőit, akik nem tudják szó nélkül hagyni a mérhetetlen mennyiségű műanyaghulladék által okozott pusztítást.

 

karina tes 1228178 unsplash

 

plsticfree

 

A #plasticfreejuly 2011-ben Ausztráliából indult, ma már világszerte ismert és támogatott mozgalmának célja, hogy júliusban mindenki próbáljon meg olyan termékeket vásárolni, amelyek nem tartalmaznak egyszer használatos műanyagot, ezzel egy időben pedig arra ösztönöz bennünket, hogy találjuk meg ezeknek a plasztik eszközöknek - a természetben könnyen lebomló - alternatíváit. Ha csak a nyári frissítők egyik alapvető kellékére gondolunk: arra a bizonyos szívószálra, melynek lebomlásához bizony évszázadok szükségesek. Földünkön az évente felhalmozott műanyaghulladék mennyisége elképesztő számú: nagyjából 300 millió tonna szemét kerül a környezetünkbe (ebből 8 millió tonna az óceánokba), szennyezve ezzel az ott élő állatok természetes közegét. A tavalyi évben 170 országból több mint 120 millió ember csatlakozott a felhíváshoz, melytől idén a hazai hírességek neves sora sem marad el. Büszkén képviselik a környezettudatos életvitelt, szívesen publikálják közösségi platformjaikon, miként integrálták életükbe a környezet megóvásának elhagyhatatlan lépéseit. Ehhez a kampányhoz bárki csatlakozhat, melyhez a különböző közösségi terek is segítséget nyújtanak, így bárki megoszthatja gondolatait, fotóit a mozgalom hivatalos oldalán.

 

 

Liptai

Liptai Claudia:
„Ez nem reklám. És mégis az. A Föld bízott meg. Sokszor hiszi azt az ember, hogy ez az egy palack még belefér. Ez az egy szívószál még belefér. Ez az egy zacskó, amiben a zöldséget vásárolom, még belefér. Én is így gondolkodtam sokszor, én sem különböztem. De akarok. Akarok, mert a föld az állatok a növények nem tudnak tiltakozni. Nekünk kell segíteni és nekünk kell megtanítani a gyerekeinket tisztelni, becsülni azt, amit kaptunk. Minden kicsiben kezdődik, úgyhogy kezdjük el ma! Legyen ez a július más!”

 

dobokata
Dobó Kata:
„A műanyagmentes július kezdeményezéshez 170 országból 120 millióan csatlakoztak mostanra. Idén én is részt veszek ebben. Elolvastam mindent, amit ez az ausztrál alapítvány elérni szeretne. Hangsúlyozzák, hogy minden apró lépés számít. Nem kell minden műanyagot kiűzni az életedből egyik pillanatról a másikra. Arról van csak szó, hogy azokat kell nélkülözni, amiket lehet és szükséges is. Az ésszerűség és a mértékletesség a cél. Csatlakozz te is!”

Hegyi Barbara:
„Én is részt veszek a #ONEPOST-FORTHEPLANET-ben. A szódagép, amit vettünk patronnal működik, és ha kifogy, visszaváltják. Ezzel nagyon nagy mennyiségben csökkent az itthoni PETpalack -ok száma. Amikor vásárolni megyünk, mindig visszük a saját táskáinkat, zsákjainkat, hogy véletlenül se kerülhessen további műanyagzacskó a háztartásba. Az új “háziföldünkkel” a komposztálás is remek mód a hulladékcsökkentésére, pláne ha az ember kertes házban lakik. Szerencsènkre a kertet màr èvek óta a kertünkben levő esővízzel megtelt kútból locsolhatjuk.”

 

Peller Mariann1 1
Peller Mariann:
„Az utóbbi időben, minden nap összeszorult a torkom, amikor pakoltam a műanyag palackokat a szelektívbe: mert tudom, hogy ez már rég nem elég. Le kéne nullázni a műanyag fogyasztást! Hát, jelentem: itt a VÉGE! Ez az egyik legfontosabb lépés, amit a gyerekeink jövőjéért tehetünk. Vettem ám szódagépet is! Most jön a nejlon zacskók lenullázása, mert eddig még sokszor abba tettem a zöldséget/gyümölcsöt. De ma már azt is el tudtam hagyni (vittem magammal otthonról - ez is egy lépés)! Szóval, egy mindenkiért, de most már mindenki egyért végre: a csodálatos bolygónkért!”

 

dukai regina

Dukai Regina:
„Az én tippjeim nektek:
Vászonszatyrok: Bevásárlásnál tökéletesen helyettesíti a műanyag táskákat. Találtam egy nagyobb méretet, amit ma Apuval fel is avattunk, hogy ebbe hozzuk haza, a holnapi ebédhez valókat.
Takarítás: Körbejártam a DM-et ez ügyben és találtam egy új terméket, ami 90%-ban újrahasznosított. A címke biológiailag lebomló anyagból készült. Nem csak kívül csini, de belül is!
Back To Mac: Ne dobd ki az üres műanyag MAC dobozokat! Gyűjts össze 6-ot, vidd vissza, ők újrahasznosítják, Te pedig választhatsz egy rúzst cserébe.
Cserélj szívószálat: Nem kell lemondanod a szívószál használatáról, van néhány alternatív lehetőséged. Találkoztam már mosható fém szívószállal, volt ahol újrahasznosított, lebomló műanyag változattal ihattam az üdítőmet és pár hete kaptam egy csomag aranyszínű, 100% papírból készült csodát is.
Kulacs: Hihetetlenül praktikus, emellett szuper divatos darabokat találsz itthon. Ha kell, hidegen tartja az italod vagy épp melegen a kávéd. Mindenképp szerezz be egy kávézáshoz való változatot, hiszen így nem kell elviteles poharat kérned, hanem a saját szépségedből kortyolhatod kedvenc koffeines italodat.
Kávékapszula: A Nespresso kávékapszulái a lefőzés után is értéket képviselnek. Minden egyes kapszula, ami újrahasznosításra kerül, mindennapi tárgyak formájában ölt új formát. Kerékpárként, svájci bicskaként, zöldséghámozóként vagy éppen egy szemüveg kereteként. Kapszulád vásárlásakor kérj tasakot, mely újrahasznosított műanyagból készült, zárható, 200 db kapszula fér el benne.
Anyukám mesterművei: Nálunk egy befőttesüveg sem vész kárba! Mindegyik a spájzban sorakozik, van, amelyikben baracklekvár, van, amiben (a kedvencem) roppanós körtekompót és van, amiben húsokhoz való fügeszósz. Ezeket egytől egyig Anyu készíti. Az én Anyukám, aki szelektíven gyűjti a hulladékot évek óta, aki például a kávékapszulákból is bábot tud gyártani az ovisainak és aki gyűjti az esővizet, hogy azzal locsoljon!”

 

puskaspeti
Puskás Peti:
„Elindult a műanyagmentes július (és élet). Úgyhogy felpakoltam a vászontáskámat kulaccsal, pohárral, kajásdobozzal, kisebb vászontáskákkal, késsel, villával, az új vászonzsebkendőimmel és a saját szipkámmal, ha elmennék vízipipázni. Legfontosabb viszont, hogy kezdj bele te is és szólj anyunak-apunak, barátoknak, hogy kövessék a példád! Ja és hogy miért??? Mert különben hamarosan együtt pusztulunk el. Ilyen egyszerű sajnos. Nem szeretném, ha ez így történne. Változtassunk együtt magunkon!„

 

mádai vivien
Mádai Vivien:
„Már évek óta próbálok odafigyelni a környezetemre, és arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjak. Teszem mindezt azért, mert szeretném, ha nem csak a kisfiam, de az unokáim is egy tisztább bolygón nőnének fel.... Szelektíven gyűjtőm a hulladékot, műanyag zacskók helyett vászontáskával járok bevásárolni, és ha a Balatonon vagyunk, akkor a legtöbbször kerékpárra pattanok... apró dolgok... nekem mégis sokat jelentenek...”

 

Műanyagmentesen csak néhány apró váltás

• vigyünk magunkkal táskát a bevásárláshoz (ez lehet vászon, papír, fonott kosár, textil)
• ne használjunk egyszer használatos
evő-és ivóeszközöket
• ne kérjünk kupakot az elviteles kávéhoz
• ne használjunk szívószálat az italunkhoz
• amikor csak lehetséges, vásároljunk kimérve,
saját tárolót hordva magunkkal
• kulacsot használjunk a palackos
italok helyett!