logo2

 

 

 

ETALON/ TEGYÉL A BOLYGÓÉRT

2019. 5. szám

 

Először magunknak kell elhinnünk, hogy minden egyes szívószál, PET-palack, nejlonzacskó és műanyag pohár, feleslegesen megtett autóút, pazarló módon vásárolt holmi számít. Hogy mi magunk is tehetünk a változásért.

 

global warming conceptual image 168835034 5a25a9937bb283001930aaea

 

Különben milyen élet vár ránk és gyerekeinkre a jövőben? Utópia lesz csupán, hogy élhetünk még egy tisztább egészségesebb világban?
Miközben őrült tempóban nő a Föld népessége, napjainkban mintegy 7,7 milliárdan élünk rajta, soha nem látott pazarlással éljük fel bolygónk végső tartalékait. Ha megmarad ez a tendencia, akkor 15 év múlva a Föld lakossága 15 milliárdra növekszik. A természeti kincseink azonban korántsem kifogyhatatlanok. Már most, napi szinten több tíz hektárnyi erdőt irtanak ki, az óceánokba naponta több tonna szemét kerül, kíméletlenül pusztítjuk el magunk körül az állatvilágot. A Föld lakosságának közel 10%-a nem jut tiszta ivóvízhez.

A napokban járta be a világsajtót, hogy a bolygón legfeljebb nagyjából 4 millió évvel korábban lehetett ilyen magas szinten a CO2 koncentráció. Nem antiutópia, hogy minden fél percben egy ember halálába kerül az elképesztő műanyag- és CO2 szennyezettség. Mindeközben mi magunk is, átlagosan napi 2 kiló szemetet dobunk el.

 

globalwarm


A klímakutatók és környezetvédők mind egyetértenek abban, hogyha nem lépünk, a globális hőmérséklet 2050-re várhatóan 3 Celsius-fokkal emelkedhet. Önmagában ez a változás az emberiség apokalipsziséhez vezet: a világ több nagy ökoszisztémája összeomlana, például az északi-sarki, az amazóniai és a korallzátonyok élővilága. Több mint egymilliárd embert kellene hirtelen máshová költöztetni. A megemelkedő tengerszint miatt a világ számos nagyvárosa, többek között Mumbai, Sanghaj, Kanton, Hongkong, Bangkok és Manila egyes részei néptelenednének el, és csak Bangladesből 15 millió embert kellene valahová áttelepíteni. Az élelmiszer-termelés is összezuhanna, a mezőgazdasági szempontból fontos rovarok jelentős része is elpusztulna. A krónikus vízhiány pedig nemcsak az emberi társadalomban, hanem a körülöttünk lévő élővilágban is felmérhetetlen károkat okozna.

 

iStock 154890047 Ocean Dumping Total pollution on a Tropical beach

 

Azt gondolod, egyedül senki sem képes megváltoztatni a jövőt?
„Minél nagyobb a szénlábnyomunk, annál több a morális kötelességünk. A felnőttek gyakran mondogatják, hogy tartozunk a fiataloknak azzal, hogy reményt adjunk nekik. De nekem nem kell a maguk reménye. Azt akarom, hogy pánikoljanak és cselekedjenek! Azt akarom, hogy úgy cselekedjenek, mintha égne a házuk. Mert ég.” – ezt az akkor még 15 éves környezetvédelmi aktivista lány, Greta Thunberg mondta. A svéd középiskolás etalon lett. Fiatalok százezreinek mutatott példát azzal, hogy tavaly augusztus 20-án fogta magát, egy hálózsákkal és egy transzparenssel felszerelkezve az iskola helyett a svéd parlament elé ment tüntetni. Kijelentette, a szeptemberi választásokig nem fog iskolába menni, mivel elégedetlen a politikusok éghajlatváltozáshoz való hozzáállásával. A lány szavára felfigyelt a világ. Aktivistaként a bolygónk megmentése mellett olyan rendezvényeken szólal fel, mint aTEDx és az ENSZ éghajlat-változási konferenciája vagy az év eleji davosi Világgazdasági Fórum – ahová nem környezetszennyező repülővel, hanem 32 órás vonatozással ment el.

Greta Thunberg felkészültsége, elszántsága és példája inspirálta a Fridays for Future diákszerveződést is, amely a fiatalok figyelmét szerte a világban a globális felmelegedésre, és együttes erejükre irányítja.

 

898fc780fd4d9d2b1d4d550dd172ada6

Greta Thunberg 

 

Legyünk hát mi is tudatosabbak!
Kezdjünk el, már ma Föld-barátabban élni! Személyes felelősségünk, hogy mindent megtegyünk azért, hogy csökkentsük saját ökológiai lábnyomunkat. Gondolkodjunk el közösen egy sokkal tudatosabb életmódról! Találjuk meg, hogyan tudnánk mi is fenntarthatóbb életet élni, olyat, amiben megelégszünk a pont megfelelő mennyiséggel, amivel nemcsak a környezetünket kíméljük, hanem önmagunkat is sokkal jobban megbecsüljük.