logo2

 

 

 

ETALON/ PROGRAMAJÁNLÓ

2019. 4. szám

 

Eljött az idő végre, amikor a csillagtető alatt tehetünk újra szert életre szóló kalandokra. Hozzuk hát az idei nyár legígéretesebb szabadtéri megmozdulásait, válogatásunk szubjektív lesz, vágjunk hát bele:

 

sz

 

Jóféle színház, Festeticsek egykori kertjében

Keszthelyi Nyári Játékok

Básti Juli és Puskás Tamás művészházaspár kezdeményezésére épp húsz éve jött létre a Keszthelyi Nyári Játékok. Azóta ez a Balaton-part egyik legnagyobb színházi ünnepe. A helyszín idén is a Festetics kastély parkja, ahol a színvonalról a budapesti Centrál Színház gondoskodik. Húsz éve Shakespeare-rel indítottak, most – miután közben felnőtt egy újabb nemzedék – újra Shakespeare-rel, és a Sok hűhó semmiért-tel ünnepelnek. Magyar Attila már húsz évvel ezelőtt is játszott az előadásban, most is itt lesz – Lasponya szerepében, Pokorny Liát és Schmied Zoltánt azonban először láthatjuk a Balaton-part tréfás szerelmespárjaként. A keszthelyi előadást 2019. július 26. és augusztus 4. között, tíz alkalommal játsszák.

 

Kellemes nyáresti szórakozás különleges helyszínen

Kvártélyház Nyár MMXIX.

Történelmi hangulatú neobarokk udvar a belváros szívében, ahol kikapcsolódhat, a közönség a nyári mindennapokban. Ez a Kvártélyház. Az itt megrendezett Kvártélyház keretében a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivál idén három produkciót kínál: Az utolsó tűzijáték című előadásban Udvaros Dorottya és Földes Eszter a mindig aktuális generációs különbségekre világít rá anya-felnőtt lánya kapcsolatán keresztül, majd Miklósa Erika és Fekete-Kovács Kornél a Modern Art Orchestrával hív klasszikus kalandozásra a jazz, az opera és operett világába. Végül Mészáros Piroska Call Girl című előadásában osztja meg élményeit, hogy színésznőként hogyan találta meg a helyét egy multicég call centerében. Műsoron marad A Szép nyári nap – NEOTON musical is, és az új bemutató is okot ad arra, hogy táncra perdüljünk.

 

Élmény, virtuóz gitárkoncertek strandolás után
Balatonfüreden

Ha Balatonfüred és nyár, akkor kihagyhatatlan az Anna-bál (07.27-én) és a Borhetek (08.09.-09.01.), de minden évben egyéb fesztivál-újdonságokkal is feldobják a nyaralókat. Június végén Füred nemcsak a napfény és a víz szerelmesei, hanem a zenerajongók kedvenc úti célja is lesz, hiszen a Nemzetközi Gitárfesztivál programja különlegesen tartalmasnak ígérkezik. Idén 13. alkalommal rendezik meg (június 22-29. között), számtalan hazai és külföldi fellépővel. Idén 2 helyszínen élvezhetjük a virtuóz vagy éppen romantikus, élő zenét. Hűvösebb, esős napokon kihagyhatatlan a füredi Vaszary Galéria, ahol július 14-ig látogatható a Balatoni nyár – Kiállítás írófényképekből című tárlata. Retro képek sora mesél a művészvilág legnagyobbjainak balatoni nyarairól.

 

Ahány szabad este, annyiféle program

Tihanyi Szabadtéri Játékok

A Balaton egyik legszebb településén, Tihanyban a színházbarátokat idén is nyári szabadtéri előadások sora várja – minden csütörtökön, pénteken és szombaton. A színpad a csodálatos Belső-tó fölött magasodik. A Bujtor István indította programsorozat a kezdetek óta, immár 16. éve egységes koncepciót követ. A legkisebbektől az idősebbekig, mindenféle korosztályt, a külföldi és a magyar nyaralóvendégeket egyaránt, színes programokkal igényesen szórakoztatni. A Tihanyi Szabadtéri Játékokra évről évre a neves színházak sikerdarabjait hívják meg. Július 5. pénteken (20:30) például Szente Vajk Legénybúcsú című vígjátékát láthatjuk a Játékszín előadásában, de különleges előadásnak ígérkezik a RETRO szálló című zenés darab (július 12. péntek 20:30-tól) is. A Veszprémi Petőfi Színház szórakoztató előadása a ’60-as, ’70-es, ’80-as ’90-es évek zenei világát idézi meg. Az időutazásban Szeles József, Keller János, valamint a korszak egy-egy felejthetetlen ikonja lép fel.

 

1982 óta fesztiválozik a Jurisics vár belső
udvarán a Kőszegi Várszínház

Június 4-étől egész nyáron át prózai darabok mellett zenés vígjáték, operett, musical, komolyzenei koncert, kortárs táncelőadás is várja a látogatókat. A kiváló akusztikájú, történelmi helyszín a nagyszínházi előadásoknak ad otthont, míg a kamaradarabok a Jurisics vár lovagtermében kerülnek megrendezésre. A szórakoztatás mellett a magas szakmai színvonal idén nyáron is fontos szempont volt a műsor-összeállításban. A színház saját bemutatója a Csoportterápia című „mjuzikelkamedi” lesz (július 11-étől), amelyet 8 alkalommal láthatnak az érdeklődők. Ezen kívül három közös bemutatóval is készülnek, például a Mesebolt bábszínházzal közös produkciójuk „A boldog herceg” július 2-án kerül bemutatásra. Még egy koncertajánlat a sok közül: július 27-én Széttépve címmel Szabó Kimmel Tamás zenés előadására invitálunk.

 

Balatoni kulturális
élménytér Kultkikötő

A Kultkikötő fontos helyszínei a balatonboglári szabadtéri színpad, a Badacsonytomaj frissTerasza valamint a balatonfenyvesi színpad. A népszerű összművészeti fesztivál felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló színházi előadásokat, könnyűzenei koncerteket és szabadtéri mozit is kínál. A színházi produkciók mellett kiállítások, közönségtalálkozók, irodalmi estek, kézműves foglalkozások, borkóstolók szerepelnek. A Badacsonytomaj frissTeraszán többek között Falusi Mariann (július 4. 21:00), az IVAN & THE PARAZOL (július 11-én, 21:00 órától), TÖRÖK ÁDÁM ÉS A MINI (július 18. 21:00-tól) is fellép. A színes színházi kínálat között szerepel, 23 perc címmel az Orlai Produkció országos premierje (július 18-án 20:30-tól, Balatonföldvár, Földvári Kamaraszínpada), amit Keszég László rendezésében láthatunk. A 23 perc nem csak egy különleges nő történetét meséli el, hanem a családon belüli erőszak fontos társadalmi jelenségére is felhívja a figyelmet. A balatoni program-kavalkád egyik utolsó állomása Csányi Sándor egyszemélyes vígjátéka lesz, Hogyan értsük félre a nőket? címmel (augusztus 24. szombat, 20:30), Balatonföldvár színpadán.