logo2

 

 

 

ETALON/ LIFE STYLE
2019. 2. szám április-május

 

Az Egészség Évében magasabb fokozatra kapcsol Zalakaros, egyedülálló kampányokkal és programelemekkel bővíti kínálatát. Magyarország egyik legkisebb városa a belföldi vendégek körében, a Balaton régió legnépszerűbb települése lett tavaly a kereskedelmi vendégéjszakák alapján. Kovács Szabolccsal, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

 

 BGP7197 Edit

 

„Rekord a rekordok között”, „történelmi sikereket ért el Zalakaros turizmusa” – olvashattuk az országos sajtóban, de ez milyen konkrét eredményekben nyilvánult meg?
Nem csak önmagunkhoz viszonyítva jelentős ez a 638 ezer realizált kereskedelmi vendégéjszaka, hanem régiós és termálfürdős kontextusban is a legnagyobb mértékű növekedést tudhatja magáénak Zalakaros a 15%-os növekedéssel. A belföldi vendégek körében meg tudtuk előzni a régió legnagyobb turisztikai szereplőit, de összesített (belföldi és külföldi) vendégéjszaka számban is feljutottunk a dobogóra, hiszen Hévíz és Balatonfüred után a 3. legnépszerűbb település lettünk a Balatonnál kereskedelmi vendégéjszakák alapján. Egyedülálló teljesítmény még, hogy mind a stratégiai, mind a feltörekvő külpiacokon növekedést tudtunk elérni, ez 12%-os többletet jelent külföldi vendégéjszakákban. Ráadásul a korábbi évekhez képest a német nyelvterületről érkezők számát is sikerült újra növelnünk.

Meggyőző adatok, de hogyan tovább, szabad ilyenkor kicsit is rápihenni az eredményekre?
A sikerek nagyon fontos visszaigazolásai közös városmarketing munkánknak, de felelősséggel is járnak, éppen most nem dőlhetünk hátra, ezért olyan preventív kampányokkal erősítünk az Egészség Évében, mint a „Zalakaros Go Bike”, vagy a „Csak Egy Pillanat!” kezdeményezések.

 

„Zalakaros idén bringában utazik”, ezt kifejtené?
0. nappal és Szabadics Ride Warm-up partyval bővül a Mapei Tour de Zalakaros, amely mára az ország egyik kedvenc kerékpárversenyévé nőtte ki magát, a fergeteges hangulatról a New Level Empire gondoskodik. A Zalakaros Go Bike mozgalom keretében kedvezményes belépőt kínálunk az ország első kerékpárosbarát fürdőjébe, a Zalakarosi Fürdőbe, a tourinform irodában igényelhető Go Bike Ticket-ekkel, de szállásfoglalásukhoz is tölthetnek le GO BIKE utalványt azok, akik az akcióban résztvevő szálláshelyek valamelyikében foglalnak.

 

A helyieket is bevonják az akcióba?
Természetesen igen, hiszen a program a zalakarosi általános iskola diákjai számára szervezett szemléletformáló túrákkal folytatódik. Ráadásként, aki minimum két bringás túrán részt vesz, akár egy nagy értékű kerékpárt is nyerhet, de az egészség évében alakul meg a zalakarosi fiatalokból álló 3K, avagy a Karosi Kerékpáros Kör is, akik Balázs András csapatkapitány vezetésével közreműködnek a túrák kíséretében és az aktív utánpótlás nevelésében.

 

Csak egy pillanat!

A Zalakaros Go Bike kampánya mellett – tudtuk meg az ügyvezetőtől - még elindítják a Csak Egy Pillanat! elnevezésű, Európában is egyedülálló kezdeményezést is, amelynek lényege, hogy mind a Zalakarosi Fürdő vendégei, mind a városi rendezvények résztvevői számára díjmentes vércukorszint-méréseket szerveznek. Nem véletlen a célkitűzés, hisz a cukorbetegség hazánk egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája. Éppen ezért a zalakarosi szállóvendégeket és a helyben élő családokat egyaránt bevonják az egészségmegőrző kampányba. Bő egy évtized alatt a kétszeresére nőtt ugyanis az országban a cukorbetegek száma, mely a statisztikai adatok szerint eléri az egymillió főt. Zalakaroson, egyedülálló módon ezért is szeretnék felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára a díjmentes vércukormérésekkel.

A „Csak Egy Pillanat!” program első állomásként a Zalakarosi Fürdőbe komplex, vagy „Go Bike” belépőt váltó vendégek mérethetik meg vércukorszintjüket térítésmentesen. A szolgáltatás márciustól, hétfőtől-csütörtökig érhető el a fürdő fogadó épületében található elsősegély ponton, ahol a szolgálatot teljesítő mentőtisztek várják szeretettel a vendégeket. A kezdeményezés mellé állt Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője is, aki részt vett a program sajtótájékoztatóján, és természetesen alávetette magát egy vércukorszint mérésnek a város vezetőivel együtt: „Nagyon megörültem a zalakarosi kezdeményezésnek, különösen, amikor láttam, hogy gyerekek is csatlakoztak a programhoz. Hiszem, hogy minél korábban teszünk tudatosan az egészségünkért, annál nagyobb sikereket érhetünk el.”- tette hozzá Győrfi Pál. Az ingyenes vércukormérést Zalakaros város támogatásával, a SynMed csoport által biztosított eszközökkel végzik. A mérések tájékoztató jellegű adatokat adnak, és akinek eltérnek az értékei a kívánatostól, azt orvoshoz irányítják a vizsgálatot végző szakemberek. E mellett egy kiértékelést is kapnak a résztvevők.

 

21x16

Kovács Szabolcs ügyvezető Győrfi Pállal

 

Zalakaros tehát aktív turisztikai célponttá nőtte ki magát, hiszen az Egészség Évében, a gyógyászati és wellness élvezetek mellett nagyokat túrázhatunk, vagy kerekezhetünk a Kis-Balaton páratlan természeti környezetében. Idén még a kedvenceinkre is gondoltak a szervezők, hiszen kutyás futással is bővül a IV. Kis-Balaton futóverseny. Ezt se hagyjuk ki, érdemes rákeresni Zalakaros aktuális programjaira!