logo

 

ETALON/ Life Style
2016. 3. szám június-augusztus

 

tompa

 

Hogy mi visz sikerre egy kis szabadtéri színházat? Elsősorban a megkérdőjelezhetetlen szükséglete, egy színházszerető város, némi újító szemlélet, egy kedves társulat és egy különleges miliő a belváros szívében. A Kvártélyház 10. évadának apropóján az igazgatóval, Tompa Gáborral beszélgettem…

 

30 éve dolgozol színházi berkekben emellett 10 éve nagy fesztiválokat szervezel. Mindkét műfaj a közönség igényeit hivatott szolgálni. A Kvártélyház is ebből az indíttatásból született?
Annak, aki színházat csinál mindig egyfajta belső ösztön olyan új közeg után kutatni, ahol valami egészen új dolgot lehet létrehozni, ahol valamit el lehet mesélni. Számomra ilyen kivételes adottságokkal bíró helyszín volt 10 évvel ez előtt a város kicsi ékszerdoboza, a Széchényi tér történelmi udvara. 2007-ben, az akkori városvezetés által pedig meghallgatásra talált az az álom, amit ma úgy hívnak, Kvártélyház Szabadtéri Színház. Amelynek nagy előnye, amellett, hogy tökéletes játéktér, hogy gyorsan és kényelmesen elérhető, így tulajdonképpen az első próbaévad beigazolta a hozzáfűzött reményeimet és már az első előadásokkor kiderült, hogy egyfajta űrt tölt be Zalaegerszegen. A kezdeti sikerek eredményeképpen ez a kis nyári színház 2008-ban kiérdemelte a város bizalmát, aki létrehozott egy gazdasági társaságot, ezzel együtt pedig annak feladatait kiterjesztette az Egerszeg Fesztivál, majd az akkori nevén Belvárosi Szüret megszervezésére.

 

A legelső előadás, az Anconai szerelmesek c. darab volt, ami azóta több nyári évadban is visszatért a műsorba, sok másik nagysikerű darab mellett, akárcsak a Padlás. Egyszóval mindig van valami állandóság, kiszámíthatóság, ha úgy tetszik következetesség ebben a színházban…
Talán sokan emlékeznek Az anconai szerelmesek debütálására. Alig volt díszlet, csupán a színpad volt és az udvar épülete, mégis lenyűgöző látványt adott a létesítmény furcsa struktúrája, amire azóta is nagyszerű dolgokat vetítünk. Ez a fajta kivételes szabadtéri közeg ad helyet a kezdetektől nem csak saját, de vendégelőadásoknak, koncerteknek és a már játszott darabok kicsit új köntösbe öltöztetésének. Tulajdonképpen ezt a sort folytattuk az elmúlt 10 esztendőben. Minden évben az a logika vezérel bennünket, hogy legyen egy előző évadban bemutatott darab, emellett vegyünk elő egyet az előző évadok valamely nagysikerű színműveiből, és természetesen adjunk hozzá egy új saját színházi produkciót, persze mindezt fűszerezzük korszerű, modern előadásokkal. A következetesség lényegében a közönségigény kiszolgálása irányul.

 

kvartely01

 

Hogy tapasztalod a saját előadások sikereit?
A Kvártélyházat nem lehet öncélúan működtetni, alapkoncepció, hogy kiszolgáljuk a közönség kívánalmát, nem véletlenül játsszuk például 9. éve A padlást. A több, mint 70 előadás-, amit a hátunk mögött tudhatunk-, kivétel nélkül a közönség igénye miatt kerül újra és újra a színpadra. Talán azért is van ez, mert csupa kedves ember játszik, csupa kedves embernek, hiszen elsősorban zalaegerszegi kötődésű színészekkel dolgozunk, akik közül sokan itt játszottak először nagy szerepeket. Izgalmas volt látni Foki Vera drámaiságát A szomorú vasárnapban, vagy György Jani figuráját a Komám asszony hol a stukker? című darabban úgy, hogy azt ő 30 évvel korábban már eljátszotta. Tudod, a városban élők, a színházba járók, szeretik ezt a társulatot. De nem csak számukra, hanem szakmai szemmel sem utolsó látni, hogyan formálódnak az egyes jellemek, jó végigkísérni például Hertelendy Attila vagy Szakály Aurél figuráit.

 

A közízlést kiszolgálni egyfajta misszió?
Alapvetően nem célunk az, hogy gatyaletologatós vígjátékokat játsszunk. Persze lehet könnyednek lenni, de úgy gondolom mindig meg kell maradni egy általunk elképzelt színvonal felett, ami sokszor nagy kihívás, hiszen a szervezetünk anyagi lehetőségei szűkösek. Igyekszünk színész centrikus előadásokat csinálni és kihasználni a gyönyörű tér adta kreatív lehetőségeket, emellett pedig különleges színházi kísérleteket a színpadra álmodni.

 

Ha jól tudom, többek között ez utóbbira is számíthatunk az idei nyári évadban?
Folytatjuk azt, amit elkezdtünk a Manna Művészeti és Kulturális Egyesülettel, név szerint annak elnökével, Gáspár Annával karöltve. Immáron 4. éve dolgozunk közösen azon, hogy a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivál keretein belül különleges színházi produkciókat vigyünk színpadra. Annával nagyon régi ez a fajta munkakapcsolat. Ő is színház csináló ember, előadásokat menedzsel, játszik, kortárs színdarabokat mentorál, különleges ízlésű művész, aki mindemellett kiváló színházvezető is. Az pedig, hogy egy ilyen színházi kísérlet, önerőből (minimális pályázati támogatással) megéri a 4. évet, legalább akkora csoda, mint az, hogy ez a kicsi színház immáron 10 éve tud működni. Repertoárban független előadások szerepelnek, ilyen volt többek között korábban például A csemegepultos naplója, vagy egy különleges régi álom megvalósulása ebben az esztendőben egy opera, Mozart, Cosi fan tuttéja. Miközben szakmai szemmel fontosnak tartjuk, hogy olyan produkciók létrehozásában is ott legyünk, amelyben esszenciálisan megjelenik a magyar független színházi élet, természetesen a nézőt sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Fontos a repertoár összeállításánál, hogy minden egyes produkció, legyen az koncert, képzőművészeti kiállítás, vagy színmű, fogyasztható legyen, ugyanakkor olyan színházi aktivitásokat generáljon, amelyek mások, mint, amit megszokott a néző. Ezek nem valamiféle alárendelt, kiegészítő produkciók, hanem nagyon fontos és önmagukban is érvényes előadások. Ám az, hogy végül ez a Kortárs Művészeti Fesztivál mivé növi ki magát, nem tudni, de hosszú távú terveink vannak.

 

kvartely02

 

Milyen saját produkciók lesznek idén a repertoáron?
Idén is játsszuk a tavalyi darabot, a Komámasszony hol a stukker? című vígjátékot. Azt hiszem ez a nézők számára is egy nagyon szerethető darabra sikerült, nagyon jól kaptuk el a fonalat benne, az pedig mindenképpen non plus ultra, hogy György Jani, 30 év elteltével is bevállalta, hogy eljátssza Márton szerepét. A másik régi előadás A padlás lesz. A kettő közé július végén beékelődik az új bemutató, a Csárdáskirálynő, amire a tízedik évad megkoronázásaként esett a választás. Ez a 100 éves nagyoperett egy kiválóan megírt, klasszikus, pazar színdarab, amihez egy nagyszerű csapatot sikerült összeraknunk. A darab kulcsszereplői Debrei Zsuzsa, Both Gábor, Hertelendy Attila, Czegő Teréz lesznek. De nagy szerep jut Stefán Gábor koreográfus munkájának is.

 

Hogy látod A JÖVŐT?
A Kvártélyház már rég nem az én személyes ügyem, ez a köz ügye. Nagyon jó, amikor azt látod, hogy a nézők feltöltődve távoznak egy-egy produkció után. Sokat kapok ettől a projekttől és rengeteg potenciál van még benne. Ugyanakkor fontos azt is megjegyeznem, annak, hogy ez így ebben a formában működni tud, az alapját a városvezetés rendre megteremti, mely nagyon fontos fundamentuma ennek a színháznak. Alapvetően pozitív vagyok a jövőt tekintve évről évre egyre több erkölcsi és szakmai támogatást kapunk mind a városvezetéstől mind a közönségtől.

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva/Fotó: Pezzetta Umberto

 

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat