logo2

 

 

 

ETALON/ LIFE STYLE
2017. 2. szám április

 

Zalakaros városának 20 éves sikertörténete nem csupán egyedülálló gyógyvízének jótékony effektusában keresendő, hanem abban a sokszínű repertoárban, mely az odalátogatók minden érzékszervére hivatott hatást gyakorolni. A város sok izgalmat ígérő, többdimenziós zalai szelleme szinte beleíródik a miliőbe. Zalakaros desztinációs határait kiterjesztve, 2017-beN is új kihívások elé állítja érzékszerveinket!

 

karos1

 

Zalakaros várossá válásának 20. évfordulóját ünnepelve ismét új oldalairól mutatkozik be. Miközben az elmúlt évek komoly projekttervek megvalósulásától voltak hangosak, akárcsak az Öko-tó, vagy a fürdővilág fejlesztései, egyre több olyan aspektusai is megmutatkoztak a városnak, amelyek messze túlmutatnak a beruházásokon. Kovács Szabolcs, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője a tavalyi év elején a hat érzékszerven keresztül definiálta újra a város vonzerőit. Az olyan érzékek együttállásából fakadóan, - mint a „gyógyító érintések”, az „impozáns látvány”, az „élménnyel teli ízek”, a „csend hangjai”, a „levegő illata” és 6. érzékként, „te magad”- a város azon töltetére hívta fel a figyelmet, amely mindinkább unikálissá teszi az egészségturizmus egyik főszereplőjét. A „Balatoni Régió négy évszakos, három generációs családi fürdője” címen túl az évfordulós településben bizony benne van a faktor, melyet idén, a legújabb Zalakaros 2.0 kampány égisze alatt is megmutat majd.

 

TÚL A VÁROSON
„A 2.0, ahogy a neve is jelzi, egyfajta megújulást jelez, melyre mind az ide látogatók, mind az itt élők egyaránt reflektálhatnak. A hat érzék programunk tavaszi és őszi állomásai is ezt az érzést hivatottak elmélyíteni: Az Élménnyel teli Ízek Zalakaroson elnevezésű gasztro kezdeményezésünk, valamint az őszre tervezett Gyógyító érintések kampányunk is ennek a látásmódnak a szerves részei. Mindazonáltal a partneri együttműködéseinket is egyfajta szemléletváltás jellemzi. Fontosnak tartjuk határainkat kiterjeszteni. Ma már nem csak egy városban, hanem a bennünket komplexen körülvevő értékekben, egyszóval térségben gondolkozunk. Ebben a fúzióban partnerünk többek között a 20. születésnapját szintén idén ünneplő Balaton Felvidéki Nemzeti Park. Zalakaros és a Kis-Balaton értékeit egy közös fotópályázaton keresztül is szeretnénk bemutatni, ahol a vendégek és látogatók személyes kötődésüket is kifejezhetik a desztinációhoz. Egyedi élményeket, képekben elmesélt történeteket várunk. A térségi együttműködés célja, hogy a gyógyászatot, a természeti csodákat, az élményeket, túraútvonalakat vagy balneológia szolgáltatásokat egészen 360 fokban terjesszük ki. Szeretnénk ha térségi ételek is felkerülnének a helyi szolgáltatók étlapjára” – mesélt Kovács Szabolcs.

 

HAGYOMÁNYOK ÚJ KÖNTÖSBEN
Jelenleg is tart az online facebookos szavazás, ahol 2017. március 31-ig voksolhatunk a számunkra leginkább tetsző kulináris összeállításokra. A 10 legtöbb szavazatot kapó alkotás továbbjut a döntőbe, ahol a zalakarosi séfekből álló gasztroműhely, újraértelmezi és a Nagykanizsai Thúry György Szakközépiskolásban lefőzi az ételeket, egy szakmai zsűri pedig végül kiválasztja a díjnyertes receptúrát amely Zalakaros kedvenc étele lesz. „A zalai gasztronómia nagyon gazdag hagyományokban gyökerezik, szerettünk volna ennek a kezdeményezésnek egyfajta pozitív célt alárendelni, egyrészt azáltal, hogy leltárba vesszük a térség gasztronómiai erényeit, majd a kor szellemének megfelelően azok 2.0-ás verzióját életre keltjük egy profi séfekből álló munkacsoporttal. Másrészt a missziónk egyfajta szakmai felelősségvállalás is, hiszen fontos, hogy még inkább elkötelezett utódok kerüljenek ki a séf pályára és megismerhessék, hogy kapcsolódik össze a tradíció és a 21. század gasztronómiai korszelleme.”


LÉGY RÉSZESE TE is a turisztikai vérkeringésnek és a 2.0 érzésnek!

 

2017. április 14-16. Családi nyúlkergető
2017. április 29-30. Május köszöntő családi napok
2017. Május 18-26.  XXXVI. Nemzetközi Sakkfesztivál
2017. június 3-4. Indul a nyár
2017. június 17-18. X. Tour de Zalakaros
2017. június 24. Magyar Bor napja-Koccintás
2017. július 7-8.  Kannavirág napok
2017. július 21-23. Zalakaros város napjai
2017. augusztus 4-6. Utcafesztivál
2017. augusztus 10-13. XX. Zalakarosi bornapok
2017. augusztus 18-20.  Szent István napok
2017. szeptember 16. Szüreti szőlőkapkodó és kistérségi találkozó
2017. szeptember 23-24. II. Zalakaros-Kis-Balaton futóverseny
2017. október 30.-november 5. Tök jó Zalakaroson
2017. december 2-31. Advent Zalakaros
2017. december 27-31. Csillagvarázs Zalakaroson

 

Még több infó: www.zalakaros.hu

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Fotó: Zalakaros