logo

ETALON/ Kultúra

 

Nincsen nyár új Fejős Éva könyv nélkül. Idén a korábbiaktól eltérően nem egy komplett regénnyel, hanem egy novelláskötettel lepte meg az olvasókat. Többek között erről, utazásról, kiadózásról kérdeztem az írónőt.

 

fejpseva2


Holiday a címe legújabb kötetednek, ami az eddigiektől eltérően nem regény, hanem egy novellagyűjtemény. Honnan jött ötlet?

A(z eddig) csak e-könyvben kapható novelláimat nagyon kedvelik az olvasóim, és gyakran kérték, jelenjenek meg nyomtatásban is. Így most öt, már e-könyvben olvasható írásomat és öt vadonatúj történetet fűztem össze ebbe a kötetbe, benne van a Dalma is, ez egy kisregény, amit önállóan nem akartam nyomtatott könyvben kiadni a vékonyka terjedelme miatt. Viszont a Holiday a tíz történettel igencsak vaskos és terjedelmes lett, és szerencsére nagyon jók a visszajelzések!


Mennyiben volt más összeállítani ezt a kötetet, mint mondjuk egy korábbit?
Remek játék és kihívás volt megmutatni a novellista arcomat. Nekem is önfeledt szórakozást jelentett átugrani az egyik történetből a másikba, mondjuk egy feszes krimiből egy naplószerű írásba. Imádtam, mindegyikből regényt is tudtam volna írni, de jó, hogy ebben a rövidebb műfajban is megmutathattam magam. Az volt a legjobb benne, hogy viszonylag rövid idő alatt öt új történetben is élhettem, fantasztikusan jó érzés volt!


Nagyon sokat utazol, sokszor egészen különleges, egzotikus helyekre is. Élményeidet beleszövőd a regényeidbe. A Holiday cím egyfajta sugallat, olvasás közben mi magunk is elutazhatunk?
Pontosan ezt jelzi a cím, hív magával: gyere velem, utazz akkor is, ha idén a négy fal közt vakációzol! Egyébként az egyik novella címe Holiday, ezzel indul a kötet, egy hangulatos Balaton-felvidéki történet egy negyvenéves férfival a középpontban, aki hazalátogat az egyikori nagyszülői házba a nővérével. Éppen levendulaszüretre érkeznek, és végül Paloznakon sorsfordító események történnek...

 

Apropó utazás. Elindult új Facebook oldalad, az Utazz velem, ahol beszámolókat, képeket osztasz meg az olvasóiddal. Nem gondolkodtál egy közös utazás leszervezésén?
Gondolkodunk az egyik utazási irodával egy közös őszi, vagy jövő nyár előszezoni utazásban, ahol egy csapat szerveződne körénk az olvasókból.


Azért írás, a napi online munka mellett még kiadót is vezetni, hogyan van ennyi időd, és főleg energiád?
Szeretem a változatosságot, ezért is vágtam bele a magazinomba, ami augusztus második felén már eljuthat az olvasókhoz, és ezért is foglalkozom más szerzők könyveinek kiadásával is a regényírás mellett. Így teljes a kép, mindig van teendőm, és ez nagyon jó. Élvezem minden pillanatát. De közben azért úgy élem meg ezt az egészet, mint egy nyaralást: az időmet én osztom be, jut a páromra, magamra, anyura, a barátnőimre és persze a kutyáimra is.

 

fejoseva


A nemrég megjelent A mexikói regényeddel újrakapható az összes korábbi regényed. Ha jól emlékszem ez egy fontos cél volt számodra. Mit érzel most ennek kapcsán?
Még várat magára a Helló, London és a Szeretlek, Bangkok új kiadása. Előbbi megjelenését őszre vagy karácsony előttre tervezem, az új regényemmel együtt. Örülök, hogy a legtöbb régi könyvem már elérhető új kiadásban, majdnem teljes a portfólió, tizenhat regényem és két színezőm van a boltok polcain. Ez azért is jó, mert nagyon sokan újonnan ismerkednek a könyveimmel, és végre a régieket is megtalálják, nem csak a legújabbakat. És természetesen egyik könyv „húzza magával” a másikat, aki megkedveli a stílusomat, a sok szálon futó történetvezetést, a szinte mindegyiket átszövő krimiszála(ka)t, az keresi a többi könyvemet, és ennek nagyon örülök. Most már végre meg is találja őket!


Mint kiadóvezető, és mint női olvasó milyen regényt tudsz javasolni nyárra? Milyen egy ideális nyári olvasmány?
Bármit, ami kikapcsol, amit a strandon tudunk olvasni... Őszinte leszek, számomra nincs nyári és téli olvasmány, ha egy könyv magával ragad, akkor lehet akár strandszezon, vagy éppen a hideg elől bemenekülünk a lakásba, én mindenhogyan élvezem. Nagyon sokan kaptak most rá a kiadóm, az Erawan rendkívül vicces Go-go girl nyomoz sorozatára Liliana Harttól, és mivel mi adjuk ki M. C. Beaton újabb köteteit (Agatha Raisin- és Hamish Macbeth-sorozat), ezek iránt is fokozott az érdeklődés. Most jelent meg az Agatha Raisin és a gyilkos lekvár, sokan várták, és ideális lehet strandolvasmánynak is. Persze ajánlom az utazós regényeimet is, lehet válogatni a kínálatunkban.


Ősszel/télen mit várhatunk tőled, illetve a kiadótól?
Én új regénnyel jelentkezem, most dolgozom rajta. Egy új M. C. Beaton-regény fordítása is készül, továbbá Jackie Collins utolsó nagyregényét, a Lucky Santangelo-sorozat záró kötetét szintén mi adjuk ki. Jön majd még egy fantasy tiniknek egy húszéves, elsőkötetes magyar szerzőtől (még a nyáron), Horesnyi Szilvitől, és karácsonyra tervezzük egy izgalmas amerikai sikerkönyv, egy thriller megjelentetését is.

 

Még több könyv Fejős Évától: Erawan.hu


Fejős Évával Berta Péter beszélgetett

 

 

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat