logo2

 

 

 

ETALON/ INTERJÚ

2019. 4. szám

 

Hisztéria övezte teltházas koncertek, toplistás slágerek, a legrangosabb hazai díjak. Csöndör László alias Diaz és Karácson Tamás alias Fluor Tomi kimaxoltak mindent, amit ma Magyarországon a könnyűzenei életben lehet. A siker kulcsa pedig nagyon úgy tűnik, hogy a tehetség, a szorgalom és a zene szeretete mellett kettejük páratlanul erős szövetsége. A fesztiválszezon hivatalosan is elindult, nekünk pedig akadt bőven kérdésünk a Wellhello-s srácokhoz! Az Etalonnak Diaz mesélt az elmúlt évekről és a Wellhello idei terveiről…

 

w

 

Tud még a számotokra ugyanolyan élményt nyújtani egy-egy teltházas koncert, vagy fesztivál, mint évekkel ezelőtt?
Minden egyes alkalom, amikor több ezer ember előtt állunk a színpadon óriási adrenalin bomba, és a mai napig rengeteg pluszt jelent egy-egy fellépés a számunkra. De ez egyfajta elv is, amit még a kezdetekkor fogalmaztunk meg Tomival; csupán addig szeretnénk ezt csinálni, amíg ez így marad. Ez lesz a ötödik koncertévünk, iszonyú sok helyen, rengeteg fesztiválon játszottunk az elmúlt időszakban. Most a hétvégén (május 18-án) majdnem fél év kihagyás után álltunk újra színpadra, és azt kell, hogy mondjam, óriási élmény volt. Egyrészről azért, mert okoz egyfajta függőséget ez a felfokozott állapot, amit a színpad és a közönség képes adni, másrészt nagyon jót tett ez a kis szünet a gépezetünknek.

 

Mi változott a kezdetekhez képest?
4-5 évvel ez előtt még iszonyú lámpaláz volt bennem, amikor fel kellett állni egy nagyszínpadra. Ma már a rutinnak köszönhetően, ez nem olyan mértékű. Ami soha nem változik, az az élmény, amikor több ezren nyomják veled a szöveget, ismerik a dalokat, és látod az arcokon, mennyit jelent a számukra, hogy élőben hallhatnak. Ez ad erőt ahhoz, hogy egy-egy fesztiválszezon végén leereszkedett, fáradt állapoton is túllendítsen.

 

Hogy alakul az idei fesztiválszezon?
Idén a legnagyobb show-t visszük el mindenhová. Pénzt és energiát nem sajnálva beleteszünk mindent, amit csak lehet. Fény-, és pirotechnikát, táncosokat és még sok más meglepetést. Az a cél, hogy a közönség egy emlékezetes koncertélményt kapjon. Igaz, jóval kevesebb koncertet ütemeztünk be, hiszen összesen 20 állomása lesz az idei turnénak.

 

Ez a szám az elmúlt szezonokhoz képest mennyivel jelent kevesebb fellépést?
2015– ben kezdtünk koncertezni, akkor csaknem 160 fellépést nyomtunk egy szezonban. De hozzá kell tenni, hogy teljesen máshogy néz ki egy élő koncert, mint egy hakni, amikor valaki megérkezik, beteszi a CD-t és egyből készen áll a hangrendszer az előadásához. Mi élő zenét játszunk. Ebből adódóan minden koncert más és más izgalmak elé állít. Nekünk a srácokkal már jó pár órával előbb le kell mennünk a helyszínre, van egy hangbeállás, aztán várakozás, majd a fellépés és levonulás. Egyszóval minden koncert hosszadalmas, sok energiát felemésztő munkaórát jelent. Így nem is lehet egy napra hármat-négyet besűríteni. Aztán jött egy időszak, amikor nagyságrendileg ennek felét, kb. 80 koncertet ütemeztünk egy szezonra. Ehhez a számhoz képest is jóval kevesebb lesz ez az idei 20, de egészen új minőségi tematika köré építjük.

 

w1

 

Annak, hogy így döntöttetek oka az is, hogy egyszerűen elfáradtatok?
Egyrészt azt éreztük, hogy az elmúlt évek lemerítették az erőforrásainkat, és szükségünk van erre a „csökkentett üzemmódra”. És ennek már most egyértelműen látszik a pozitívuma. Elkezdtünk dolgozni új zenei ötleteken, ez azt fogja eredményezni, hogy jóval több Wellhello dal fog megjelenni, mint az elmúlt években, és valójában ez is volt a cél. A sűrű koncertidőszak megöli az alkotói folyamatot. A kreatív munkához és ötletekhez jóval több és elmélyültebb idő szükséges, mint ami az elmúlt időszak feszített tempójában a rendelkezésünkre állt. De persze az sem utolsó szempont, hogy töltődjünk is, ne csak kivegyünk magunkból, hiszen szeretnénk zenélni még egy darabig.

 

Pár hete debütált a Barátom c. dal, ami meglepően érzelmesre sikerült… Mesélj erről, kérlek!
Valóban, nem volt még ilyen érzelmes Wellhello dal, sokan meg is lepődtek ezen. A tőlünk megszokott hangzásvilágtól ez most más. A legtöbb esetben a dalaink a bulizásról szólnak, hogy lazák, csibészek vagyunk, de közben kétségtelen, hogy van egy ilyen oldalunk is. Bevallom, nagyon szerettem minden percét, amikor készítettük ezt a dalt, óriási energiákkal és lelkesedéssel dolgoztunk rajta és azt gondolom, ez annak is köszönhető, amiről az előbb is beszéltem, hiszen volt időnk kicsit rápihenni.

 

Ez dal, rólatok, kettőtök szövetségéről szól?
Ketten nagyon sok mindent megéltünk. Nyugodtan mondhatom, átmentünk a barátságpróbán. Mindenben számíthatunk egymásra. A mögöttünk álló időszak nagyon erős szövetségesekké tett bennünket. Ezért is tud a Wellhello ilyen sikerrel működni. De a dalnak talán ennél is fontosabb üzenete, hogy nemcsak kettőnkről, hanem a barátságról is szól, arról, hogy vissza kell találnunk a gyökereinkhez. Nem gyakran fordult elő velem, hogy úgy dolgozom egy dalon, hogy közben azt veszem észre, könnybe lábad a szemem, jó értelmébe véve természetesen. Annyi régi emlék jutott eszembe a szöveg kapcsán. Teljesen visszarepített az időbe. Sok mindent előhozott belőlem. Azt gondolom, attól például, hogy valakivel nem beszélsz nap, mint nap, még fontosak lehettek egymás számára, és joggal mondhatod a barátodnak. Van olyan gyerekkori barátom, akire pont a dal kapcsán írtam rá, azt éreztem meg kell keresnem, újra fel kell vele vennem a kapcsolatot és sok a visszajelzés, hogy mások is így tettek. Fontos, hogy az elfeledett kapcsolatokat is ápolnunk kell.

 

A klip sem szokványos…
Fehérváron forgattuk, Tomi ott nőtt fel, és van egy érdekes szál a videóban, mégpedig, hogy Tomi 2005-ben forgatott egy ehhez hasonló videoklipet, amiben ugyan ezek a srácok jelentek meg, mint a mostaniban. Velük Tomi rendszeresen tartja a kapcsolatot. Évente többször összejön a banda. És köszönöm a srácoknak, hogy ma már én is ott állhatok köztük, így most 15 évvel később velem együtt mentünk végig ugyanazon az utcán. Azt gondolom, nagyon jó, hogy létezik egy ilyen ritka összetartás ennyi időn keresztül.

A dalaitok kapcsán soha nem egy kényszeredett slágergyár érzete van az embernek, hanem az, hogy ez az egész zsigerből - és ami még fontosabb - a zene szeretetéből jön.
Nem mondom, hogy nem vettem már észre magamon, hogy úgy álltam neki egy dalnak, hogy most slágert akarok írni és ennek be kell jönnie. De ez mindig megbukik, az egész olyan izzadságszagú lesz a végén. Ennél a dalnál is eszünkbe jutott, hogy ez nem feltétlenül az a nyári dal, amivel sokan várták volna, hogy visszatérjünk. De attól, hogy van benne ez a keserédes, nosztalgikus hangulat, még simán ordíthatják majd a barátok egymást átkarolva egy fesztiválon.


Nemrég a BiotechUSA jóvoltából egy motivációs nap egyik fontos szereplője voltál. A pályÁD sokak számára példaértékű. Ha lenne valami, amit tanácsolhatnál, a 15 évvel ez előtti önmagadnak, mi lenne az?
Az általad említett rendezvényen megtisztelő volt ott lenni. Lévai Balázs producer volt a moderátor, vele beszélgettünk az életemről, a pályámról, sikerekről, kudarcokról, hogy honnan jutottam idáig. Elhangoztak olyan sztorik, amik eddig máshol nem. Nagyon nagyot fordult magával a világ. De ha egyet tanácsolnék az akkori önmaganak, az az lenne, hogy csináljam tovább azzal a szeretettel és lelkesedéssel, amit akkor és úgy csináltam. Én nem úgy indultam, hogy majd ebből szeretnék megélni és több ezer ember előtt zenélni. Egyszerűen a zene szeretete vitt előbbre.

 

Hogy érzed, van még feljebb? Hol a csúcs a számotokra?
Amikor elindul egy zenekar és eljut a csúcsra abban rengeteg munka van, főleg az, hogy megszerzed a közönséged. De abban még nagyobb munka van, hogy kiérdemeld ezt a bizalmat több éven át. Szóval most azon dolgozunk, hogy azok az emberek, akik ott vannak velünk és támogatnak minket, ott legyenek 3-4-5 év múlva is.

 

Többször kooperáltok hazai sztárokkal. Várható ez az idei évben is?
Továbbra is tervben van ez az irány is. Szeretnénk dolgozni másokkal is a Wellhello-n túl. Elsősorban azért, mert egész egyszerűen szeretünk más stílusokban és gondolatiságban is megnyilvánulni, mint ami a Wellhello égisze alatt megszületik. Azt gondolom, minden ilyen kikacsintásból profitálhat az együttes, hiszen elindít bennünk valami újat, amiből aztán később születik egy újabb jó dolog.

 

Figyelem! Június 14-én a srácok egy elvarázsolt koncertet adnak a Budapest Parkban, amelyben az illúzió és a mágia világába repítik a közönséget.

Legyél részese te is ennek a látványos show-nak!

 

Az interjút készítette
Balassa-Szökrönyös Éva
Fotó: wellhello.hu