logo2

 

 

 

ETALON/ HIGH TECH
2018. 4. szám június

 

 

Technológia ide, high-tech termékek oda, mindig van miből szemezgetni, ha az innováció túlcsorduló bugyrából szeretnénk válogatni. Gyorsan kell azonban kihasználnunk a pillanat adta „örömöket”, mert az innováció elsöprő irammal frissíti bázisát, már-már követni se lehet az újdonságok kavalkádját. Most azonban időzzünk egy kicsit a számítástechnikai újdonságok világában!

 

 


Brother Tonerbenefit -
az eredeti mindig megéri

 

ht1

 


A nagoyai székhelyű Brother Industries mono lézer termékeit megmártotta az innováció szenteltvízében, aminek eredménye egy teljesen új termékkategória a Tonerbenefit.
Az új széria legnagyobb hatása a pénztárcánkra lesz, hiszen a toner típusától függően 1500, vagy 2000 oldalt is nyomtathatunk rendkívül barátságos áron. A Brother Tonerbenefit DCP-16WE multifunkciós eszköz, mely nyomtató, fénymásoló és szkenner egy kompakt kis testben. A printer mellé jár egy 1500 oldal nyomtatására elegendő TN-1090-es toner is. Az új, Tonerbenefit széria az eredetiség mellett teszi le a voksát, hiszen: az eredeti kellék is megfizethető, az eredeti kellék nem teszi ki a készülékünket a meghibásodás veszélyének, az eredeti kelléket kifejezetten a Brother nyomtatóiba tervezték és együtt tesztelték azokat, így tökéletes összhangban működnek egymással. Az eredeti kellék garantálja, hogy professzionális megjelenésű és megbízható minőségű nyomatokat készíthet.

 

Számítógépünk ginsengje,
az AMD Ryzen processzor

 

 

ht2


A 2017-es AMD Ryzen sorozat megjelenése óta tudjuk, hogy az Intelen túl is van élet. Az az óta megjelent Ryzen APU és a mobil Raven Ridge csak feljebb emelték a tavaly elindított processzor-széria nívóját. Minden készen állt tehát a következő nagy dobáshoz…
Bár a 14 nanométeres LLp node-ot lecserélték a Global Foundries 12 nanométeres LP-re, ami bizony azt vonja maga után, hogy idén először az AMD írhat kisebb számot a nanométer elé. Talán épp ez ösztönözte „Inteléket” arra, hogy felhagyjanak a nagyképűséggel és többé ne közöljék a gyártástechnológiai adataikat. Természetesen az AMD büszkén ad tudomást arról, hogy az új, Pinnacle Ridge kódnevet viselő lapka 209,78 mm² kiterjedésű, tranzisztorszáma pedig 4,94 milliárd. A Pinnacle Ridge az elődjéhez képest 140 millió extra tranzisztort tartalmaz. Ami maradt viszont a Raven Ridge nevet hordozó elődből az a precíz órajel beállítási képesség, vagyis a Precision Boost 2. A korábbi csúcsmodell, az OCCT nevű terhelés-szimulációs program három szál mellett már az alap órajelre kényszerült, de az új Ryzen 16 terhelt szál esetén is aktívan alkalmazza a turbót. Tovább fejlesztették még az XFR (Extended Frequency Range) módot is, ami továbbra is auto-tuningként funkcionál, ám az új XFR2 már nem csak limitált számú magra, hanem az összesre alkalmazható. Nyugodtan jelentsük ki: az AMD méltó ellenfele lehet az Intelnek 2018-ban!

 

Viva La Vive!

 

ht3

 


Az utóbbi pár évben már szinte unalmassá vált a VR-Saga a techvilágban. Ringbe szállt a VR trónért már a Facebook, a Microsoft, a Sony és a Samsung is, hogy csak pár nevet említsünk. Az általuk kifejlesztett megoldások a legtöbb dologban eltérnek egymástól, sőt bizonyos tekintetben elég sajátosak, de abban mind megegyeznek, hogy használatukhoz szükség van egy speciális VR szemüvegre. A HTC és a Valve fuzionálásával 2016-ban bemutatkozott a Vive, ami akkoriban kis hazánkban is tiszteletét tette. A HTC Vive egy külső hardveres VR szemüveg, ergo kábelen csatlakozik a számítógépünkhöz. A szemüvegben egyébként 2160x1200 képpont felbontású és 90 Hz-es képfrissítéssel rendelkező OLED kijelző és a speciális lencsék kaptak helyet. A rendszer korlátozva, de lehetővé teszi a térbeni mozgást, a technológia, a vezérlőeszközökkel kiegészülve egész jó, már-már felemelő szabadságérzetet biztosít a virtuális térben. Ha frappáns zárást akarunk (márpedig miért ne akarnánk), akkor azt mondanánk, hogy jó irányba indult el a HTC a Virtual Reality terepén. A jövő VR-ének ez a készülék az alappillére is lehet…

 

Szöveg: Farkas Márió