logo2

 

 

 

ETALON/ High Tech
2016. 3. szám június-augusztus

 

 

tarr

 

A jelen kor embere számára még mindig a legdominánsabb szórakoztató csatorna a televíziós műsor. A televíziós műsorstruktúra egyik leggyakrabban feltűnő szereplője pedig a TV-sorozat, mely mind a kereskedelmi csatornákban, mind a köztévéken naponta több órányi műsorsávot foglal el. A legtöbbünk megelégszik a kereskedelmi tévék kínálatával, így a prímet a Barátok közt, a Jóban Rosszban és az Éjjel-nappal Budapest viszi. A külföldi sorozatok között az élvonalban van a The Walking Dead, a Dr. Csont és a Helyszínelők.

 

Ám úgy tűnik őrült tempót diktáló életmódunk, továbbá a szélessávú és a mobilinternet elterjedésével jelentős változások következnek be a tartalomfogyasztási piacon és a tartalomszolgáltatók képtelenek lesznek konzerválni az elmúlt két évtizedben dominánssá váló tartalomfogyasztási struktúrát. Kutatások támasztják alá, hogy az által, hogy műsorok rögzítésére nyílik lehetőség, s azok későbbi visszanézése is adott, már nem csupán valós időben nézzük a televízióban sugárzott műsorokat. Azonban sokszor ma már ez is kevésnek bizonyul.

 

A multiplex tévézés megvalósítását kétségtelenül a modern igények generálták és hívták életre annak lehetőségét is, hogy ne kelljen alkalmazkodnunk a műsorkezdésekhez. Az okoseszközök megjelenésével új korszak kezdődött, ami a jövőben átalakíthatja a tévénézési szokásokat. A multiscreen, azaz az audiovizuális tartalmak több eszközön, több képernyőn (tableten, okostelefonon, televízión) történő egyidejű követése már Magyarországon is rohamosan terjed. Az elkövetkezendő években a háztartásokban a „régi” készülékeket fokozatosan váltják fel a jobb minőségű és nagyságrendileg tartalmasabb szórakozást nyújtó okostelevíziók. Ezzel párhuzamosan a HD, 4K minőségű sugárzás is egyre többek számára lesz elérhető. A video-on-demand szolgáltatás előfizetői bázisának növelésében központi kérdés lesz, hogy a szolgáltatók milyen konstrukciókkal tudnak majd előállni, hiszen az előfizetők is egyre kedvezőbb árszinten szeretnék ezeket a szolgáltatásokat megkapni. Végül, a videónézés az internetezők körében már tömegesen elterjedt és valós helyettesítője lehet a hagyományos televíziózásnak.

 

A tévézéshez többé már televízió készülékre sincs feltétlen szükség – a fiatalabb generáció szinte le sem szakad mobil eszközéről. Facebook, twitter, youtube, online rádiók bűvkörében élnek és napról-napra egyre többen legalább egy másik eszköz képernyőjén is szoktak filmeket, videókat nézni. Online kölcsönöznek filmeket és videó megosztó oldalakat is egyre gyakrabban látogatnak. A mobilinternet révén pedig az okostelefonok és tabletek használatával már bárhol és bármikor lehetővé válik a tévézés. A mobil eszközök alapvetően változtatták meg a tartalomfogyasztás módját – a lineáris tévézés helyett, annak ellenére, hogy a tévé közös elfoglaltság volt, a hordozható készülékekkel a tudatos fogyasztó egyedül, bárhol és bármikor, bármilyen igényeinek megfelelő tartalomtípust választhat.

 

Tipp: A TARR MobilTV szolgáltatása is ezt hivatott szolgálni, akár 30 TV csatorna műsorait nézhetjük élőben, így nem maradunk le az élményekről! A szolgáltatás TARR TV előfizetőknek ráadásul DÍJMENTES.

Részleteket: www.tarr.hu /mobiltv!

 

Szöveg: Tarr Kft / Fotó: Fotolia