logo2

 

 

 

ETALON/ UTAZÁS
2017. 3. szám május

 

Szép csendben beköszöntött a várva várt jó idő, s így az utazós szezon is. Legyen az kirándulás, wellness hétvége, vagy egy komplett családi nyaralás, kár lenne okos kütyüink nélkül útra kelnünk.

 

for


Na, de mire is van szűksége manapság egy jól felkészült turistának? Természetesen élményekre. Ám, ha az élményeket meg is örökítenénk, jól jönne egy fényképezőgép, vagy egy fényképezésben jeleskedő mobil.

Az extrém kalandok kedvelői számára a legendás kalandkamera legújabb verziója, az SJ6 legend 4–et (1) lehet a legjobb társuk az adrenalin kalandokban. Az időjárásálló, vízhatlan, porvédett tokozásának köszönhetően a sportkamera kiválóan alkalmas szárazföldi és vízi sportok megörökítéséhez egyaránt. Kis méretének és súlyának köszönhetően pedig akár bukósisakra is rögzíthető. Belső akkumulátorának köszönhetően nem igényel külső tápforrást.

Természetesen manapság a tartozékainknak is vannak tartozékai… Szűkségünk lesz egy megfelelő tárhelykapacitással bíró Micro SD kártyára, (a legjobb, ha SD átalakítósat választunk) valamint vésztöltőre, vagyis külső akkumulátorra, ne adj isten szelfibotra, ha már egy magasabb szinten örökítünk élményeket. A Foramax kínálatában jelenleg 8- és 128Gb-os skálán találhatjuk meg a testhez álló tárhelyet. Egy 32Gb-os változattal egészen biztos, hogy végig dokumentálhatjuk a családi vakáción látottakat. A kártya gyors olvashatósága érdekében nem árt figyelni az olvasási/írási teljesítményre. Ami a miliampereket illeti 2600 a legkisebb, 10000 pedig a legnagyobb powerbank az áruházban. Előbbi egy átlagos mobilt szinte feltölt, utóbbi pedig három-négy akkumulátornyi energiát képes elraktározni.
Ha nem csak a lábunkat lógatnánk, az Alcor Splash (3) fantázianevet viselő vízálló okos órája lehet társunk a kalandokban. Az aktivitásmérő karpánt kijelzője mozgásra aktivizálódik és a pontos idő megjelenítésén túl rendelkezik pulzusmérővel, lépésszámlálóval, ráadásul ezen aktivitásokkal járó elégetett kalóriákat is kiszámolja számunkra. Telefonunk bejövő hívásairól és üzeneteiről szintén értesülhetünk a smartwatchon, továbbá segítségével táv vezérelhetjük zenelejátszónkat, fényképezőgépünket.

Szintén jó szolgálatot tehetnek számunkra egy-egy túra során a navigációk, akárcsak a WayteQ x995-ös Android alapú GPS (4). Az 5”-os, kapacitív LCD kijelző lehetővé teszi a MultiTouch funkciót, ezáltal könnyedén zoomolhatunk a térképeken, amelyek a nagy fényerejű, 800x640-es kapacitív kijelzőn köszönnek vissza. A készülék négymagos processzorral, 1Gb rendszermemóriával, 8Gb tárhellyel van „kitömve”. Rendelkezik saját GPS modullal, giroszkóppal és bivalyerős, 5000mAh akkumulátorral kápráztatja el a felhasználóit.

Ha pedig eljön az ideje az ejtőzésnek, a Huawei MediaPad M2 10,1” táblaPC (2) segít kapcsolatban maradni az otthon hagyott szeretteinkkel, vagy kikapcsolódni. A MediaPad számára nem akadály sem a DivX/Avi, sem az mp4 fájl, ráadásul a 2K felbontás előtt sem borult térdre. A 10,1’’-os 1980x1200-os kijelző tökéletes emellett a reggeli kávé melletti hírböngészésre, netán egy Instagram poszt is készíthető a 13 megapixeles hátoldali kamerájával az élen. A Harman Kardonnal kooperációban fejlesztett négy hangszóró pedig egyenesen kiemeli a tablet piacról a Huawei gépét. A 4G képes, 3Gb belsőmemóriájú, valamint 2Ghz-es processzorral megáldott tablet egyébként rendelkezik 64Gb tárhellyel, amire filmjeink, zenéink és képeink mellett megférnek a számunkra leghasznosabb applikációk.

Appok az utazáshoz…
A Google Play és az AppStore telis-tele van tourist-appokkal, mi azonban kettőt emelnénk ki a mezőnyből, a Trip Advisort és a Foursquaret. Mindkét applikáció bemutatja az általunk választott helyszínt, hotelt, az adott város nevezetességeit, vendéglátó-, és szórakozó egységeit és kulturális életét, továbbá lehetővé teszi, hogy véleményt írjunk a helyről, illetve pontozzuk azt. Ám míg a Foursquare csak a becsekkolást és a véleményformálást teszi lehetővé egy adott helyről, addig a Trip Advisorral könnyedén foglalhatunk hotelszobát, sőt repülőjegyet is. Több száz oldal árajánlatát összevetve mutatja meg a számunkra legkedvezőbb ajánlatokat.


Szöveg: Farkas Márió